Κάθε γωνιά της Ελλάδας κρύβει μυστικά και ομορφιές που πρέπει να προβάλλονται. Η Πελοπόννησος για μένα έχει μοναδικά μέρη που δεν τα γνωρίζει ο πολύς κόσμος. Ένα από αυτά το συναντάει κανείς νότια της Σπάρτης στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου. Το Ξηροκάμπι, είναι το κύριο οικιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με φυσικές ομορφιές που οι λάτρεις της πεζοπορίας θα λατρέψουν από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Ταξίδι στο Ξηροκάμπι
Ο λόγος; Οι περιπατητές, αναλόγως πάντα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το επιβλητικό μας βουνό, τον Ταΰγετο με το ποικιλόμορφο ανάγλυφο, τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα.
Ξηροκάμπι: Τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείς
Όταν η περιοχή είναι μέσα στη φύση, υπάρχουν μέρη και τοπία που πρέπει να δεις από κοντά. Ένα από αυτά είναι και το φαράγγι του Ανάκωλου, με εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, εκπληκτικές αποχρώσεις του πράσινου και άφθονα τρεχούμενα νερά. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο χείμαρρο της Ρασίνας, θα δεις ένα λίθινο μονότοξο γεφύρι που έχει τις ρίζες του στην Ελληνιστική περίοδο. Εκεί κοντά βρίσκεται και το υπαίθριο αμφιθέατρο.
Στις γύρω περιοχές η πέτρα είναι η πρωταγωνίστρια. Στον οικισμό Κουμουστά, δε θα σταματάς να βγάζεις φωτογραφίες από τις βυζαντινές εκκλησίες και τα παραδοσιακά σπίτια με πέτρα και με παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Θρησκευτικός τουρισμός στο Ξηροκάμπι
Βόρεια και νότια από το Ξηροκάμπι,υπάρχουν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία: η μονή της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας, σε απόκρημνη ορθοπλαγιά, κοντά στο χωριό Ανώγεια, η μονή Κούμπαρη, κοντά στο χωριό Παλαιοπαναγία , η μονή Ζερμπίτσης, κοντά στο χωριό Δάφνη ή Καμίνια , και η μονή Γόλας, κοντά στους Γοράνους, χωριό με όμορφη θέα .Ανατολικά από το Ξηροκάμπι, κοντά στο χωριό Λευκόχωμα, είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που αξίζει να επισκεφθείς.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://realsparta.gr/