Η Πελοπόννησος για μένα είναι ένας επίγειος παράδεισος. Έχω επισκεφθεί αρκετά μέρη της σε διάφορες στιγμές της ζωής μου και θεωρώ οτι δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα τουριστικά μέρη της Ελλάδας. Ένα σημείο που πάντα ήθελα να επισκεφθώ είναι η Λακωνική Μάνη. Φέτος το καλοκαίρι μου δόθηκε η ευκαιρία και πραγματικά έζησα τρεις μοναδικές μέρες σε σημεία που λες και έβαλε ο Θεός το χέρι του για να φτιαχτούν.
Τετάρτη 08.00 Αναχώρηση από την Αθήνα
Στις 08,00 το πρωί της Τετάρτης ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στη Λακωνική Μάνη με πρώτο σταθμό το Λιμένι. Περίπου τρεις ώρες και κάτι, κάναμε για να φτάσουμε σε ένα μέρος που λες και έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Ανυπομονούσα να φτάσουμε που δεν ήθελα να κάνουμε την παραμικρή στάση και να χάσουμε ώρα! (Δείτε το παρακάτω βίντεο με όλο το οδοιπορικό)
11.30 άφιξη στο Λιμένι και στο Ippola Boutique Hotel
Στις 11.30 βρισκόμασταν στο Λιμένι, στο στολίδι της Μάνης. Το επίνειο της Αρεόπολης δικαιολογημένα είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της περιοχής αφού η ομορφιά του είναι εκπληκτική. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης και ένας από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής που αξίζει να επισκεφθεί κανείς έστω μια φορά στη ζωή του. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη και περίπου 27 χιλιόμετρα από το Γύθειο και ο επισκέπτης φεύγει από εκεί γεμάτος εικόνες και όμορφες αναμνήσεις. Μια λωρίδα επίγειου παραδείσου με πέτρινα σπίτια πάνω στο νερό.
Εμείς ήμασταν τυχεροί καθώς θα μας φιλοξενούσαν σε ένα νέο boutique hotel, το Ippola που βρίσκεται στο Μέζαππο, ένα κοντινό χωριό.
Το ξενοδοχείο είχε όλα κι όλα 10 δωμάτια προσφέροντας όλες τις ανέσεις και την αισθητικη ενός boutique ξενοδοχείου 4 αστέρων.
Τα στρώματα ήταν της εταιρείας Coco Mat, κι είχε ψυγείο, κλιματισμό, κεντρική θέρμανση, WI FI, βραστήρα νερού, στεγνωτήρα μαλλιών, θυρίδα ασφάλειας & επώνυμα καλλυντικά μπάνιου!
Τι καλύτερο να ξεκινήσει έτσι η μέρα. Αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας, κάναμε ένα γρήγορο ντους και κατευθυνθήκαμε για μιά γρήγορη βουτιά στο Λιμένι και φυσικά μία ξενάγηση στο χωριό.
Λιμένι: Το επίνειο της Αρεόπολης
Φτάνοντας στο Λιμένι θαυμάσαμε το Παλάτι του Πετρόμπεη με τον τετραώροφο Πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματα του που μαρτυρά την αίγλη της εποχής.
Το παλάτι όπως μας είπαν οι κάτοικοι του χωριού, έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τους επαναστατικούς και τους μετεπαναστατικούς χρόνους, ενώ στην περιοχή είδαμε τον τάφο και την προτομή του μανιάτη στρατιωτικού ηγέτη Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Τα γραφικά εκκλησάκια σου τραβούσαν την προσοχή με το αγαπημένο μου αυτό του Αγίου Σώστη. Αφού λοιπόν κάναμε την βόλτα μας στο χωριό, ήρθε η ώρα της βουτιάς!
Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας στο Λιμένι είναι βραχώδες ακόμη και μέσα στη θάλασσα.
Εγώ αν και είμαι αρνητική με αυτές τις παραλίες, καθώς λατρεύω την αμμουδιά, οχι μόνο έκανα βουτια αλλά κολύμπησα για αρκετή ώρα στη θάλασσα.
Αυτό το τοπίο σίγουρα δε θα το ξανασυναντούσα γι’ αυτό και ήθελα να το χορτάσω!
Μέζαπος: Η μυστική γωνιά της Λακωνικής Μάνης
Ο Μέζαπος στον οποίο είναι το Ippola Hotel είναι ένας λιλιπούτειος ψαράδικος οικισμό, που μοιάζει σα να είναι μέρος ενός εξωτικού τόπου.
Το πανέμορφο ψαροχώρι βρίσκεται στον κόλπο τον οποίο προφυλάσσει η χερσόνησος Τηγάνι, στη Μέσα Μάνη στο δήμο Οιτύλο και βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Γερολιμένα.
Κοντά στις παραλίες υπάρχουν σπηλιές στα βράχια που μπορεί όποιος θέλει να εξερευνήσει κολυμπώντας στα γαλαζοπράσινα νερά, ή να χαλαρώσει στην παραλία με θέα το κάστρο στο Τηγάνι Εμείς πάντως απολαύσαμε την απογευματινή μας βουτιά.
Αρεόπολη: Εδώ άναψε η φλόγα της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου του 1821
Τέσσερα χιλιόμετρα από το Λιμένι, συναντήσαμε την Αρεόπολη. Εκεί που άναψε η φλόγα της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου του 1821. Παρκάραμε το αυτοκίνητο και συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα καντούνια της πόλης. Το ιστορικό κέντρο θα σε μαγέψει όπως μάγεψε κι εμάς. Τριάντα παραδοσιακά κτίρια βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το Ναό των Ταξιαρχών και την πλατεία της 17ης Μαρτίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι το κέντρο της έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός ενώ αυτό μας εντυπωσίασε ήταν η αρχιτεκτονική του και η ιδιαιτερότητα του μανιάτικου τοπίου.
Σπήλαια Διρού: Υπόγειο ταξίδι στο ωραιότερο σπήλαιο του κόσμου
Το Σπήλαια Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια και βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία, κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα!
Η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο του σπηλαίου κυμαίνεται από 16 έως 20οC, ενώ η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνάει τους 14οC. Το σπήλαιο ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα φαίνονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σχηματίστηκαν όταν η στάθμη της βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι βρίσκεται σήμερα.
Μπήκαμε στη βαρκούλα όπου ο βαρκάρης ήταν και ο ξεναγός, περιγράφοντας την ιστορία του σε μια λιμναία απόσταση 1.200 μέτρων και το κομμάτι που διανύει κανείς με τα πόδια δεν ξεπερνάει τα 300 μέτρα.
Η συνολική διάρκεια της επίσκεψης είναι 40-45 λεπτά. Δίπλα από το Σπήλαιο Διρού βρίσκεται και το Νεολιθικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται ανεκτίμητα, σε ιστορική αξία, ευρήματα των παλαιολιθικών χρόνων.
Δεύτερη μέρα: Πρωινό στο Ippola Boutique Hotel
09.00 είχε εγερτήριο και το πλούσιο παραδοσιακό πρωινό με παραδοσιακά μανιάτικα προιόντα μας περίμενε. Aπό πίτες, αυγά, ομελέτες, μέχρι καγιανά, όλων των ειδών τις μαρμελάδες, τοπικά τυριά, αλλαντικά και σφολιάτες.
Αφού απολαύσαμε την απίστευτη θέα και χαλαρώσαμε ξεκινήσαμε για το οδοιπορικό μας.
Βάθεια: Οι πύργοι της Μάνης
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ
Ακρωτήρι Ταίναρο: Οι Πύλες του Άδη
Το νοτιότερο και πιο μυθικό άκρο της Ευρώπης. Το Ακρωτήρι Ταίναρο έχει ένα θρύλο που ακόμη και σήμερα στοιχειώνει την περιοχή. Κατά την παράδοση, πήρε το όνομά του από το μυθικό γιο του Δία, Ταίναρο, ο οποίος έχτισε και την ομώνυμη πόλη. Σε αυτή την περιοχή ένα δίκτυο σπηλαίων πιστευόταν πως ήταν αποτελούσε είσοδο προς τον Κάτω Κόσμο.
Το τοπίο γύρω είναι γυμνό αλλά παράλληλα από τα ωραιότερα που έχω δει ποτέ. Η πεζοδρομική διαδρομή είναι περίπου στα σαράντα λεπτά. Χρόνος που αξίζει να αφιερώσεις αν η φυσική κατάστασή σου στο επιτρέπει. Ανατολικά λαξευμένο στο βράχο βρίσκεται το Ψυχοπομπείο όπου ο συνοδός παραλάμβανε τις ψυχές και τις συνόδευε στις Πύλες του Άδη.
Ο λιθόκτιστος φάρος κατασκευάστηκε το 1882 από Γάλλους μηχανικούς και λειτούργησε πρώτη φορά το 1887.
Γερολιμένας: Η αυθεντική Μάνη
Είναι ο ομορφότερος οικισμός της Μάνης και το γραφικό λιμανάκι του «σήμερα», στο παρελθόν αποτέλεσε το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της ευρύτερης περιοχής. Το όνομά του μάλιστα, σημαίνει «Ιερός Λιμήν» κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας δώσει μια εικόνα της δύναμής του.
Περπατώντας στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού δεν σταματήσαμε να θαυμάσουμε τα μανιάτικης αρχιτεκτονικής πυργόσπιτα.
Πόρτο Κάγιο: Το γραφικό λιμάνι της Μάνης
Ο Παυσανίας το ανέφερε με το όνομα Ψαμαθός και πιστεύεται πως το σύγχρονο όνομά του προήλθε από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles. Το Πόρτο Κάγιο ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μάνης και αποτέλεσε φυσικό αραξοβόλι από το οποίο πέρασαν μεταξύ άλλων Φοίνικες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι αλλά και ο πειρατικός στόλος του Λάμπρου Κατσώνη.
Δίπλα στο Πόρτο Κάγιο υπάρχουν τρεις αμμουδιές ενώ η λωρίδα γης από πάνω του λέγεται Κρητήρι. «Αντίκρυ» στο Πόρτο Κάγιο, από την άλλη πλευρά, προς τον Μεσσηνιακό κόλπο, είναι το Μαρμάρι. Απολαύσαμε το μπάνιο μας και την ηρεμία που σου προσφέρεται απλόχερα αγναντεύοντας το μοναδικό αυτό τοπίο που ξετυλίγεται μπροστά σου σιγά σιγά.
Ο γραφικός οικισμός είναι μια από τις πιο ξεχωριστές γωνιές της μανιάτικης γης, αναδεικνύοντας τις πιο χαρακτηριστικές ομορφιές της: τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά με φόντο τις αυστηρές και μεγαλειώδεις γραμμές της Μάνης, το επιβλητικό ακρωτήριο Ταίναρο και το σημείο συνάντησης Μεσσηνίας και Λακωνίας.
Τρίτη μέρα
Itilo Boutique Hotel: Ένα ξενοδοχείο διαμάντι
Η τρίτη μέρα στη Μάνη μας βρήκε στο Οίτυλο και στο πέτρινο παραδοσιακό ξενοδοχείο, Itilo Traditional Hotel. Ένα καθαρά οικογενειακό ξενοδοχείο, όπου ο πάτερ φαμίλιας, Θεόδωρος Αλευράς έχει καταφέρει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του να αποτελεί έναν σημαντικό λόγο για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή.
Ο αρμονικός συνδυασμός τοπικής πέτρας, ξύλου και σίδερου είναι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να ανακατασκευαστεί το ΙΤILO TRADITIONAL HOTEL, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο κυριαρχεί μία λιτή και απέριττη πολυτέλεια όπως επιτάσσει το περιβάλλον της Μάνης, χωρίς όμως να παραβλεφθούν οι ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη.
Τα εντυπωσιακά σαλόνια υπό το φως των κεριών, τα άνετα δωμάτια με τις βεράντες στην θάλασσα, το εστιατόριο με τις παραδοσιακές μανιάτικες συνταγές του και η αδιάκοπη παρουσία της οικογένειας Αλευρά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα αυτού του καταλύματος.
Το ITILO TRADITIONAL HOTEL είναι το ιδανικό περιβάλλον που εξασφαλίζει άνεση στη διαμονή και διακριτικότητα στην εξυπηρέτηση, λίγα μέτρα από την θάλασσα.
Οίτυλο: Ξεχωρίζει για τη γραφικότητά του
Στην ακτογραμμή του όρμου του Οιτύλου βρίσκεται το θρυλικό Καραβοστάσι, που αποτελεί έναν εξαίρετο τόπο παραθερισμού.
Το Οίτυλο ξεχωρίζει για τη γραφικότητα και τη μοναδικότητα του τοπίου, για την αξιόλογη μανιάτικη κουζίνα, αλλά και για τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του.
Κάνοντας οδοιπορικό στο χωριό και στους 67 παραδοσιακούς πέτρινους οικισμούς, επισκεφθήκαμε τα κάστρα της περιοχής, τις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες με τις εκπληκτικές αγιογραφίες, ενώ δεν σταματήσαμε να τραβάμε φωτογραφίες στα πετρόκτιστα καλντερίμια και μονοπάτια.
Οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της Κοίμησης της Θεοτόκου, των Ταξιαρχών και της μονής Δεκούλου ή Ντεκούλου είναι από τα αξιοθέατα που μπορείς να επισκεφθείς.
Το Οίτυλο έχει σπουδαίο σπηλαιολογικό και επιστημονικό ενδιαφέρον.
Τα δεκάδες σπήλαια με τον πλούσιο διάκοσμο εκστασιάζουν τον επισκέπτη.
Τέταρτη μέρα: Γύθειο κι επιστροφή στην Αθήνα
Γύθειο: Βόλτα στο λιμάνι με μανιάτικο άρωμα
Η μεγαλύτερη και για κάποιους η ωραιότερη πόλη της Μάνης είναι το Γύθειο. Με φόντο τη θάλασσα μπροστά και το λόφο με τα παλιά, διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά του σπίτια πίσω, στην προκυμαία του Γυθείου κάναμε τη βόλτα μας συνομιλώντας με τους ντόπιους για την παραδοσιακή κουζίνα και τις ομορφιές του τόπου τους.
Κατευθυνθήκαμε νότια άκρη της πόλης, όπου μπροστά μας ξεπρόβαλε ένα μικρό νησί, η αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, που ενώνεται με το Γύθειο. Εκεί μάλιστα βρίσκεται ο παραδοσιακός πύργος του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, οπλαρχηγού της Επανάστασης.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, στο κατάφυτο αυτό νησάκι κατέφυγαν ο Πάρις και η Ελένη για να ζήσουν τον έρωτά τους λίγο πριν κατευθυνθούν προς την Τροία.
Δειτε ΕΔΩ την παρουσίαση της Λακωνικής Μάνης στην εκπομπή του Αντ1 Καλοκαίρι Μαζί
Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media
Facebook travelgirl.gr
Instagram @markellasharaiha και
Ευχαριστώ θερμά…
Το ξενοδοχείο Ippola Boutique Hotel στον Μέζαπο για τη φιλοξενία του
Το ξενοδοχείο Itilo Hotel στο Οίτυλο για την φιλοξενία του
Tον Δημήτρη Τσίγκα για τις φωτογραφίες και τα video
Τη Δώρα Παπαδήμα για τα υπέροχα ρούχα από το Spell Γλυφάδα (Μεταξά 39, Τηλ 210 8980297)
Tο Your Way που φροντίζει να έχω υπέροχο μανικιούρ και πεντικιούρ (Ιωάννου Μεταξά 39, Εμπορικό Κέντρο Plaza. 1ος όροφος, τηλ. 210 8941810)