Η Ελλάδα έχει μυστηριώδη μέρα που αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Ένα από αυτά βρίσκεται στην Κεφαλονιά. Για περισσότερα από 100 χρόνια χρόνια ξένοι και Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται το κατάφυτο νησί του Ιονίου, πηγαίνουν στην Κουνόπετρα, ένα μεγάλο βράχο στο νότιο τμήμα της Παλικής που ξεχωρίζει μέσα στην θάλασσα και πήρε το όνομα του επειδή… συνεχώς εκινείτο!
Το φαινόμενο της Κουνόπετρας ανήκει στη σειρά γεωλογικών παραδόξων που συναντάμε στη φύση της Κεφαλονιάς.
Η Κουνόπετρα βέβαια δεν παρουσίαζε μεγάλης απόκλισης κίνηση, ώστε να αλλάζει η τοποθεσία της, ήταν όμως ένας αεικίνητος γεωλογικός σχηματισμός, χωρίς να μπορούν οι επιστήμονες έως πρόσφατα να δώσουν μια λογική εξήγηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό. Τον Αύγουστο του 1953, ο Εγκέλαδος “χτύπησε” την Κεφαλονιά. Οι καταστροφικοί σεισμοί είχαν επίδραση και στην Κουνόπετρα: η κίνηση της μειώθηκε σημαντικά, σε σημείο που σήμερα πλέον να είναι ανεπαίσθητη.
Οι γεωλόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες που εξέτασαν την Κουνόπετρα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αέναη κίνηση οφείλεται στο «ακατάστατο» των πετρωμάτων στον πυθμένα και την βάση του βράχου, αλλά και στον αέρα και τη θάλασσα που τον περιβάλλουν. Σε κάθε περίπτωση, ένας βράχος που κινείται αποτελεί ένα παράδοξο της φύσης – μια σειρά από τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει στην Κεφαλονιά.
Ο επισκέπτης που θέλει να δει την Κουνόπετρα από κοντά, μπορεί να το κάνει καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή σε ένα χώρο που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα γι’ αυτό και έχει και παγκάκια.