Με τον βράχο της Βαράσοβας, το Άγιον Όρος της Αιτωλίας που κάθε αναρριχητής θέλει να επισκεφθεί, να υψώνεται απότομα στα δεξιά του και τον Πατραϊκό Κόλπο στον ορίζοντα, το Κρυονέρι αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Ναυπακτία. Το όνομά του προέρχεται από τα κρύα νερά της πηγής που αναβλύζει στον βράχο και χύνεται στη θάλασσα ρίχνοντας τη θερμοκρασία της και την περιεκτικότητά της σε αλάτι.
Βράχος της Βαράσοβας: Το travelgirl σε ξεναγεί στο Άγιον Όρος της Αιτωλίας
Το όρος Βαράσοβα αποτελεί ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στη χώρα μας που το επισκέπτονται Έλληνες αλλά ξένοι τουρίστες που αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό και την επαφή με τη φύση.
Τα καρφιά ασφαλείας είναι έτοιμα πάνω στο βράχο σε πολλές διαδρομές. Ο επισκέπτης έχει επίσης εκεί πολλές επιλογές διαδρομών διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, αναλόγως με την φυσική του κατάσταση.
Η ποιότητα των βράχων της Βαράσοβας είναι εξαιρετική για αναρρίχηση και απολύτως δικαιολογημένα η Βαράσοβα έχει χαρακτηριστεί, ως ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα.
Το όρος Βαράσοβα στην ουσία είναι ένας ασβεστολιθικός όγκος που υψώνεται μέσα από την θάλασσα και ξεχωρίζει για τις ορθοπλαγιές του, τα κάθετα βράχια του που “αναβλύζουν” μέσα από τη θάλασσα, τη χαράδρα και τους μικρούς όρμους που σχηματίζει. Οι πρώτες αναρριχήσεις στη Βαράσοβα σύμφωνα με τους κατοίκους έγιναν το 1958 -59. Ως τότε οι πιο εξοικειωμένοι ορειβάτες πίστευαν πως «τα αναρριχητικά πεδία βρίσκονται στα βουνά και όχι σε παραθαλάσσιες περιοχές που ταιριάζουν σε παραθεριστές και τουρίστες».
Σήμερα η Βαράσοβα διαθέτει μερικές από τις σημαντικότερες και τις πιο δύσκολες αναρριχητικές διαδρομές της χώρας μας.