Το Πήλιο είναι πανέμορφο. Όσο καιρό και να μείνεις εκεί πάντα θα υπάρχει κάτι που θα ανακαλύψεις αφού έχει εκατοντάδες όμορφα μέρη που δεν είναι αρκετά προβεβλημένα. Ένα από τα μέρη που έχει μεγάλη ιστορία είναι ένα απομονωμένο νησάκι νότια του Πηλίου με το όνομα Τρίκερι. Για όσους γνωρίζουν καλά ιστορία θα ξέρουν ότι έχει υπάρξει τόπος εξορίας γυναικών (φαντάσου κάτι ανάλογο με την Μακρόνησο, αλλά μόνο για γυναίκες). 5.000 πολιτικές κρατούμενες έζησαν εξόριστες εκεί από το 1948 ως το 1953.
Ταξιδι στο Τρίκερι
Λίγα λόγια για την ιστορία του
Λόγω της ευκολότερης πρόσβασης από την θάλασσα παρά από την ορεινή και απόκρημνη ενδοχώρα απέκτησε χαρακτήρα νησιού και ανέπτυξε ιδιαίτερα την ναυτιλία. Το 1821 διέθετε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους. Συμμετείχε στην επανάσταση του Πηλίου το 1821 βοηθώντας με την χορηγία πλοίων και ναυτικών στη νεοσύστατη τότε Φιλική Εταιρεία. Μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στο Πήλιο, η επανάσταση συνεχίστηκε στην περιοχή του Τρικερίου. Εκεί πέθανε ο Πηλιορείτης οπλαρχηγός Κυριάκος Μπασδέκης, οπού κατέφθασε τραυματισμένος μετά την αποτυχία κατάληψης του Βόλου. Το Τρίκερι μέχρι την δεκαετία του 1970 δεν διέθετε πρόσβαση από χερσαίο δρόμο και η επικοινωνία γινόταν αποκλειστικά από την θάλασσα, από την απέναντι ακτή της Μαγνησίας.
Παραλίες στο Τρίκερι
Αν θέλεις να κάνεις βουτιά σε νερά που θυμίζουν πισίνα, τότε πρέπει να πας στο ακρογιάλι της Πράσινης Άμμου μόλις μισή ώρα από το λιμάνι. Παρόμοιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά που θα σε κερδίσουν είναι αυτές της Αφέτκα και ο Άγιος Γεώργιος. Μπορείς να τις επισκεφθείς ακολουθώντας το μονοπάτι από το μοναστήρι της Παναγίας. Δυτικά από το λιμανάκι του Αϊ Γιάννη κι αφού περπατήσεις μισή ώρα, θα βρεθείς στην παραλία της Αγίας Σοφίας. Απέναντι στον Αλογόπορο η ακρογιαλιά είναι στρωμένη με πλατύ βότσαλο. Ερχόμενοι από Μηλίνα θα δείτε από ψηλά το «θαύμα» της Τζάστενης.
Αξιοθέατα στο Τρίκερι
Το επιβλητικό μοναστήρι της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας βρίσκεται στην κορυφή του και για να το προσεγγίσεις θα πρέπει να περπατήσεις ένα μοναδικό μονοπάτι με πυκνή βλάστηση. Η θέα απλά θα σε “παγώσει”. Είναι το ιδανικό μέρος για να ηρεμήσεις και να αδειάσεις το μυαλό σου από σκέψεις. Μπορείς μάλιστα να μείνεις κι εκεί, αν το επιθυμείς κατόπιν συνεννόησης. Στις 7 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι με ολονύκτια λειτουργία και ακολουθεί γλέντι.
Φυσικά θα φας στις καλύτερες ψαροταβέρνες του νησιού ολόφρεσκο ψάρι, πίνοντας παράλληλα τσίπουρο!
Πώς θα πας στο Τρίκερι
Ο δρόμος από τον Βόλο είναι σχετικά καλός αλλά θέλει αρκετή προσοχή καθώς υπάρχουν πολλές στροφές. Από εκεί σε περίπου μιαμιση ώρα θα είστε στο Τρίκερι. Σε περίπτωση που δεν έχετε μεταφορικό μέσο, μπορείτε να ταξιδέψετε με το ΚΤΕΛ του Βόλου (τηλ. 24210-33253), όπου υπάρχουν δυο λεωφορεία καθημερινά . Στο Τρίκερι όμως μπορείς να φτάσεις και μέσω θαλάσσης. Το λιμάνι του είναι η Αγία Κυριακή και αυτό συνδέεται με τον Βόλο, το νησί Τρίκερι, τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και Σκιάθο.