Από μικρή με μάγευαν τα κάστρα. Όταν ξεκίνησα να ταξιδεύω, στα μέρη που πήγαινα, πάντα επισκεπτόμουν τα κάστρα των γύρω περιοχών. Με μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στην ιστορία του τόπου και στις παραδόσεις του. Στο ταξίδι μου στην Άρτα την πρώτη ημέρα επισκέφθηκα το κάστρο που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της και χτίστηκε το 1230 μ.Χ τον Μιχαήλ Β, από τον Δεσπότη του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο Κάστρο της Άρτας
Χαρακτηριστικό της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής, το κάστρο της Άρτας ήταν κτισμένο στα ερείπια των τειχών που προστάτευαν την αρχαία Αμβρακία. Αυτοί οι τοίχοι επεκτάθηκαν ως προς το ύψος και ενισχύθηκαν με δύο πύργους, σύμφωνα με τις μεσαιωνικές οδηγίες.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το κάστρο έχασε τη σημασία του, μαζί με οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την ανοικοδόμηση ή την ενίσχυση του. Για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, στην οποία φυλακίστηκε ο στρατηγός Μακρυγιάννης – ανάμεσα στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.
Το κάστρο κατασκευάστηκε σε τρεις περιόδους:
Πάνω στα απομεινάρια του αρχαίου τείχους (5ος – 4ος π.χ. αιώνας), κατά τη βυζαντινή εποχή (13ος αιώνας), και στην περίοδο της τουρκοκρατίας.
Το σχήμα του κάστρου είναι πολύγωνο (μεγίστου μήκους 280μ. και πλάτους 175μ.) το οποίο διακόπτεται ανά 25μ. από ημικυκλικούς, τριγωνικούς ή πολυγωνικούς πύργους. Το πάχος του τείχους είναι 2,50 μέτρα και το ύψος φτάνει τα 10 μέτρα.
Το 1303 μ.Χ το κάστρο πολιορκήθηκε από τον Κάρολο II d’ Anjou. Πολιορκήθηκε επίσης από τον Ανδρόνικο Γ’ Παλαιολόγο (1328-1341) και τον 17 αιώνα από τον Λιμπεράκη Γερακάρη. Η τελευταία πολιορκία έγινε από τους Έλληνες τον Νοέμβριο του 1821 κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Άρτας.
Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Σε αυτό φυλακίστηκε μάλιστα ένας από τους ήρωες της επανάστασης, ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης. Φυλακίστηκαν επίσης ο Γεώργιος Ακροπολίτης και ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος.