Η Ντίνα Νικολάου εκτός από μία υπέροχη γυναίκα ως άνθρωπος, έχει τη δική της τέχνη στη μαγειρική και δεν είναι τυχαίο που η φήμη της έχει εξαπλωθεί στο εξωτερικό. Τις βραδιές που βρίσκεται στο Yolenis στο Κολωνάκι και παραδίδει τα cooking lessons εκτός από πολύ καλό φαγητό από τα μαγικά της χέρια, μαθαίνουμε και γνωρίζουμε από κοντά τους Έλληνες παραγωγούς και τα προιόντα τους.
Αυτή τη φορά είχαμε τη χαρά να δούμε από κοντά τον Γιάννη Στασινόπουλο της Luxury Concierge και να φάμε γαστρονομικούς θησαυρούς με ελληνικό χαβιάρι Thesauri, της καθετοποιημένης μονάδας εκτροφής οξύρρυγχου της Άρτας.
Amuse Bouche με μους αβοκάντο και χαβιάρι
Προετοιμασία: 30′
Ποσότητα: 8-10 μερίδες
Υλικά
200 γραμμάρια κράκερς τριμμένα
3 ώριμα αβοκάντο
χυμό από ένα λεμόνι
200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
150 γραμμάρια μαγιονέζα
1/4 ματσάκι εστραγκόν φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό τριμμένο
50 γραμμάρια ελληνικό χαβιάρι, Thesauri
Εκτέλεση
Καθαρίζω τα αβοκάντο, τα κόβω σε κομματάκια και τα ραντίζω με το χυμό λεμονιού. Βάζω τα κομμάτια στο μούλτι και προσθέτω το γιαούρτι. Πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα. Αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ και προσθέτω τη μαγιονέζα και το εστραγκόν. Ανακατεύω απαλά και βάζω τη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Μοιράζω τα θρυμματισμένα κράκερς σε μικρά ποτηράκια. Γεμίζω με τη μους αβοκάντο και στολίζω με το χαβιάρι. Σερβίρω αμέσως.
Amuse Bouche με πατάτες, σολομό και χαβιάρι
Προετοιμασία: 30′
Ποσότητα: 20 μερίδες
Υλικά
10 μικρές πατατούλες, γαλλικές καλά πλυμένες
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
150 γραμμάρια σολομό καπνιστό, πολύ ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο
50 γραμμάρια ελληνικό χαβιάρι, Thesauri
Εκτέλεση
Βάζω τις πατατούλες σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τις βράζω για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι εντελώς. Τις στραγγίζω και τις αφήνω να κρυώσουν. Τις κόβω στη μέση και τις τοποθετώ σε μία μεγάλη πιατέλα. Χτυπάω με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει τη μορφή του γιαουρτιού. Προσθέτω τον σολομό και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύω καλά. Με ένα κουταλάκι μοιράζω την κρέμα στις πατάτες και στολίζω με το χαβιάρι.
Κολοκυθόσουπα βελουτέ με κάρι
Προετοιμασία: 15′
Μαγείρεμα: 35′ μαγείρεμα
Υλικά:
Για 4 – 6 άτομα:
1 κιλό κολοκύθα (καθαρό βάρος) κομμένη σε κυβάκια
2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 πορτοκάλι ,το χυμό
500 γρ. ζωμό κότας ή λαχανικών
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
Αλάτι και άσπρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφαιρώ την ψίχα από την κολοκύθα, πετάω το κεντρικό μέρος με τις ίνες και τα κουκούτσια και κόβω τη σάρκα σε κυβάκια. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρω τα κυβάκια κολοκύθας και πατάτας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτω το τζίντζερ και αλατοπιπερώνω. Μετά ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού και το ζωμό κότας και μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
Αποσύρω από τη φωτιά και περνάω τη σούπα σταδιακά από το μπλέντερ. Κατόπιν τη περνάω από λεπτή σήτα πιέζοντας καλά για να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο απαλό μίγμα. Ξαναρίχνω τη σούπα στη καθαρισμένη κατσαρόλα και την αφήνω να πάρει ακόμη μια βράση σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σερβίρω αμέσως.
Φυσικά εμείς αυτήν την σούπα την δοκιμάσαμε με ελληνικό χαβιάρι από πάνω και η νοστιμιά της ήταν απίστευτη!