Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επενδύει στην εξωστρέφεια και τον ανοικτό διάλογο με Δήμους της περιφέρειας διευρύνοντας περαιτέρω την κινητικότητα του πολιτιστικού του έργου και υπογράφει μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με τον Δήμο Σπάρτης με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση της τεράστιας πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Σπάρτης
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει συγκροτήσει ένα σημαντικότατο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα υλοποιώντας δεκάδες μικρές και μεγάλες ψηφιακές πολιτιστικές παραγωγές και εκθέσεις, με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών και συστημάτων εικονικής πραγματικότητας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, το ΙΜΕ και ο Δήμος Σπάρτης θα προχωρήσουν σε κοινές δράσεις για την ανάδειξη, διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με την χρήση νέων τεχνολογιών, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ιστορίας Αρχαίας Σπάρτης.
Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη για το ΙΜΕ από την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος & Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και για τον Δήμο Σπάρτης από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΙΜΕ κ. Δημητρίου Εφραίμογλου, της Αντιδημάρχου Τουρισμού κας Γεωργίας Ζαχαράκη, των Αντιδημάρχων Δήμου Σπάρτης κκ. Μ. Βακαλόπουλου και Γ. Δεδεδήμου, της Υπεύθυνης Ανάπτυξης του ΙΜΕ κας Σ. Χαροκόπου, του Διευθυντή Λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του ΙΜΕ κ. Εμμ. Κουνενάκη, καθώς και συνεργατών του Δημάρχου.
Η κα Κουνενάκη Εφραίμογλου δήλωσε σχετικά: «Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στηρίζουμε την περιφέρεια, μέσα από συνεργασίες με Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, έχοντας ήδη δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, το Εικονικό Μουσείο στη Λιβαδειά, το Εικονικό Μουσείο στη Θήβα, και πιο πρόσφατα το Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την έναρξη της συνεργασίας μας με τον Δήμο Σπάρτης, και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Πέτρο Δούκα για τη ζεστή φιλοξενία. Απώτερος στόχος της συνεργασίας μας θα είναι η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ιστορίας Αρχαίας Σπάρτης, στο οποίο μέσα από τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και διαδραστικές παραγωγές εικονικής πραγματικότητας θα αναδεικνύεται η πλούσια παράδοση του τόπου.»
Ο κύριος Πέτρος Δούκας δήλωσε: «Όπως έχουμε συζητήσει, ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Σπάρτης, δεν είναι απλά κάτι για να καμαρώνουμε! Είναι και βαριά βιομηχανία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε!! Για παράδειγμα, η Σπάρτη για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημιούργησε ένα ‘ρεπουμπλικανικού’ τύπου σύστημα που εξασφάλιζε τη συμμετοχή στα κοινά και την ουσιαστική (και όχι στα λόγια) εκπροσώπηση των συμφερόντων όλων των κοινωνικών τάξεων! Για τη προβολή όλων αυτών, σήμερα, ο Δήμος Σπάρτης και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού της οικογενείας του Δημήτρη Εφραίμογλου, υπογράψαμε Μνημόνιο στενής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κοινών δράσεων, όπως η δημιουργία ‘ψηφιακού μουσείου’ για το Σπαρτιατικό πολιτισμό, η δημιουργία ψηφιακού μουσείου για την καστροπολιτεία του Μυστρά, η διάθεση στο ευρύ κοινό Ψηφιακού Περιεχομένου, ο εμπλουτισμός της Wikipedia στα Ελληνικά και Αγγλικά με λήμματα σχετικά με τον πολιτιστικό πλούτο του Δήμου, η Ανάπτυξη από κοινού συνεργασιών με τρίτους φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ιδιωτικούς φορείς) της Ελλάδας και του εξωτερικού, η ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με την χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών καθώς και δράσεων και καλών πρακτικών στον τομέα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης σε συνδυασμό με την πολιτιστική δράση, κλπ. Πολλές ευχαριστίες στη Σοφία και τον Δημήτρη Εφραίμογλου και τον Μενέλαο Δασκαλάκη για τη συνεχή συνεισφορά του στη πρωτοβουλία αυτή!»