Πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνατε σε ένα ελληνικό χωριό χωρίς ρεύμα, χωρίς αυτοκίνητα, κοντά στη φύση και το μόνο που να ακούτε να είναι τα πουλιά και τα νερά που τρέχουν από τα ρυάκια; Σίγουρα μπορεί το σκηνικό αυτό μπορεί να σας θυμίσει εικόνα κάποιας ταινίας ή ενός παραμυθιού. Κι όμως. Στην Ελλάδα του 2020υπάρχει ένα ελληνικό οικολογικό χωριό το οποίο μάλιστα έχει καταταχθεί στις 50 μυστικές-μαγικές τοποθεσίες της Ευρώπης. Και το όνομα αυτού, Μηλιά.
Μηλιά: Ταξίδι στο ελληνικό χωριό χωρίς ρεύμα
Μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, σε μια πλαγιά του Κισσάμου, κρυμμένος ανάμεσα στα βουνά, βρίσκεται ένας οικισμός βγαλμένος από άλλη εποχή. Στη Μηλιά δεν υπάρχει ηλεκτρικό και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Οχι γιατί δεν έχουν φθάσει εκεί, αλλά από επιλογή. Γιατί όσοι επιλέγουν να περάσουν λίγες ημέρες εκεί το κάνουν για να έρθουν σε επαφή με τη φύση.
Η Μηλιά ήταν ένα εγκαταλειμμένο χωριό μέχρι που τρεις άνθρωποι έδωσαν σάρκα και οστά στο όραμά τους. Ο Ιάκωβος Τσουρουνάκης, ο Γιώργος Μακράκης και ο Τάσος Γούργουρας, δημιούργησαν μία οικοτουριστική μονάδα που μοιάζει να έχει ξεφυτρώσει από την παλιά Κρητική γη, ανάμεσα σε πλατάνια, καστανιές, κουμαριές και βράχια.
Το 2009 το National Geographic κατέταξε τη Μηλιά μέσα στα 50 καλύτερα resort οικολογικού χαρακτήρα και την ίδια χρονιά το ταξιδιωτικό περιοδικό Islands, τίμησε το χωριό για την προσφορά του στον περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουρισμό.
Κάθε σπιτάκι μπορεί να φιλοξενήσει 2 -4 άτομα, είτε είναι παρέα είτε οικογένεια, η θέρμανση γίνεται με ξυλόσομπες ( ή τζάκια σε ορισμένα απ’ αυτά), το ζεστό νερό στο μπάνιο προέρχεται από εξωτερικά καζάνια με ξύλα και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, μονάχα κάποιες λάμπες για το βράδυ που λειτουργουν με μπαταρίες και φωτοβολταϊκά στοιχεία.
Το φαγητό γίνεται με βιολογικά προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της Μηλιάς, το νερό έρχεται κατευθείαν από την πηγή, το κρασί φτιάχνεται εκεί. Ένας μοναδικός προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση και θέλουν να ζήσουν χωρίς τις πολυτέλειες της σύγχρονης ζωής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.