Η Ντίνα Νικολάου είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ και αγαπώ πολύ. Η αύρα της είνα πέρα για πέρα θετική και όποιος δεν την έχει γνωρίσει από κοντά δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που λέω. Βρέθηκα λοιπόν πριν από λιγες ημέρες στα σεμινάρια μαγειρικής στο Yolenis και εκεί γνώρισα για πρώτη φορά τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου. Με τα υπέροχα κρασιά τους από την Κω, φτιάξαμε τρεις συνταγές που ήταν η μία καλύτερη από την άλλη.
Κέικ με κολοκυθάκια, τυριά και μυρωδικά
Προετοιμασία: 20′
Ψήσιμο: 45′
Για 8-10 μερίδες
Υλικά:
100 ml ελαφρύ ελαιόλαδο, και 2 κουταλάκια της σούπας ειπλέον
2 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες
4 αυγά
160 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά γλυκού μπέικιν πάουντερ
120 ml κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
200 γραμμάρια ανθότυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
τα φυλλαράκια από 2-3 κλαράκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπερι
Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό και βαθύ ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τις δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζω τις φετούλες κολοκυθιών για 4-5 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές .. Τις στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα. Προσθέτω τα 100 ml ελαιόλαδο και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτω την τριμμένη γραβιέρα και το ανθότυρο και ανακατεύω με μία σπάτουλα. Στην συνέχεια ρίχνω τα τηγανισμένα κολοκυθάκια, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και αν θέλω τις ελιές και ανακατεύω καλά με την σπάτουλα. Αδειάζω το μίγμα στο λαδωμένο ταψάκι και ψήνω για 45 λεπτά μέχρι το κέικ να ροδίσει καλά και να φουσκώσει. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς για 10 λεπτά το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει εντελώς επάνω σε μία σχάρα. Το σερβίρω και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα εποχής.