Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, με αφορμή το ρεπερτόριο της χειμερινής σεζόν 2019-20, διοργανώνει δύο εργαστήρια επικεντρωμένα σε ελληνικά κείμενα, με εισηγητές τον Βασίλη Παπαβασιλείου και την Μαριάννα Κάλμπαρη.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μαθητές δραματικών σχολών, υποψήφιους σπουδαστές δραματικών σχολών, θεατρικούς συγγραφείς, θεατρολόγους, φιλολόγους. Σε όσους ενδιαφέρονται για το ελληνικό έργο και την ελληνική γλώσσα.
1-“ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ”
Εργαστήριο από την Μαριάννα Κάλμπαρη
Τρίτη 25 ΙΟΥΝΙΟΥ- Παρασκευή 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
Εργαστήριο που απευθύνεται σε ηθοποιούς, σπουδαστές
και υποψήφιους σπουδαστές δραματικών σχολών, νέους συγγραφείς, νέους σκηνοθέτες και θεατρολόγους από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν Μαριάννα Κάλμπαρη σε συνεργασία με την θεατρολόγο και καθηγήτρια δραματολογίας και ιστορίας θεάτρου της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
Έλενα Τριανταφυλλοπούλου.
Το εργαστήριο θα εστιάσει σε θεατρικά έργα της γενιάς των σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων που “γεννήθηκαν” στο Θέατρο Τέχνης πρωτοπαρουσιάζοντας τα έργα τους σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Συγκεκριμένα θα προσεγγίσουμε έργα των: Καμπανέλλη, Αναγνωστάκη, Σκούρτη, Ευθυμιάδη, Κεχαϊδη, Μουρσελά. Έξι σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων που δε βρίσκονται πλέον εν ζωή και που σημάδεψαν με το έργο τους την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν αλλά και ολόκληρου του ελληνικού θεάτρου.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα μιλήσουμε γι αυτούς τους συγγραφείς, το έργο τους, τη συνεργασία τους με με τον Κάρολο Κουν. Θα αναλύσουμε συγκεκριμένα κείμενα (που θα επιλεγούν με βάση την ομάδα των συμμετεχόντων) και στη συνέχεια θα τα προσεγγίσουμε υποκριτικά και σκηνοθετικά.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε μια παρουσίαση-αφιέρωμα στους παραπάνω συγγραφείς που σχεδιάζει το Θέατρο Τέχνης για την προσεχή σεζόν.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι ελεύθεροι να προτείνουν κείμενα των παραπάνω συγγραφέων πάνω στα οποία θα ήθελαν να δουλέψουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου (στην περίπτωση αυτή παρακαλούμε να τα αναφέρετε στην αίτηση συμμετοχής).
Να σημειωθεί ότι το εργαστήριο απευθύνεται και σε υποψήφιους σπουδαστές δραματικών σχολών που επιθυμούν να προετοιμάσουν ένα μονόλογο νεοελληνικού έργου για τις εισαγωγικές εξετάσεις των δραματικών σχολών.
Διάρκεια εργαστηρίου:
25 ΙΟΥΝΙΟΥ- 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ( 2 εβδομάδες)
Ημέρες και ώρες:
Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή:16.00-20.00
(σύνολο 32 ώρες)
Χώρος: Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης
Κόστος: 250 ευρώ (ειδική τιμή για όσους ενδιαφέρονται και για το εργαστήριο του Βασίλη Παπαβασιλείου)
Αιτήσεις συμμετοχής:
Παρακαλούμε να αποστείλετε βιογραφικό στο [email protected]
Πληροφορίες εγγραφής: Δευτέρα-Παρασκευή
10.00-15.00 στο 2103228706/ 2103222760
15.00-19.00 στο 2103603941
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΛΜΠΑΡΗ
Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ και του Πανεπιστημίου της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ (PARIS IV-SORBONNE, φιλολογία και επικοινωνία). Στο Παρίσι σπούδασε επίσης υποκριτική και σκηνοθεσία στο Atelier du Théâtre des Cinquante (Ανδρέας ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ) και στο CHARPENTIER ART STUDIO.
Έχει συνεργαστεί κυρίως με το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ και ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, το ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και άλλους οργανισμούς, σκηνοθετώντας τόσο θεατρικά έργα των: Ευριπίδη, Μολιέρου, Τσέχωφ, Μαριβώ, Ζενέ, Βιτράκ, Χόρβατ, Στάϊν, Ρίτσου, Μπάρτλετ κ.ά. όσο και μουσικά έργα των Όφφενμπαχ, Χαίντελ, Κυπουργού, Γωγιού κ.ά.
Έχει γράψει θεατρικά έργα: «Αλμανάκ» (διάκριση Eurodram 2015), «Βιομαγεία», «Νέο αίμα», «Μια ανάσα ακόμα» κ.ά. που έχουν ανέβει από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και άλλα θέατρα. Κάποια από αυτά σε δική της σκηνοθεσία.
Έχει κάνει μεταφράσεις γαλλικών και αγγλικών θεατρικών έργων και θεατρικές διασκευές λογοτεχνικών κειμένων που έχουν παρουσιαστεί από το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, το Κ.Θ.Β.Ε. και άλλα θέατρα.
Έχει παίξει σε παραστάσεις του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ (σκην. Γ. Λαζάνη και Μ. Κουγιουμτζή) του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (σκην. Δ. Χρονόπουλου), του ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΥ-Ομάδα Θέαμα (σκην. Γ. Κακλέα) κ.ά. Έχει παίξει στον κινηματογράφο σε ταινίες των Δημήτρη Αθανίτη, Λουκίας Ρικάκη, Βασίλη Ραϊση.
Έχει διδάξει υποκριτική και πρακτική θεάτρου στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (τμήμα Θεατρικών Σπουδών), στη ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ και στη δραματική σχολή ΠΡΑΞΗ ΕΠΤΑ.
Σήμερα διδάσκει μελοδραματική στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ , εισαγωγή στο αρχαίο δράμα και δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων στο ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ.
Διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ-ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ από το 2005.
Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ -ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ.
2- «ΕΛΛΗΝΙΚΑ»
Εργαστήριο από τον Βασίλη Παπαβασιλείου
Δευτέρα 8 Ιουλίου-Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019
«Ελληνικά» τιτλοφορείται ο κύκλος πέντε πεντάωρων μαθημάτων για την ελληνική έκφραση που θα πραγματοποιήσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου τον Ιούλιο στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη γλώσσα, με σταθμούς τους «φάρους» της νεοελληνικής λογοτεχνίας: Σολωμό, Καβάφη, Παπαδιαμάντη, Σεφέρη κ.ά.
Τα μαθήματα δεν απευθύνονται μόνο σε ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους, φιλολόγους αλλά και σε όσους χρειάζονται τη γλώσσα σαν οξυγόνο της ζωής.
Διάρκεια Σεμιναρίου: 25 ώρες (5 συναντήσεις των 5 ωρών).
Ημέρες μαθημάτων: Δευτέρα 8 Ιουλίου-Παρασκευή 12 Ιουλίου
Ώρες μαθημάτων: 10.00-15.00
Κόστος: 200 ευρώ (ειδική τιμή για όσους ενδιαφέρονται και για το εργαστήριο της Μαριάννας Κάλμπαρη)
Χώρος: Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης
Παρακαλούμε να αποστείλετε βιογραφικό στο [email protected]
Πληροφορίες εγγραφής:
Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-15.00 στο 2103228706/ 2103222760
15.00-19.00 στο 2103603941
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1949. Στις τελευταίες δουλειές του συγκαταλέγονται, Τους Ζυγούς Λύσατε, Η Ελένη του Γιάννη Ρίτσου, Relax…Mynotis, Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή… θα πεις κι ένα τραγούδι, Ιφιγένεια εν Ταύροις του Γκαίτε, Ο Τυχοδιώκτης,βασισμένος στον Χουρμούζη,
Του Κουτρούλη ο γάμος του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, ο Κύκλωπας του Ευριπίδη, Καβγάδες στην Κιότζα του Γκολντόνι καθώς επίσης και δύο οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.
Συνολικά έχει σκηνοθετήσει τριάντα παραστάσεις μέσα σε ισάριθμα χρόνια (έργα Σοφοκλή, Γκολντόνι, Μαριβώ, Χόρβατ, Μποντ, Σαίξπηρ Πιραντέλλο, Μολιέρου, Αναγνωστάκη, Στάικου, Μανιώτη, κ.ά.). Έχει μεταφράσει θεατρικά και πεζά κείμενα (Γκολντόνι, Μποντ, Μολιέρος, Μπαρτ, Σαντ, κ.ά.).
Τιμήθηκε με διακρίσεις από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Χαλανδρίου, την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το Φεστιβάλ Θεάτρου Συρακουσών της Σικελίας. Δίδαξε, όχι συστηματικά, σε δραματικές σχολές και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Με την υψηλότερη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας τιμήθηκε το 2016 στον οποίο απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών, για την προσφορά του στην τέχνη του θεάτρου αλλά και στη σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας και Γαλλίας.