Το νησί του Διονύσιου Σολωμού με τη βαριά ιστορία το έχω επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς όμως να μείνω πολλές μέρες για να το ευχαριστηθώ όπως θα ήθελα. Με την παρέα μου πριν χρόνια, γυρίζαμε τα Επτάνησα τον Αύγουστο και απολαμβάναμε τις βουτιές στα μαγικά νερά τους.
Η Ζάκυνθος όμως έχει κάτι το μαγικό. Εκτός από τις φημισμένες παραλίες της και το καλό φαγητό της, έχει μία αύρα που σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Αν αναζητάς φυσική άγρια ομορφιά, έκανες την καλύτερη επιλογή που την επέλεξες για τις διακοπές σου. Από τη μία συναντάς τις παραλίες της χρυσής άμμου και από την άλλη επιβλητικές βραχώδεις ακτές που σε καθηλώνουν.
Ο αδελφός μου με την σύντροφό του, την επισκέφθηκαν το καλοκαίρι του 2015. Όταν γύρισαν μας έβαλε να δούμε τις φωτογραφίες και πραγματικά εγώ που είχα ξαναπάει στο νησί, όχι μία, αλλά πολλές φορές, ήθελα πώς και πώς να ξαναπάω! Τι να σας πρωτογράψω για τις μαγικές παραλίες της; Η δυτική ακτή έχει το Ναυάγιο, τους κόλπους του Πόρτο Λημνιώνα, του Πόρτο Ρόξα, αλλά και την παραλία του Πόρτο Βρώμη με το μικρό νησάκι μπροστά. Η ανατολική ακτή έχει παραλίες με άμμο. Το Τσιλιβή, οι Αλυκές, η Αμπούλα, η Ξύγκια (η παραλία που μυρίζει θειάφι και κάνει πολύ καλό στην επιδερμίδα) , ο Μακρύς Γιαλός και οι Μπλε Σπηλιές. Φυσικά όποιος πάει στην Ζάκυνθο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τον κόλπο με τις χελώνες Καρέττα-Καρέττα στο Μαραθονήσι. Στις βραχώδεις και απότομες δυτικές ακτές αναπαράγεται και η φώκια Monachus Monachus, η οποία επίσης προστατεύεται από την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα με το υπέροχο φυσικό τοπίο και την απαράμιλλη ομορφιά του, η Ζάκυνθος προσφέρει την ευκαιρία μιας επίσκεψης στα πολυάριθμα ακατοίκητα νησάκια που την περιβάλλουν. Αν έχεις αποφασίσει να μείνεις μέρες πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το Πελούζο και το Μαραθoνήσι στον κόλπο του Λαγανά, τον Αγιο Ιωάννη απέναντι από το Πόρτο Βρώμη και τις Στροφάδες.
Σίγουρα όποιος θέλει να κάνει διακοπές στο Τζάντε, κάνει την έρευνά του στα ξενοδοχεία ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αναλόγως με τα οικονομικά σας, υπάρχουν πολλές επιλογές στο συγκεκριμένο νησί. Όσο για τον αριθμό των ξενοδοχείων; 380 ενώ υπάρχουν και μερικά που ξεκινάει η τιμή τους από 14 ευρώ την ημέρα αν φυσικά προλάβεις να τα κλείσεις έγκαιρα!
Η Ζάκυνθος θεωρείται νησί με μακρά μουσική παράδοση. Οι Ζακύνθιοι ιδιαίτερα φιλόμουσοι συχνά συγκροτούν καλλίφωνες ομάδες – συντροφιές που τραγουδούν παλιά τοπικά τραγούδια και κυρίως καντάδες. Χαρακτηριστικοί οι στίχοι και του ομώνυμου παραδοσιακού:
“Νάταν η θάλασσα κρασί και τα βουνά μεζέδες,
κι οι βάρκες κρασοπότηρα να πίνουν οι γλετζέδες.
Να χαμηλώναν τα βουνά να βλέπα το Λεβάντε,
να βλέπα την Κεφαλλονιά και το ωραίο Τζάντε.
Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά, Κέρκυρα και Λευκάδα,
αυτά τα τέσσερα νησιά στολίζουν την Ελλάδα.”
Τα τελευταία χρόνια το νησί έχει αναπτυχθεί σταδιακά, ώστε να προσφέρει στον Έλληνα και ξένο τουρίστα, μοντέρνες υποδομές σε συνδυασμό πάντα με την παλιά παραδοσιακή όψη του. Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι κι έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό βέβαια είναι ελληνικό προνόμιο, όμως στην Ζάκυνθο το έχουν λίγο παραπάνω! Θα ξετρελαθείς με τις παραδοσιακές και γραφικές ταβέρνες στην ακρογιαλιά αλλά και με τα χωριουδάκια του νησιού.
Η Ζάκυνθος είναι από τους αγαπημένους προορισμούς και μέσα στον Αύγουστο θα την επισκεφθώ. Όχι μόνη μου, αλλά με όλους εσάς που μέσω του Instagram και των εφαρμογών του, θα γίνω η καλύτερη ξεναγός σας και θα μου γράφετε τα σχόλιά σας!
Φωτογραφίες: Κίμων Σαράιχα