Η Λακωνική Μάνη εκτός από το φυσικό της κάλλος, φημίζεται και για την κουζίνα της. Παραδοσιακές συνταγές, φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και κρεατικά έχουν την τιμητική τους στα περισσότερα εστιατόρια της γύρω περιοχής. Στο τελευταίο οδοιπορικό μου στην περιοχή επισκέφθηκα τρεις από τις πιο ξακουστές ταβέρνες, στο Λιμένι, στον Πύργο Διρού και στο Πόρτο Κάγιο.
Το travelgirl.gr σου προτείνει 2+1 εστιατόρια στη Λακωνική Μάνη για να απολαύσεις εξαιρετικό φαγητό!
Kourmas Limeni
Στο Λιμένι, το αγαπημένο μου χωριό, καθήσαμε στην ψαροταβέρνα Kourmes για την οποία εδώ και πολλά χρόνια είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια από τους ταξιδιώτες. Έτσι λοιπόν την πρώτη ημέρα μας, κλείσαμε τραπέζι στον εξωτερικό χώρο, με θέα το υπέροχο χωριό. Από τις σαλάτες επιλέξαμε τα βραστά λαχανικά, από τα ορεκτικά τον γαύρο μαρινάτο ενώ για κυρίως πιάτο παραγγείλαμε μία πάνφρεσκη στείρα.
Η θέα σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Το service γρήγορο και εξυπηρετικό βρίσκεται κοντά στον πελάτη ανά πάσα ώρα και στιγμή. O Γιάννης Παναγιωταράκος, είναι η ψυχή της επιχείρησης, την οποία λειτουργεί από το 2011 και γίνεται φίλος αμέσως μαζί σου. Αν σε δει αναποφάσιστο σου προτείνει τα κατάλληλα φαγητά αναλόγως με την περίσταση και την ώρα που θα πας. “Κάθε χρόνο ξεκινάμε τη δουλειά 1η Απριλίου και η ταβέρνα είναι ανοιχτή μέχρι και τέλη Οκτώβρη ενώ το χειμώνα είναι μόνο τα Σαββατοκύριακα”.
Ο κατάλογος θα γίνει ο καλύτερος φίλος εκείνου που λατρεύει τα ψάρια και τα θαλασσινά. Από τα ορεκτικά μπορείτε να επιλέξετε από μία μεγάλη γκάμα που περιέχει κολοκυθάκια τηγανητά και πατάτες μέχρι τσιροσαλάτα, χταποδάκι ξιδάτο και σκουμπρί καπνιστό. Μεγάλη ποικιλία επίσης θα βρείτε στις σαλάτες. Χωριάτικη, χόρτα, ποικιλία βραστών λαχανικών, μαυρομάτικα που συνοδεύονται από λάδι και χοντρό αλάτι της περιοχής.
Όσο για τα θαλασσινά; Οι επιλογές είναι πολλές και όλες τους εξαιρετικές. Από καλαμάρι τηγανητό, σαρδέλες και γαύρο μέχρι αστακομακαρονάδα, κολοχτύπα στα κάρβουνα, γαρίδες και αστακό.
Kourmas Limeni
Τηλ 2733 051458
Ταβέρνα Καμπινάρα στον Πύργο Διρού
O Παναγιώτης Κολοκούρης και τα αδέλφια του διατηρούν ένα από τα πιο ωραία εστιατόρια της Μάνης. Η ταβέρνα Καμπινάρα βρίσκεται στον Πύργο Διρού όπου καταφτάνουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να γευτούν τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, τα φρέσκα ψάρια και τα κρεατικά. Εκεί συνάντησα την Κανέλα, αδελφή του Παναγιώτη με την οποία μιλήσαμε μεταξύ άλλων για την μανιάτικη κουζίνα, την ταβέρνα αλλά και … τις ξακουστές τηγανητές πατάτες! “Όποιος έρθει εδώ πρέπει να δοκιμάσει τηγανητές πατάτες, τα κοκκινιστά, τα τηγανητά αλλά και του φούρνου μιας και όλα είναι με το δικό μας ελαιόλαδο από το ελαιοτριβείο της οικογένειάς μας. Το φαγητό όμως που ξεκινούν από την Αθήνα και χωρίς στάση έρχονται να το φάνε, είναι το κοκκινιστό μας και το κατσικάκι μας, με τηγανητές πατάτες που είναι φτιαγμένες με αγάπη”.
Από σαλάτες στον κατάλογο μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Από βραστά λαχανικά, χόρτα, χωριάτικη μέχρι αμπελοφάσουλα και πράσινες σαλάτες.
Η ταβέρνα Καμπινάρα λειτουργεί 43 ολόκληρα χρόνια και όπως μου εξηγεί η Κανέλα το μυστικό της επιτυχίας είναι το γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει τίποτα από τότε μέχρι σήμερα όσον αφορά στην συμπεριφορά αλλά και στις πρώτες ύλες. “Είμαστε στα 43 χρόνια λειτουργίας. Ουσιαστικά η τέταρτη γενιά δουλεύει στο μαγαζί. Δεν έχουμε αλλάξει τίποτα όσον αφορά στην ποιότητα των πρώτων υλών, που είναι εξαιρετικές αλλά και της συμπεριφοράς απέναντι στον κόσμο. Όποιος έρχεται να φάει εδώ θα αισθανθεί καλύτερα από το σπίτι του”.
Η μανιάτικη κουζίνα κρύβει πολλούς θησαυρούς. Εκεί λοιπόν θα γευτείς παραδοσιακά πιάτα με συνταγές χρόνων. “Οπωσδήποτε όποιος έρθει πρέπει να δοκιμάσει σύγκλινο, καγιανά, τα τηγανητά μας μελιτζάνα και κολοκυθάκια, την καυτή μακαρονάδα, την λεγόμενη τσουχτή, είτε με αυγά είτε σκέτη, την τραβηχτή αλλά και την ξεσκέπαστη πίτα φούρνου, που έχει παχύ φύλλο από κάτω, και την φτιάχνουμε με τυριά και λαχανικά”.
Επειδή το κάθε γεύμα τελειώνει πάντα με γλυκό μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα χειροποίητα γλυκά τους. “Φτιάχνουμε σταφύλι, κυδώνια, πορτοκάλι, τα οποία τα συνοδεύουμε συνήθως με γιαούρτι”.
Ταβέρνα Καμπινάρα
Πύργος Διρού
Τηλ 27330 – 52256
Ιππόκαμπος στο Πόρτο Κάγιο
Το Πόρτο Κάγιο, το παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης, φημίζεται για την φυσική του ομορφιά, την ηρεμία του, αλλά και το φαγητό του δίπλα στο κύμα! Στο εστιατόριο Ιππόκαμπος, συνάντησα την κυρία Ιωάννα η οποία, μας έφτιαξε με πολλή αγάπη μία ολόφρεσκη σαλάτα θαλασσινών με μύδια, καλαμάρι και γαρίδα, τσουχτή, την φημισμένη μακαρονάδα της Μάνης αλλά και γαύρο μαρινάτο.
Στον κατάλογο μπορείς να βρεις πολλές επιλογές θαλασσινών αλλά και ψαριών. Τι καλύτερο από το να πιεις το ουζάκι σου και να απολαύσεις την παγωμένη μπύρα σου σε ένα ειδυλλιακό τοπίο που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής.
Τόσο ο κύριος Κώστας όσο και η κυρία Ιωάννα θα σε φροντίσουν με το παραπάνω, ενώ μία συζήτηση μαζί τους για τη μανιάτικη κουζίνα θα σε κάνουν να τους επισκέπτεσαι κάθε χρόνο!
Ιππόκαμπος
Πόρτο Κάγιο
Τηλ 2733051851
Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσίγκας
Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media
Facebook travelgirl.gr
Instagram @markellasharaiha και
@travelgirl.gr
Γειά σας. Αφού μιλάτε για τη Μάνη και το εξαιρετικό φαγητό στις τρεις ταβέρνες,θα σας πω κι εγώ την εμπειρία μου στις γιορτές του Πάσχα 2023.Μείναμε στην Αρεόπολη,στο ΗΟΤΕΛ ΜΑΝΙ, όπου η φιλοξενία ήταν θαυμάσια! Το Μ.Σάββατο είχαμε προγραμματίσει να πάμε στο Λιμένι για ψαροφαγία,αλλά δυστυχώς,δεν φανταστήκαμε ότι έπρεπε να είχαμε κάνει κράτηση… Έτσι πήγαμε απέναντι απ’το Λιμένι(στον ίδιο κόλπο) στο Καραβοστάσι στην ταβέρνα Φάρος,όπου γευματίσαμε υπέροχα ψάρια ψητά,σαλάτα χόρτα του βουνού και ένα θαυμάσιο λευκό κρασί!!! Μας έμεινε η καλύτερη ανάμνηση γεύματος,απ’όσες είχαμε σ’αυτό το υπέροχο 4ήμερο.Σίγουρα θα ξαναπάμε!!!
Τι ωραία! Χαιρόμαστε που μας λέτε και τις δικές σας εμπειρίες!