Κατά τη διαμονή μου στην Τήνο, επισκέφθηκα ένα χωριό που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Η Βωλάξ βρίσκεται 17 χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας σε υψόμετρο 340 μέτρων.Η φτωχή γη έκανε το χωριό στο παρελθόν να ζει σε μεγάλο βαθμό από την κτηνοτροφία και την καλαθοπλεκτική ενώ είναι φημισμένο για τους “βράχους” του. Η ιδιομορφία του σεληνιακού τοπίου με τους ολοστρόγγυλους ή και ζωόμορφους βράχους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλη έκταση απασχόλησε την επιστήμη αλλά και τη φαντασία των κατοίκων της Τήνου.
Άρωμα: Ο Ιωσήφ Βίδος, τα καπέλα και τα…βότανα
Ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησα στο χωριό και ασχολείται με την καλαθοπλεκτική και τα βότανα ήταν ο Ιωσήφ Βιδος. Το “Άρωμα” είναι το υπαίθριο μαγαζί του και η ενέργεια που λαμβάνεις είναι πέρα για πέρα θετική. Πόση ώρα του παίρνει για να φτιάξει ένα καπέλο; Ήταν η πρώτη ερώτηση που του έκανα. “To δύσκολο είναι ότι το κλαδεύεις, βγάζεις τα φύλλα, το στεγνώνεις, το ξαναβάζεις στο νερό για να μαλακώσει, και μετά αρχίζεις και το πλέκεις“.
Λουδοβίκος Σιγάλας: Μας φτιάχνει καλάθι και μιλάει για την καλαθοπλεκτική
“Παλιά δεν είχαν τελάρα, ούτε σακούλες. Χρησιμοποιούσαν τα καλάθια. Αυτή η τέχνη όμως θα χαθεί και γρήγορα”, μου λέει ο Λουδοβίκος Σιγάλας. Την ώρα που μπήκα στο εργαστήρι του, έφτιαχνε ένα καλάθι.
Πότε έφτιαξε το πρώτο του; Σε ηλικία 9 ετών! Μιλήσαμε για την καλαθοπλεκτική, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά και ποια είναι τα μυστικά για να φτιαχτεί ένα καλό καλάθι.
Ταβέρνα Βωλάξ: Φημισμένη για τα παραδοσιακά φαγητά και το σπιτικό γαλακτομπούρεκο!
Στα μέρη που πηγαίνω πάντα θέλω να τρώω σε παραδοσιακές ταβέρνες γιατί εκεί κρατούν καλά κρυμμένα τα μυστικά των συνταγών. Από μαμαδίστικά φαγητά μέχρι παραδοσιακά γλυκά, η Νάταλι Βιδάλη δείχνει στο travelgirl.gr τις νοστιμιές της και φυσικά αποκαλύπτει το μυστικό για το ξακουστό γαλακτομπούρεκο που πρέπει να φας!
Πρόκειται για μία ταβέρνα που ανήκει στον Κάρολο και στη Ναταλι, που θα φας το παραδοσιακό καλό φαγητό με άψογες πρώτες ύλες καθώς τόσο τα κρέατα όσο και τα λαχανικά είναι δικής τους παραγωγής.
Τα βράχια του Βωλάξ εμπνέουν δέος και εξάπτουν τη φαντασία
Αφού έφαγα τα υπέροχα φαγητά της Νάταλι, έκανα μία βόλτα στο χωριό. Μαγεύτηκα από τα χρώματά του αλλά κι από τους βράχους που υπάρχουν μέσα σε σπίτια αλλά κι έξω! Τα υπερμεγέθη “βότσαλα” αν μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει, δεν είναι απομεινάρια ενός πετροπόλεμου μεταξύ αρχαίων θεών και γιγάντων, αλλά ηφαιστειακό μάγμα που ωθήθηκε σταδιακά από τα έγκατα της γης στην επιφάνειά της. Με τον καιρό, τη διάβρωση και την αποσάθρωση πήραν το χαρακτηριστικό στρογγυλό σχήμα τους. Οι πέτρες έχουν εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις και είναι σπαρμένες ομοιόμορφα σε μια μεγάλη έκταση.
Περπατώντας πίσω από την εκκλησία και περιμετρικά του χωριού το τοπίο με μάγεψε και αισθάνθηκα το ίδιο δέος με αυτό των Μετεώρων. Είναι η ενέργεια που παίρνεις κοιτώντας αυτά τα βράχια; Δεν μπορώ να σου απαντήσω συγκεκριμένα. Αν δεν πας να δεις από κοντά αυτό το τοπίο οι λέξεις και οι εικόνες είναι ελάχιστες μπρος σε αυτό που θα νιώσεις.
Σπίτια…ποιήματα στον Βώλακα
Ολοκληρώνοντας το οδοιπορικό μου στο πανέμορφο χωριό, αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση και μάλιστα με γέμισε αισιοδοξία και χαρά είναι οι πόρτες ερειπωμένων σπιτιών. Τι το διαφορετικό είχαν; Ποιήματα! Πόρτες, τοίχοι και παραθυρόφυλλα γίνονται ένας ιδιαίτερος «καμβάς» πάνω στον οποίο, τα τελευταία χρόνια, ο Λάσκος Λασκαρίδης αποτυπώνει ποιήματα Ελλήνων ποιητών, δίνοντάς τους μια νέα πνοή και καθιστώντας τα, «ψηφίδες πολιτισμού».
Γέννημα θρέμμα της Αθήνας, ο κ. Λασκαρίδης βγήκε στον πηγαιμό για τη δική του …Ιθάκη και βρήκε το ιδανικό μέρος για την υλοποίηση της ιδέας του, στο χωριό «Βωλάξ». Ρίτσος, Ελύτης, Καββαδίας, αλλά και Γκάτσος, Βάρναλης, Σεφέρης είναι ορισμένοι από τους ποιητές που τον ενέπνευσαν και κάνουν όλους εμάς να σκεφτόμαστε πόσο τυχεροί πρέπει να είμαστε που γεννηθήκαμε σε μία χώρα με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.
Τον συνάντησα στο μαγαζί του, “Έρως” και μιλήσαμε για την ιδέα αυτή.
Φεύγοντας από το χωριό ήταν από τις λίγες φορές που αισθάνθηκα ότι ήθελα να μείνω παραπάνω. Όμως γνώρισα ανθρώπους με τους οποίους είμαι σίγουρη ότι δε θα χαθούμε!
Παραδοσιακά γλυκά της Τήνου!
Λίγο πριν φύγω από το χωριό σε ένα πάγκο με παραδοσιακά γλυκά συνάντησα την Ιωάννα Φιλιππούση. Τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της φτιάχνουν μόνοι τους τα γλυκά αυτά και μου αποκαλύπτει και μία συνταγή!
Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media
Facebook travelgirl.gr
Instagram @markellasharaiha και