Η Λακωνική Μάνη κρύβει θησαυρούς. Τα Πυργόσπιτα σε συνδυασμό με το άγριο τοπίο σε κάνουν να νιώθεις ένα δέος βλέποντάς τα. Φεύγοντας από την Αρεόπολη και κατεβαίνοντας προς το νότο ξεδιπλώνεται μπροστά σου ένας παραδοσιακός οικισμός που αποτελεί πρότυπο. Το όνομα αυτού, Βάθεια.
Μοιάζει με ακρόπολη χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου και η απόστασή της από τη θάλασσα είναι μόλις 2 χιλιόμετρα. Οι πύργοι, τα σπίτια, οι εκκλησίες της στριμωγμένα στην κορυφή, ένα χρώμα μοναδικό και κάτω η απέραντη γαλάζια θάλασσα που συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο.
Διαβάστε ακόμη: Η πρώτη φωτογράφηση στο εσωτερικό του Ναυαγίου στο Γύθειο (εικόνες, video)
Η Βάθεια μέσα στους αιώνες
Η Βάθεια αποτελείται από 70 σπίτια και πυργόσπιτα. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο οικισμός αυτός είναι γνωστός από τα μέσα του 16ου αιώνα ενώ με την σημερινή του μορφή υπάρχει από τον 18ο αιώνα και έσφυζε από ζωή το 19ο αιώνα. Είχε 300 περίπου κατοίκους όπου ασχολούνταν με την καλλιέργεια δημητριακών, την κτηνοτροφία και το κυνήγι. Στα τέλη του 19ου αιώνα στράφηκαν προς την καλλιέργεια της ελιάς και στον οικισμό στήθηκαν τέσσερα λιοτρίβια. Στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας άρχισε η φυγή προς τις μεγάλες πόλεις και το 1980 είχαν απομείνει ελάχιστοι κάτοικοι κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες, στερημένες από τα πάντα.
Η Βάθεια ήταν ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός. Μετά το 1980 ο ΕΟΤ αναστήλωσε τους περισσότερους πύργους και τους διαμόρφωσε σε ξενώνες.
Οι πύργοι της Βάθειας
Οι πύργοι που θα συναντήσεις είναι δείγματα λαικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε όλον τον ελλαδικό χώρο. Είναι διώροφα ή τριώροφα κτίσματα από πέτρα με χαρακτηριστικά παράθυρα που παλαιότερα χρησίμευαν ως πολεμίστρες. Εκεί κρύβονταν οι κάτοικοι και οι πολεμιστές ενάντια στους Τούρκους και στους πειρατές. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα είχαν και ζεματίστρες για προστασία.
Το όμορφο τοπίο της παλιάς μανιάτικης καστροπολιτείας με την πρώτη ματιά σε αφήνει άφωνο για την άγρια και επιβλητική ομορφιά του.
Η Βάθεια απέχει 105 χιλιόμετρα νότια από τη Σπάρτη, 33 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 59 από το Γύθειο. Από την Αθήνα θα χρειαστούν 305 χιλιόμετρα μέσω Σπάρτης και Γυθείου.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίγκας