Πριν ακριβώς ένα χρόνο είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά έναν από τους αγαπημένους ανθρώπους της τηλεόρασης, μέσω ενός κοινού μας φίλου, του Γιάννη Βίτσα. Ο λόγος για την Ντίνα Νικολάου που κυρίως εσείς οι γυναίκες αγαπάτε πολύ καθώς με έναν μοναδικό τρόπο φτιάχνει τις καλύτερες συνταγές. Μπορείτε να ρωτήσετε κι όλους εμάς που έχουμε φάει από τα χεράκια της όποτε δίνουμε ραντεβού στο Yoleni’s για να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα μαγειρικής.
Πρόσφατα λοιπόν βρέθηκα εκεί και σας έχω την συνταγή για τον κόκκορα γεμιστό με μανιτάρια, ξερά φρούτα και παστέλι. Τα προϊόντα που χρησιμοποίησε, λόγω του ότι στηρίζει πάντα τους Έλληνες παραγωγούς, ήταν από την εταιρία Sparta Goods.
https://www.youtube.com/watch?v=VTHX3C-vWUYΠροετοιμασία: 30′
Ψήσιμο: 2 1/2 ώρες
Ποσότητα: 6-8 άτομα
Υλικά
1 κόκορας βάρους 2 1/2-3 κιλών
1 1/12 κιλό πατατούλες μικρές
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
4 κουταλιές της σουπας βούτυρο αγελαδινό
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα
1 μήλο χωρίς τα κουκούτσια και τη φλούδα του, τριμμένο
500 γραμμάρια μανιτάρια λευκά κομμένα σε φετάκια
150 γραμμάρια παστέλι Eolia σπασμένο σε μικρά κομμάτια
7-8 δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα
7-8 βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
Για το άλειμμα
200 γραμμάρια μαλακωμένο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
80 γραμμάρια threpsis superfood
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο μπαχάρι σε σκόνη
ελάχιστη πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
Για το ψήσιμο
χυμός από 5 πορτοκάλια
200 ml μπράντι
600 ml λευκό κρασί
Εκτέλεση
Ανακατεύω όλα τα υλικά της κρούστας σε ένα μπολ. Πλένω καλά τον κόκορα, τον σκουπίζω πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνω μέσα κι έξω. Βάζω τα δάχτυλά μου κάτω από το δέρμα του κόκορα, ξεκινώντας από το σημείο της βάσης του λαιμού, που το δέρμα είναι πιο χαλαρό. Βάζω αργά και με προσεχτικές κινήσεις τα δάχτυλά μου, ώστε να ανασηκώσω όλο το δέρμα του κόκορα και να το ξεκολλήσω από την σάρκα, πάντα με προσοχή για να μην σκιστεί. Στο χώρο αυτό, βάζω προσεχτικά το 1/3 από το μείγμα του αλείμματος, απλώνοντάς το ομοιόμορφα παντού. Βάζω τον κόκορα σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί και τον αφήνω στην άκρη. Πλένω τις πατάτες καλά, τις στραγγίζω και τις ρίχνω σε ένα μπολ. Προσθέτω το 1/3 της ποσότητας του αλείμματος και ανακατεύω καλά με τα χέρια.
Για τη γέμιση: Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και το κρεμμύδι και το πράσο για 4-5 λεπτά. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Ρίχνω το ρύζι, το τριμμένο μήλο, και τα ξερά φρούτα. Προσθέτω 1 φλιτζάνι νερό και μαγειρεύω μέχρι να πάρει μία βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το μπαχάρι και μαγειρεύω για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη γραβιέρα και το παστέλι και ανακατεύω καλά.
Για το ψήσιμο: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς. Γεμίζω τον κόκορα με το μείγμα της γέμισης και κλείνω το άνοιγμα με 1/2 κούπα πορτοκαλιού. Τον τακτοποιώ στο κέντρο του ταψιού και τον αλείφω με την τελευταία ποσότητα αλείμματος. Αραδιάζω τις πατάτες τριγύρω. Ανακατεύω σε ένα μπολ το κρασί, το χυμό πορτοκαλιού και το μπράντι και ραντίζω με τη μισή ποσότητα τον κόκορα και τις πατάτες. Ψήνω για 2-2 1/2 ώρες και κάθε μισή ώρα περίπου ραντίζω με λίγο από το μείγμα του κρασιού. Είναι έτοιμος όταν το δέρμα του θα έχει ροδίσει καλά και το ψαχνό του θα έχει μαλακώσει.
Καλή σας όρεξη!
Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Σαράιχα (samsung s7)