Η Μήλος φημίζεται για το καλό της φαγητό. Την δεύτερη φορά που επισκέφθηκα το κυκλαδίτικο νησί συνάντησα τους ιδιοκτήτες των πιο φημισμένων εστιατορίων, μίλησα μαζί τους και φυσικά γεύτηκα τα εδέσματά τους!
Αυλή: Το travelgirl.gr δοκιμάζει συνταγές με γαρίδες που δεν έχει ξαναφάει!
Ανεβαίνοντας προς την Πλάκα για το ηλιοβασίλεμα, η πρώτη στάση που επιβάλλεται να κάνει κάποιος για φαγητό είναι στην Αυλή. Από το όνομα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο θυμίζει την αυλή ενός σπιτιού σε νησί ή χωριό με τα λουλούδια να κοσμούν τους τοίχους.
Εκεί συνάντησα τους ιδιοκτήτες τους, τον Θύμιο Τρυφωνόπουλο και τον chef, Χρήστο Καγιά. Όταν πλησίασε προς το μέρος μου για να μου προτείνει κάποια πιάτα, με ρώτησε αν τρώω τις γαρίδες. Διστακτικά είπα το ναι κι εκείνος πήρε την παραγγελία πάνω του.
Τα δύο πιάτα έφτασαν μαζί μετά από λίγα λεπτά, και το ένα ήταν με μαστίχα χίου και το άλλο γαρίδες ντολμάδες! Δεν ήξερα ποιο μου αρέσει περισσότερο όσο δοκίμαζα.
Το τρίτο πιάτο φυσικά ήταν η φημισμένη γαριδομακαρονάδα η οποία έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των πελατών κι όχι άδικα!
Avli-Milos
Πλάκα
Τηλ 6977 619551
Ω! Χαμός: Η ταβέρνα της Μήλου που έχει αναμονή από το μεσημέρι και θα φας τα καλύτερα παραδοσιακά φαγητά!
Από την πρώτη κιόλας φορά που πήγα στη Μήλο το καλοκαίρι του 2018 ήθελα να πάω για φαγητό στον Ω! Χαμό. Είχα ακούσει κι είχα διαβάσει τόσα πολλά για την συγκεκριμένη ταβέρνα, που όταν πάτησα το πόδι μου στο νησί φέτος, ζήτησα από το Μιχάλη Κυρίτση να με πάει εκεί.
Με το που παρκάραμε ουρά κόσμου περίμενε υπομονετικά για ένα τραπέζι. Με 15 λεπτά αναμονή περίπου οι σερβιτόροι εξυπηρετούσαν τον πιο απαιτητικό πελάτη. Καθίσαμε σε μία γωνιά και απολαμβάναμε την νησιώτικη μουσική. Η αυλή είχε τέντες και αναρριχώμενα φυτά, οι τοίχοι ήταν γραμμένοι με διάφορα ρητά και τα πιάτα σερβίρονταν σε πήλινα πιάτα και κούπες! Μηλέικα πιτάκια με τυρί δικής τους παραγωγής, κατσικάκι δικής τους συνταγής ψημένο στη χόβολη, γουρουνόπουλο με συνταγή που δεν έχεις ξαναφάει ποτέ, και σαλάτες ήρθαν στο τραπέζι μας και το ένα πιάτο ήταν καλύτερο από το άλλο.
Η αγαπημένη οικογένεια Ψαθά, ο κυρ Γιώργος και η κυρά Αθηνά ήταν εκεί, η Ειρήνη η κόρη τους στην κουζίνα και το προσωπικό κάνουν το συγκεκριμένο μαγαζί να ναι από τα πιο δημοφιλή του νησιού.
Ταβέρνα Ω: Χαμός
Παραλία Παπακινου
Τηλ 22870 21672
Ακρωτήρι: Η top ψαροταβέρνα του νησιού!
Το καλό ψάρι στο νησί επιβάλλεται. Έτσι λοιπόν από την Αθήνα κιόλας μου είχαν πάει να πάω στα Πολλώνια και να βρω τον Ζαχαρία στο Ακρωτήρι. Μόλις 25 χρονών με επιχειρηματικό δαιμόνιο και με ευγένεια που σε σκλαβώνει ο Ζαχαρίας Μπατζακας, καλωσορίζει τους περαστικούς στην βιτρίνα του μαγαζιού με τα πιο ωραία φρέσκα ψάρια που μπορείς να φας!
Από μπαρμπούνια και συναγρίδες, μέχρι αστακό και σκορπίνα, και με σεβίτσε λαβράκι που δεν έχεις ξαναφάει ποτέ, το Ακρωτήρι δικαίως κατατάσσεται στα πιο in εστιατόρια του νησιού δίπλα στο κύμα.
Η διακόσμησή του σε καθηλώνει διότι το κάθε αντικείμενο είναι μεγάλης αξίας μιας και μετράει εκατοντάδες χρόνια. Από τα πήλινα πιάτα μέχρι παλιά σίδερα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται από τα γύρω νησιά για να φάνε τις πεντανόστιμες συνταγές του και να τον γνωρίσουν από κοντά.
Μάλιστα την μέρα που ήμασταν εκεί, ένας γνωστός Αθηναίος (ονόματα δεν λέμε) του τηλεφώνησε για να κανονίσει τα ψάρια που ήθελε να έχει ερχόμενος στο νησί!
Ακρωτήρι
Πολλώνια
Τηλ 22870 41414
Αλευρόμυλος: Ο chef Βασίλης Παπικινός μαγειρεύει τις μηλέικες συνταγές!
Αλευρόμυλος. Μία στάση που αξίζει να την κάνει κανείς για να συναντήσει τον chef, Βασίλη Παπικινό! Ο ίδιος μαγειρεύει τις παραδοσιακές μηλέικες συνταγές “πειραγμένες” ΄τοσο ώστε να μπορεί να τις ευχαριστηθεί κι ο πιο απαιτητικός πελάτης. Μπήκα στην κουζίνα του η οποία θύμιζε χειρουργείο.
Εκεί λοιπόν δημιουργήσαμε τρεις υπέροχες μηλέικες συνταγές που μπορείτε να τις κάνετε κι εσείς στο σπίτι σας! Η ιστορία του μαγαζιού όμως κρατάει από τον παππού του ο οποίος είχε τον τελευταίο αλευρόμυλο του νησιού. Εκεί λοιπόν ο Βασίλης το 2001 έκανε το δικό του χώρο που μπορεί να γευτεί κάποιος την μηλέικη κουζίνα.
Μάλιστα τις πρώτες ύλες τις προμηθεύεται αποκλειστικά απο το νησί, από τα ντόπια κρέατα και τυροκομικά, μέχρι λαχανικά και ψαρικά. Τα ζυμαρικά που παίρνουν άριστα 10, τα φτιάχνει στο εργαστήρι του!