Η Ναύπακτος για μένα αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό μιας και συνδυάζει απίστευτη ομορφιά φυσικού τοπίου που συνδυάζεται με πολλές δραστηριότητες τόσο για οικογένειες και ζευγάρια όσο και μοναχικούς ταξιδιώτες. Αμέτρητες εμπειρίες, αξέχαστες εικόνες που παραμένουν στις «αποσκευές» του νου μέχρι την επόμενη επίσκεψη, εναλλαγή θάλασσας με βουνό, ιστορία και σύγχρονη ζωή, γευστικές εκπλήξεις φιλόξενοι κάτοικοι και ίσως το πιο γραφικό λιμανάκι στην Ευρώπη. Η Ναυπακτία, η ήρεμη δύναμη του νομού Αιτωλοακαρνανίας τα έχει όλα. Εxtra tip, η κοντινή απόσταση από την Αθήνα (μόλις 1 ώρα και 50’) και η εγγύτητα της με τη Θεσσαλονίκη ελέω Εγνατία και Ιωνίας Οδού, αλλά και η εύκολη πρόσβαση σε πολλούς άλλους ορεινούς η παραθαλάσσιους προορισμούς.
Το travelgirl στην Ναύπακτο: 72 ώρες σε έναν επίγειο παράδεισο
Μετά από πρόσκληση του Δήμου, δημοσιογράφοι από MME πανελλαδικής εμβέλειας ταξιδέψαμε στο χρόνο, στο φυσικό κάλλος της περιοχής, κάναμε rappel, rafting, περπατήσαμε σε μονοπάτια, είδαμε την απόσταξη τσίπουρου, γευτήκαμε παραδοσιακές συνταγές και περπατήσαμε σε καλντερίμια της ορεινής Ναυπακτίας. Η εταιρεία Tourism Media & Events είχε φροντίσει τα πάντα για αυτό το συναρπαστικό ταξίδι!
Πρόγραμμα 1ης ημέρας – Παρασκευή
Στις 18:00 το απόγευμα φτάσαμε στην Ναύπακτο. Αφού αφήσαμε τα πράγματά μας στο ξενοδοχείο δώσαμε ραντεβού στις 21.00 για το δείπνο καλωσορίσματος στο γνωστό εστιατόριο “Κουζίνα Λόη”. Εκεί γευτήκαμε τις μοναδικές συνταγές με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής και ήπιαμε κρασί του κτήματος Ορφανού.
Το εστιατόριο λειτουργεί από το 2003. Όλες οι συνταγές και κάθε πιάτο είναι και μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Το γραφικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την όμορφη ατμόσφαιρα, δημιουργούν αξέχαστες αισθήσεις, κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε κάθε επίπεδο.
Πρόγραμμα 2ης ημέρας – Σάββατο
Στις 09.30 αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο με προορισμό το Ενετικό Κάστρο Ναυπάκτου. Εκεί ξεναγηθήκαμε στον ιστορικό χώρο, στην παλιά πόλη, στο Ρολόι Σεραφείμ Δομβοΐτη, στον Πύργο Μπότσαρη, στο ιστορικό Ενετικό Λιμάνι, στο Φετιχιέ Τζαμί και στο Στενοπάζαρο.
Εδώ χτυπά η καρδιά της Ναυπάκτου, της πόλης που καταγράφει μία αδιάλειπτη ιστορία 32 αιώνων και μαγνητίζει κάθε επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή! Το Ενετικό Λιμάνι αποτελεί την απόληξη του Κάστρου που ξεκινά από τον Λόφο ως μέρος της οχύρωσης της μεσαιωνικής πόλης. Οι πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά δίνουν το δικό τους χρώμα σε ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα σημεία της Δυτικής Ελλάδας.
Διαβάστε ακόμη: Ναύπακτος: Το travelgirl στο ενετικό λιμάνι με την υπέροχη καστροπολιτεία
Ο περίφημος φάρος στον ανατολικό λιμενοβραχίονα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Φετιχιέ Τζαμί, τον χώρο που τα τελευταία 10 χρόνια έχει φιλοξενήσει κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως ο Φασιανός, ο Σταθόπουλος, ο Σάμιος.
Ενώ, στη δυτική πλευρά, ο επισκέπτης γίνεται μάρτυρας μιας ιστορικής συνομιλίας ανάμεσα στον Γεώργιο Ανεμογιάννη τον Πυρπολητή και τον κορυφαίο ισπανό συγγραφέα Miguel de Cervantes που έχει συνδέσει όσο λίγοι το όνομά του με την Ναύπακτο. Η παλιά αγορά βρίσκεται στο Στενοπάζαρο και από εκεί ανηφορίζοντας συναντά κανείς τον Πύργο Μπότσαρη, το επιβλητικό αρχοντικό που κάθε γωνιά του έχει να διηγηθεί κάτι ξεχωριστό!
Το Κάστρο της Ναυπάκτου, που εδώ και αιώνες στέκει επιβλητικό, ξεκινά από την ακρόπολή του Λόφου για να καταλήξει στο Λιμάνι. Πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να το κατακτήσουν, το πολιόρκησαν τόσες και τόσες φορές, ωστόσο αυτό δεν «έπεσε» ποτέ! Περιδιαβαίνοντας τα πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά σπιτάκια και τους πολύχρωμους κήπους, και μπαίνοντας από το ένα διάζωμα στο άλλο, έχει κανείς την αίσθηση ότι ξετυλίγεται μπροστά του ολόκληρη η μακραίωνη ιστορία της πόλης. Από την κορυφή του Λόφου η θέα της Ναυπάκτου σαγηνεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!
Στη δυτική είσοδο της πόλης της Ναυπάκτου στέκει ένα επιβλητικό, πέτρινο συγκρότημα κτηρίων.
Το αρχοντικό των Μποτσαραίων, όπως ονομαζόταν, βρίσκεται πάνω στο φρούριο της Ναυπάκτου και αποτελείται από δύο κτήρια, τα οποία κατασκευάστηκαν σε διαφορετικούς χρόνους. Το εφαπτόμενο στο φρούριο κτήριο χτίστηκε τον 15ο αιώνα, ενώ το δεύτερο κτήριο είναι μεταγενέστερο του 16ου αιώνα. Αργότερα τα δύο κτήρια συνδέθηκαν με λιθόκτιστα τόξα, ώστε να μην παρεμβάλλονται του δρόμου. Η δυτικοευρωπαϊκή τεχνοτροπία της κατασκευής του είναι εμφανής. Τεχνίτες από την Βενετία και τη Φλωρεντία εργάστηκαν και δημιούργησαν αυτό το αυστηρό οικοδόμημα, δίπλα στα τείχη.
Στις 18η Απριλίου 1829 η Ναύπακτος γνώρισε την απελευθέρωση και κάτοικος του Πύργου έγινε ο Αυγουστίνος Καποδίστριας. Αργότερα, πέρασε στην κατοχή του στρατηγού Νότη Μπότσαρη για το αντίτιμο των 3600 δραχμών.
Σήμερα το αρχοντικό ανήκει στο ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη. Στο ανατολικό τμήμα εγκαταστάθηκε μια μόνιμη έκθεση με σκοπό την προβολή της μεγάλης ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Ξενάγηση στον Βοτανικό Κήπο Zelios Γη
Επόμενη στάση ο Βοτανικός Κήπος Zelios ΓΗ. Πρόκειται για έναν μικρό επίγειο παράδεισο όπου με μεράκι, ξεχωριστή καλαισθησία και μετά από μια δεκαετία εργασιών, δημιούργησε η οικογένεια Ζέλιου στην τοποθεσία «Αηδόνι». Αποτελεί έναν μοναδικό και ιδιαίτερο χώρο με τις εικόνες και τις μυρωδιές των φυτών να μαγεύουν.
Συνολικά σε 100 και πλέον στρέμματα γης δίπλα στον ποταμό Εύηνο, απλώνεται ο Βοτανικός Κήπος περιλαμβάνοντας περίπου 3.500 φυτά σε 6 θεματικούς κήπους. Αρωματικά, φαρμακευτικά, αρτυματικά βότανα, κοινά και σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας αλλά και κηπευτικά, έχουν το καθένα τους, μια ξεχωριστή θέση στο κήπο.
Διαβάστε ακόμη: Βοτανικός κήπος «Ζέλιος ΓΗ»: Το travelgirl σε ξεναγεί στον παράδεισο της Δυτικής Ελλάδας
Άφιξη στο Κρυονέρι και γεύμα με θέμα τον ιστορικό βράχο της Βαράσοβας
Επόμενη στάση ήταν το Κρυονέρι και το γεύμα μας με θέα τον ιστορικό βράχο της Βαράσοβας ή αλλιώς το Άγιον της Αιτωλίας. Το σημείο αυτό αποτελεί όνειρο του κάθε αναρριχητή μιας και υψώνεται απότομα στα δεξιά του και τον Πατραϊκό Κόλπο στον ορίζοντα, το Κρυονέρι αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Ναυπακτία. Τα καρφιά ασφαλείας είναι έτοιμα πάνω στο βράχο σε πολλές διαδρομές. Ο ενδιαφερόμενος έχει επίσης εκεί πολλές επιλογές διαδρομών διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, που μπορούν να καλύψουν τα ενδιαφέροντα των πιο απαιτητικών και έμπειρων, ως αυτά των εκπαιδευόμενων αρχάριων. Η ποιότητα των βράχων της Βαράσοβας είναι εξαιρετική για αναρρίχηση. Η Βαράσοβα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δικαιολογημένα, σαν ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα.
Κρυονέρι. Το όνομά του προέρχεται από τα κρύα νερά της πηγής που αναβλύζει στον βράχο και χύνεται στη θάλασσα ρίχνοντας τη θερμοκρασία της και την περιεκτικότητά της σε αλάτι. Και τί καλύτερο από το να απολαύσει κανείς το γεύμα του με θαλασσινές συνταγές δίπλα στη θάλασσα; Το εστιατόριο Captain del mare είχε φροντίσει να μας αποζημιώσει με το παραπάνω!
Μετά από γεμάτη μέρα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και το βράδυ το πρόγραμμα είχε φαγητό και ποτό για να δούμε και την νυχτερινή ζωή της πόλης!
Διαβάστε ακόμη: Βράχος της Βαράσοβας: Το travelgirl σε ξεναγεί στο Άγιον Όρος της Αιτωλίας
Πρόγραμμα 3ης ημέρας – Κυριακή
Η μέρα ξεκίνησε με όμορφες εικόνες μιας και ο προορισμός μας ήταν η Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας κι επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο.
Από τα ομορφότερα αξιοθέατα του χωριού αποτελεί αδιαμφισβήτητα το φυσικό του περιβάλλον. Τα δάση του αποτελούν ένα φυσικό μωσαϊκό που αποτελείται από πλήθος διαφορετικών δέντρων όπως καστανιές, έλατα, κέδροι, βελανιδιές κ.ά. Στα δάση αυτά κυριαρχούν ιδιαίτερα το έλατο και η καστανιά. Μέσα σ’ αυτό το όργιο του έλατου και της καστανιάς, του κέδρου και της φτέρης, υπάρχουν πάρα πολλές πηγές.
Ένα από τα αξιοθέατα της Ορεινής Ναυπακτίας που πρέπει κάποιος να δει από κοντά είναι το Λαογραφικό Μουσείο. Η δημιουργία του Μουσείου στο χώρο αυτό, το καλοκαίρι του 2016, ικανοποιεί ένα όραμα γενεών. Εκφράζει όλους εκείνους που έζησαν στον τόπο αυτό και εμπιστεύτηκαν τα προσωπικά τους κειμήλια για να εμπλουτίσουν τη συλλογή του Λαογραφικού μουσείου.
Το ζεύγος Χατζόπουλου, η κυρία Φωτεινή και ο κύριος Θανάσης, πριν πολλά χρόνια είχαν ξεκινήσει την προσπάθειά τους για την συλλογή των ειδών, με την πολύτιμη συμβολή των μελών του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου..
Διαβάστε ακόμη: Το travelgirl σε ξεναγεί στο Λαογραφικό Μουσείο της Ορεινής Ναυπακτίας με τα μοναδικά κειμήλια
Και τί καλύτερο για να κλείσει ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο στην Ναυπακτία από το να μάθει κανείς όλα τα μυστικά του Τσίπουρου; Κάθε χρόνο στην Άνω Χώρα γιορτάζεται η Γιορτή Καστάνου και Τσίπουρου και οι ντόπιοι έχουν σίγουρα πολλά να διηγηθούν στους επισκέπτες τους και φυσικά να τους μυήσουν στα μυστικά τους! Το μεσημέρι το γεύμα μας τα είχε όλα! Μία μοναδική γευστική εμπειρία στο Crystal Mountain Hotel σε υψόμετρο 1.060 μέτρων σε ένα εξαιρετικό σημείο και θέα την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της ορεινής Ναυπακτίας!
Τι καλύτερο από το να κλείσει η μέρα με τέτοιες εικόνες. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας: «Το συγκεκριμένο press trip αποτελεί μέρος ενός συνόλου στοχευμένων δράσεων προβολής και προώθησης της Ναυπακτίας που πραγματοποιούμε ως Δήμος τα τελευταία δύο χρόνια. Στο συγκεκριμένο project είχαμε τη σημαντική συνδρομή της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ με την οποία συντονίσαμε ένα αντιπροσωπευτικό πρόγραμμα για την εξοικείωση των δημοσιογράφων με τον τόπο μας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, είχαμε την ευκαιρία να τους ξεναγήσουμε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδος και τα στελέχη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας, σε ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά σημεία της περιοχής, όπως το Ενετικό Λιμάνι, το Κάστρο, το Φετιχιέ Τζαμί και το Αρχοντικό Μπότσαρη. Οι δημοσιογράφοι γεύτηκαν την τοπική κουζίνα δίπλα στη θάλασσα στο Κρυονέρι αλλά και μέσα στη φύση της ορεινής Ναυπακτίας, απολαμβάνοντας τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων. Βρέθηκαν στον ιερό βράχο της Βαράσοβας που αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για αναρριχητές από όλη την Ευρώπη, επισκέφθηκαν έναν από τους ωραιότερους Βοτανικούς Κήπους της χώρας και περπάτησαν στο φημισμένο καστανόδασος της Άνω Χώρας όπου δοκίμασαν παραδοσιακό τσίπουρο.
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια αυτή δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για τον τόπο μας, την καθιέρωσή του ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, 365 ημέρες το χρόνο.
Στην Ναυπακτία ο ταξιδιώτης μπορεί να βρει αυτό που ακριβώς επιθυμεί. Να βιώσει την εμπειρία δράσεων όπως kite surf, canoe kayak, rafting, ιστιοπλοΐα, mountain bike, ιππασία, trekking και πολλές ακόμη, αλλά και να απολαύσει την ηρεμία ενός τόπου με σημαντική ιστορία αδιάλειπτης διάρκειας 32 αιώνων και ένα μοναδικό φυσικό τοπίο».
Τι λέτε λοιπόν; Ένα ταξίδι στην Ναύπακτο και στις ομορφιές της θα σας κάνει να καταλάβετε γιατί αποτελεί must προορισμό για όλους εμάς που θέλουμε να συνδυάσουμε θάλασσα και βουνό κάθε εποχή του χρόνου!
Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Σαράιχα, Γιώργος Κοτρώνης
Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media
Facebook travelgirl.gr
Instagram @markellasharaiha και
@travelgirl.gr