Απείρανθος. Ή αλλιώς το «μαρμάρινο» χωριό που μοιάζει με φρούριο και σε περιμένει να το εξερευνήσεις. Χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Φανάρι σε υψόμετρο 883 μέτρων και σε απόσταση σχεδόν 26 χιλ. από τη Χώρα, λένε πως χτίστηκε τον 10 αι. από τους Κρητικούς. Οι κάτοικοί του λέγεται ότι είναι κράμα Κρητών και Μικρασιατών.
Υπερώον: Το πιο ψηλό σημείο της Απειράνθου
Αφού πάρκαρα μπήκα μέσα και κατευθύνθηκα προς το καφενειο του χωριού και στο Υπερώον, για να συναντήσω την Παρασκευή, ιδιοκτήτριά του.
Η ντόπια διάλεκτος έχει διατηρηθεί ανέπαφη, τελείως ξεχωριστή με την υπόλοιπη Νάξο. Το ίδιο, όμως, τα έθιμα και οι παραδόσεις των κατοίκων της. Αυτοί οι 1024 άνθρωποi της ορεινής Απειράθου, σήμερα, δείχνουν την μεγάλη άνθηση του τόπου στα γράμματα, στις τέχνες, στην υφαντική, στην πολιτική.
Ζαμπόνι: Ο Μάλαμας μας εξηγεί πώς το φτιάχνουν
Το ζαμπόνι είναι το τοπικό τους αλλαντικό το οποίο είναι ξακουστό. Ο Μάλαμας, είναι γέννημα θρέμμα του χωριού και μου εξηγεί πώς το φτιάχνουν.
Το travelgirl.gr συναντάει την καλύτερη φουρνάρισσα της Απειράνθου που ψήνει τα ψωμιά σε ξυλόφουρνο
Λίγα μέτρα πιο κάτω, η Βούλα φτιάχνει το ψωμί της στον ξυλόφουρνο και η μυρωδιά σου σπάει τη μύτη. Οι κάτοικοι του χωριού ένας ένας πηγαίνει για να το προμηθευτεί ζεστό ζεστό καθε πρωί.
Τα κουλουράκια της είναι ξακουστά και βοηθός της σε όλο αυτήν την προσπάθεια είναι ο γιος της.
Ενετικοί πύργοι, επιβλητικά διώροφα κτίρια, καλντερίμια με πλακόστρωτα σοκάκια και γραφικές πλατείες είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που θα συναντήσεις πηγαίνοντας στην Απείρανθο. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που υπάρχει σε κυκλαδίτικο νησί. Το συγκεκριμένο χωριό μάλιστα διαφέρει με τα υπόλοιπα του νησιού σε πολλά,όπως στο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμα.Σήμερα διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων, τη Βιβλιοθήκη Νίκου Νικ. Γλέζου, καθώς και έναν συνεταιρισμό υφαντικής τέχνης γυναικών
Το travelgirl.gr μπήκε μέσα στον συνεταιρισμό υφαντικής τέχνης γυναικών και έμαθε τα μυστικά του
Τα παραδοσιακά υφαντά είναι χειροποίητα δημιουργήματα των γυναικών του Συνεταιρισμού Απεράθου (Απείρανθος). Απέναντι ακριβώς από την εκκλησία της Παναγίας συνάντησα μερικές από τις γυναίκες και μιλήσαμε από κοντά για τα χειροποίητα, παραδοσιακά υφαντά του γνήσιου Απεραθίτικου αργαλειού.
Διατηρώντας την παράδοση που βρήκαν από τις γιαγιάδες και τις μανάδες τους αντιγράφοντας σχέδια και χρώματα φτιάχνουν και πουλάνε είδη για το στολισμό του σπιτιού και για να εντυπωσιαστεί ο επισκέπτης.
Ο Πύργος του Ζευγώλη (17ος αι.), χτισμένος πάνω σε βράχο στην είσοδο του χωριού θα σε καθηλώσει με την ομορφιά του και την επιβλητικότητά του.
Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στην Παναγία την Απειρανθίτισσα
Η Απείρανθος έχει υπέροχες εκκλησίες με σημαντικότερα την Αγία Κυριακή, που χρονολογείται την περίοδο της Εικονομαχίας (9ος αιώνας) και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία, όχι μόνο της Νάξου, αλλά και των Βαλκανίων. Η Παναγία η Απειρανθίτισσα έχει το καμπαναριό της, σήμα κατατεθέν του χωριού ενώ το μαρμάρινο τέμπλο της είναι ένα αριστούργημα.
Μπήκα μέσα στην εκκλησία και έμαθα πολλά για την ιστορία της από την κυρία Ειρήνη.
Από την Απείρανθο έφυγα γεμάτη και δώσαμε ραντεβού για το καλοκαίρι.