Βέλγιο: H δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου μας ξεναγεί στην “πηγή” της σοκολάτας

Οι περισσότεροι άνθρωποι-για να μην πω όλοι-λατρεύουν την σοκολάτα. Η αγαπημένη μου φίλη, Κία Παπαδοπούλου ταξίδεψε πριν από λίγο καιρό στο Βέλγιο και μας μετέφερε στο πιο γλυκό ταξίδι! Συνάντησε τον φημισμένο Γάλλο, expert της σοκολάτας, Stephan Leroux και μας μύησε σε έναν κόσμο που θα θέλαμε να είμαστε για πάντα μέσα!

Γράφει η Κία Παπαδοπούλου

Σοκολάτα… η τροφή των Θεών

Ο σωστός τρόπος για να την απολαύσεις, είναι να την αφήσεις να λιώσει απαλά στο στόμα, αγκαλιάζοντας τους γευστικούς κάλυκες του ουρανίσκου. Δημιουργείτε στο Βέλγιο, αλλά οι σπόροι της προέρχονται από τις χώρες του Ισημερινού. Η λατινική της ονομασία είναι Theobroma cacao που σημαίνει «τροφή των Θεών»… και φυσικά δεν είναι άλλη από την πολύ αγαπημένη σε όλους μας σοκολάτα!

Το ταξίδι στην χώρα της σοκολάτας!

Για τους περισσότερους το Βέλγιο σημαίνει Βρυξέλλες και φυσικά το κέντρο των αποφάσεων της Ε.Ε. Όμως το Βέλγιο δεν είναι μόνο αυτό… είναι και το κέντρο της δημιουργίας της σοκολάτας.

Πέντε executive pastry chefs από Ελλάδα και Κύπρο, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες με σκοπό να παρακολουθήσουν μία ιδιαίτερη παρουσίαση σοκολάτας, από τους κορυφαίους pastry chefs του Βελγίου, ενώ μπήκαν και στα «άδυτα» του εργοστασίου της Belcolade, ώστε να δουν πως από τους καρπούς του κακάο δημιουργείτε η σοκολάτα.

Η Belcolade είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες σοκολάτας, η έδρα της βρίσκεται στην πόλη Erembodegem του Βελγίου, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες. Εκεί χτίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια που από το 1988 μέχρι σήμερα δουλεύει ασταμάτητα «μεταμορφώνοντας» τους σπόρους του κακάο, σε σοκολάτα. Κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι του εργοστασίου επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής και τις αποθήκες, καθώς η ζήτηση για την γνήσια Βέλγικη σοκολάτα Belcolade έχει μία εντυπωσιακή, ανοδική πορεία. Η εικόνα με τα χιλιάδες σακιά σοκολάτας στα ράφια του αποθηκευτικού χώρου της Belcolade, θυμίζει πραγματικά «θησαυροφυλάκιο»!

Στο Κέντρο Καινοτομίας της Belcolade, τους πέντε executive pastry chefs περίμενε ο Γάλλος expert της σοκολάτας, Stephan Leroux. Φημισμένοι pastry chefs υπάρχουν πολλοί, βραβευμένοι όμως με την ανώτατη τεχνική διάκριση M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France – Καλύτερος Τεχνικός της Γαλλίας) από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ελάχιστοι! Ένας από αυτούς, που το κολάρο στην λευκή στολή του έχει την Γαλλική σημαία, είναι ο Stephan Leroux.

Με μία ιδιαίτερη τεχνική, η σοκολάτα στα χέρια του Leroux άρχισε να παίρνει σχήμα και με αργά και σταθερά βήματα, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό «γλυπτό» που σε καμία περίπτωση δεν σου κάνει καρδιά να το φας. Ο βραβευμένος pastry chef, δίδαξε στους Έλληνες συναδέλφους του, τον Γιώργο Αυγέρη, ex. Pastry Chef ξενοδοχείο Sani, τον Γιάννη Βλασίου, ex. Pastry Chef ξενοδοχείο Costa Navarino, τον Δημήτρης Φυσαράκη, ex. Pastry Chef στα ζαχαροπλαστεία Κουμάκης στην Κρήτη, τον Δημήτρη Χατζηγιάννη, ex. Pastry Chef ξενοδοχείο Four Season Κύπρος αλλά και τον Μιχάλη Μαυρομουστάκη, ex. Pastry Chef στο ζαχαροπλαστείο La Galery, πως η σοκολάτα μπορεί να αλλάξει μορφή στα χέρια τους.

Choco Story…ένα μουσείο σοκολάτας στην «καρδιά» της Μπρύζ!

Πως θα σας φαινόταν αν διαβάζατε πως ένας Έλληνας έκανε γνωστή την λευκή σοκολάτα σε όλο τον κόσμο, με ένα σοκολατάκι που ο ίδιος δημιούργησε, το γνωστό σε όλο τον κόσμο «Manon». Πρόκειται για τον Βασίλη Κεστεκίδη, τον ανιψιό του Λεωνίδα Κεστεκίδη. Τον γνωστό σε όλους «Leonida» που πλέον έχει καταστήματα με μοναδικά σοκολατάκια σε όλο τον κόσμο!

Η ιστορία της οικογένειας Κεστεκίδη, βρίσκεται στο μουσείο σοκολάτας της Μπρύζ. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ένα ολοκληρωμένο «ταξίδι» στην δημιουργία της σοκολάτας. Από τα κακαόδεντρα μέχρι τα απίθανα σοκολατάκια σ’ αυτά τα μοναδικά μαγαζιά των Βρυξελλών και της Μπρύζ.

Τα κακαόδεντρα χωρίζονται σε τρεις ποικιλίες, το Forastero που είναι και το πιο γνωστό και κατάγεται από τον Αμαζόνιο. Έχει δυνατό άρωμα και γεύση και είναι ο «αρσενικός» καρπός, το Trinitario που έχει πιο ανάλαφρο και δροσερό άρωμα και οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν το «θηλυκό» και η τρίτη ποικιλία είναι το «Criollo» «το παιδί» που ουσιαστικά γίνεται με τον συνδυασμό των δύο προηγούμενων. Εκεί στις χώρες του Ισημερινού που καλλιεργούνται τα κακαόδεντρα οι εργαζόμενοι μαζεύουν τους καρπούς με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο, τον οποίο έχουν σεβαστεί απόλυτα οι Ευρωπαϊκές χώρες που θα υποδεχτούν τους σπόρους που θα γίνουν αυτή η λαχταριστή σοκολάτα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Οι σοκολατερί του Βελγίου

Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Μπρύζ κάθε κατάστημα που πουλάει σοκολάτες είναι μοναδικό. Η σοκολατερί «Mary» φτιάχνει σοκολατάκια για την βασιλική οικογένεια εδώ και 100 χρόνια, το ζαχαροπλαστείο σοκολάτας Pierre Marcolini έχει τεράστια ποικιλία με πολλές γευστικές προτάσεις ενώ στα καταστήματα του Dominique Persoone τα γνωστά The Chocolate Line μπορείς να βρεις μέχρι και σοκολατάκι με μαριχουάνα για πολλά χαμόγελα.

Πάνω από 2.000 «οίκοι» σοκολάτας υπάρχουν σήμερα στο Βέλγιο. Όπως οι Neuhaus , Cote d’ Or, Jacques, Callebaut, Leonidas, Daskalides κ.α. Με προσήλωση στη χειροποίητη σοκολάτα και χάρις στην καλή ποιότητα της πρώτης ύλης είναι πολύ λογικό που κάθε Βέλγος καταναλώνει κατά μέσο όρο πάνω από 8 κιλά σοκολάτας ετησίως. Κατά τ’ άλλα Βρυξέλλες σημαίνουν σοκολάτες, βάφλες στο χέρι, μπύρες (πάνω από 2.000 διαφορετικές ετικέτες παράγει το Βέλγιο) και οπωσδήποτε μύδια.

Ενώ φεύγοντας πάρτε μαζί σας και ένα κόμικ με τον Τεντέν, τον Λούκη Λούκ ή ακόμα και τα στρουμφάκια. Όλοι αυτοί οι παιδικοί ήρωες κατάγονται από το Βέλγιο!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.