Για μένα τα σπήλαια κρύβουν ένα μυστήριο. Μου αρέσει πάντα να διαβάζω για αυτά καθώς μαθαίνω πράγματα που δύσκολα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Μία σπουδαία ανακάλυψη έκαναν πρόσφατα αρχαιολόγοι στο Μεξικό κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων αποστολών τους στο μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σπήλαιο του κόσμου.
Το Μεξικό είναι γνωστό και για τα υπόγεια σπήλαιά του, με πολλά από αυτά να είναι προσβάσιμα στον απλό λουόμενο. Μόνο που τώρα η χώρα έχει ένα ακόμα στολίδι στον στόλο των υπόγειων τουριστικών ατραξιόν της, ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο που εκτείνεται σε μήκος 347 χιλιομέτρων! Όσο για το μέσο βάθος του, κυμαίνεται στα 20 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας
Οι ερευνητές από την ομάδα εξερεύνησης και συντήρησης του Gran Acuifero Maya (GAM) παρουσίασαν αρχαία λείψανα που ανακτήθηκαν από το σπήλαιο πριν λίγες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των απολιθωμάτων ενός τύπου αρχαίου ελέφαντα και το ιερό που ήταν αφιερωμένο σε έναν θεό των Μάγια. Υπάρχει μάλιστα η πεποίθηση ότι απελπισμένα ζώα κατευθύνονταν προς τις σπηλιές σε αναζήτηση νερού σε περιόδους έντονης ξηρασίας και κάποια από αυτά παγιδεύτηκαν εκεί.
https://www.youtube.com/watch?v=2UWjhk3nazU
«Είναι πολύ απίθανο να υπάρχει άλλη τοποθεσία στον κόσμο με αυτά τα χαρακτηριστικά. Υπάρχει ένας εντυπωσιακός αριθμός αρχαιολογικών αντικειμένων στο εσωτερικό του και το επίπεδο συντήρησής τους είναι επίσης εντυπωσιακό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Γκιγέρμο ντε Άντα, ένας αρχαιολόγος που ασχολείται με υποβρύχιες ανασκαφές.
Δύο δίκτυα υποβρύχιων σπηλαίων, γνωστά ως Sac Actun και Dos Ojos, συνολικού μήκους 350 χιλιομέτρων, ανακαλύφθηκαν τον Ιανουάριο στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.
Σύμφωνα πάντα με τις ανακαλύψεις αυτά τα δύο τέμνονται σε ένα φυσικό λάκκο, γνωστό ως cenote, σε μια περιοχή της ζούγκλας στην παράκτια πόλη Τουλούμ. Οι αρχαιολόγοι έχουν μία ελπίδα πως τα όστρακα που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα δίκτυα, θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν μια εικόνα της ιστορίας του σπηλαίου, η οποία πιθανολογείται ότι χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια χρόνια στην εποχή του Πλειστόκαινου.