Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η βίαιη πρακτική της κλειτοριδεκτομής βλέπει τα φώτα της θεατρικής σκηνής. Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Α.Γ.Γ.Ο.), η επίσημη ονομασία που καθιέρωσε ο Ο.Η.Ε., είναι μια παράδοση που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού και της γυναίκας. Ιστορίες εμπνευσμένες από πραγματικά περιστατικά δραματοποιούνται στο θέατρο Άβατον και για 4 μόνο παραστάσεις από τις 11 Μαρτίου και κάθε Κυριακή, στις 21:15.
Κάθε 11 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένα κορίτσι ηλικίας 3-12 χρόνων κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί. Κάθε 11 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο θα ακουστεί η κραυγή ενός παιδιού. Ο Φίλιππος και η Μαρίνα έστρεψαν «ευήκοον ους» στην κραυγή αυτή. Εσύ;
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο Το αγκάθι της ακακίας αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, η εξουσιαστική σχέση του άνδρα με τη γυναίκα, του ισχυρού με τον ανίσχυρο, συζητιέται από την πλευρά της δυτικής κουλτούρας. Δύο νέοι ηθοποιοί, ο Φίλιππος και η Μαρίνα, αναζητούν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο θέατρο. Εξερευνούν τα κλασικά κείμενα του δυτικού θεάτρου, μέχρι τη στιγμή που η Μαρίνα προτείνει μια παράξενη ιδέα… Στο δεύτερο μέρος του έργου, ιστορίες κοριτσιών, βασισμένες σε πραγματικές μαρτυρίες, δραματοποιούνται στη σκηνή, με στόχο το φωτισμό κάποιων πτυχών, που μας είναι άγνωστες ακόμα και σήμερα. Τα δύο αυτά μέρη του έργου, που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς κόσμους μεταξύ τους, γεφυρώνονται μέσα από τη θεατρική πράξη, που είναι μια κατεξοχήν πολιτική πράξη.
«Τρεις φορές πονάει η αγάπη: μία όταν σε κόβουν, μία όταν παντρεύεσαι και μία όταν γεννάς».
Λίγα λόγια για τον δημιουργό του έργου:
Ο Φίλιππος Ζαρφειάδης είναι απόφοιτος του τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της δραματικής σχολής Κεντρική Σκηνή, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου και έχει εργαστεί ως ηθοποιός στις παραστάσεις Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον μάγκα και Σμύρνη μου αγαπημένη στον Ελληνικό Κόσμο, και στην παράσταση Καθρέφτες στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται επαγγελματικά και με το Εκπαιδευτικό Θέατρο.
Ταυτότητα παράστασης:
Ιδέα- Υλοποίηση: Φίλιππος Ζαρφειάδης
Ερμηνεία: Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαρίνα Παντελάκη
Κρουστά: Θωμάς Αντωνόπουλος
Φώτα: Γιώργος Ψυχράμης
Φωτογραφίες και Βίντεο: Βαγγέλης Γουβέλης
Αφίσα: Κυριακή Γεωργοπούλου
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα
Με την υποστήριξη του Μικρού Χώρου Τέχνης και του Οργανισμού Ενωμένων Αφρικανών Γυναικών Ελλάδας
Info:
Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Κεραμεικός
Προπώληση: Viva.gr
Τηλ. Κρατήσεων: 210-3412689
Παραστάσεις: 11 Μαρτίου-1 Απριλίου
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή 11, 18, 25 Μαρτίου και Κυριακή 1 Απριλίου, στις 21:15
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (προπώληση), 8 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)
Δωρεάν (άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α. – απαραίτητη η προκράτηση)