Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη χαιρέτισε την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ) για την «Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Μελέτης Oxford Economics για τη σημασία του εκθεσιακού κλάδου για την εθνική οικονομία».
Χαιρετισμός της Έλενας Ράπτη στην εκδήλωση του Συνδέσμου Οργανωτών & Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος
Η μελέτη αποτύπωσε σημαντικά στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυναμική του κλάδου των εκθέσεων στην Ελλάδα. Ενδεικτικά κατέδειξε πως για το 2022 (χρονιά ανάκαμψης του τομέα από την κρίση της πανδημίας) σημειώθηκαν:
-
άμεσα έσοδα σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από επισκέπτες, εκθέτες και πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με εκθέσεις
-
περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας
-
συνεισφορά 246 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας
Ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα μεγέθη της συνολικής συμβολής του κλάδου στην οικονομία της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονιά:
-
με συνολικά έσοδα (άμεσα, έμμεσα και προκαλούμενα) της τάξης του 1,062 δισ. ευρώ
-
συμβολή 499 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ
-
και υποστήριξη 8.400 θέσεων εργασίας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΟΚΕΕ – ALBA που απευθύνεται σε νέα στελέχη και φοιτητές που θέλουν να στραφούν προς τον εκθεσιακό κλάδο.
Η Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε:
«Η ελληνική εκθεσιακή βιομηχανία είναι ακμάζουσα, είναι υπεύθυνη και έχει σημαντικές προοπτικές για να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά.
Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ακτίνας αγορών που ξεπερνάνε τα 150 εκατ. κατοίκους και μπορεί να αποτελέσει το εμπορικό επίνειο των επιχειρήσεων απ’ όλον τον κόσμο που αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με αυτές τις αγορές.
Στο Υπουργείο Τουρισμού έχουμε προτάξει τον εκθεσιακό τουρισμό, σε διακριτή θέση και στρατηγική από τον συνεδριακό τουρισμό.
Και οι δύο αυτές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα ο εκθεσιακός, είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί εξασφαλίζουν επισκεψιμότητα στη χώρα 12 μήνες τον χρόνο και
γιατί το επίπεδο των επισκεπτών είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τον μαζικό ή άλλες μορφές τουρισμού».