Όταν πηγαίνω σε ένα μέρος από τα πρώτα πράγματα που θέλω να δω είναι τα χωριά του. Ειδικά τα νησιά μας έχουν καταπληκτικά χωριά τα οποία μάλιστα δεν τα έχει αγγίξει ο χρόνος. Ένα από αυτά βρίσκεται στην Κάρπαθο. Η Όλυμπος σύμφωνα με όσους την επισκέπτονται είναι ένας οικισμός που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Η ιστορία πίσω από το όνομα Όλυμπος
Το όνομά του το χωριό το οφείλει ασφαλώς στο ψηλό βουνό, στην πλευρά του οποίου έχει χτιστεί. Σήμερα το βουνό λέγεται Άη Ηλίας, επειδή στην κορυφή του, όπως και στις κορυφές άλλων υψωμάτων της Ελλάδας, χτίστηκε ναός του Προφήτη Ηλία. Στην αρχαία εποχή όμως το βουνό, όπως επίσης πολλά άλλα βουνά του ελληνικού χώρου, λεγόταν Όλυμπος.
Λίγα λόγια για την ιστορία του
Το χωριό Όλυμπος κτίστηκε την περίοδο της Εικονομαχίας, κάπου ανάμεσα στον 7ο και 9ο αιώνα από τους κατοίκους της αρχαίας Βρουκούντας και της Νισύρου, ώστε να προστατευτούν από τις επιδρομές των Αράβων.Ήταν γεωργικό χωριό, όπως άλλωστε και τα άλλα χωριά της Καρπάθου. Ο φόβος της πειρατείας ανάγκασε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την παραλία και τη θάλασσα, να καταφύγουν στα μεσόγεια και να ασχοληθούν με τη γη.
«Στην Όλυμπο δεν υπήρχε άνθρωπος που να κάθεται, εκτός κι αν ήταν βαριά άρρωστος», γράφει ο Κωστής Μ. Μηνάς: Τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και ο Μανόλης Μ. Μακρής: Συγγραφέας, στην ηλεκτρονική έκδοση της Βρυκούς. «Θα έπρεπε να ήταν κανείς πολύ δυνατής κράσης για να αντέξει τις τόσες ταλαιπωρίες “από τη μια νύχταν ως την άλλη”, δηλαδή από τη βαθιάν αυγή ως το σκοτείνιασμα. Δεν γίνονταν εξαιρέσεις για τις γυναίκες», λένε όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στο χωριό που ο χρόνος δεν κατάφερε ακόμα να αγγίξει.
Οδοιπορικό στην Όλυμπο
Από τα πρώτα πράγματα που σε εντυπωσιάζει στο συγκεκριμένο χωριό είναι τα πολύχρωμα σπίτια του. Έχουν το δικό τους φούρνο και ανεμόμυλο ενώ κάθε πρωί οι γυναίκες φουρνίζουν το ψωμί που η μυρωδιά του μπορεί να σε συνεπάρει για ώρα!
Τα μικρά δρομάκια δεν θα χορταίνεις να τα περπατάς ενώ η φιλοξενία των κατοίκων θα σε κερδίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στο νησί και συγκεκριμένα στην Όλυμπο. Εκεί μάλιστα μπορείς να βάλεις και παραδοσιακή φορεσιά! Πολλές είναι οι γυναίκες που φορούν το καβάι, την παραδοσιακή φορεσιά και μιλούν με τη ντοπιολαλιά -με πολλά δωρικά στοιχεία- καθώς περιμένουν τα λεωφορεία.
Η Όλυμπος είναι μοναδική, αλλά μαγεύει τους επισκέπτες στις θρησκευτικές γιορτές. Το Πάσχα, ο δεκαπενταύγουστος, γιορτάζονται με ιδιαίτερη χάρη και συγκίνηση στο χωριό.