Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων περίπου 4 ώρες μακρυά από τον Πειραιά και μια ευχάριστη καλοκαιρινή απόδραση από την καθημερινότητα της Αθήνας. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι και πρωτεύουσα και του Νομού Κυκλάδων καθώς και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ουσύρα που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το Συρ που σημαίνει βράχος.
Γράφει ο Διονύσης Θεοχάρης
Ταξίδι στην Σύρο
Τι θα δω Σύρο;
Στην καρδιά της πόλης είναι η κεντρική πλατεία της πόλης η πλατεία Μιαούλη όπου στο κέντρο της βρίσκεται ο Ανδριάντας του Ανδρέα Μιαούλη από το 1899 και η οποία είναι πόλος έλξης πολλών τηλεοπτικών συνεργείων και κόσμου ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως εκεί βρίσκεται και το δημαρχείο του νησιού ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα της Ελλάδος. Υπάρχει επίσης από το 1988 προτομή του αείμνηστου τραγουδιστή και συνθέτη ρεμπέτικων τραγουδιών Μάρκου Βαμβακάρη.
Επιπλέον, έχουμε το δημοτικό θέατρο /απόλλων ένα από τα στολίδια της Σύρου και έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης καθώς και το μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται στον οικισμό της Άνω Σύρου.
Τι θα φάω Σύρο;
Αρχικά έχουμε τα περίφημα Συριανά λουκούμια που έχουν τις ρίζες τους στην Μικρά Ασία, φυσικά την εξαιρετική χαλβαδόπιτα η οποία παρασκεύαζεται από τοπικά προϊόντα όπως Συριακό μέλι, ζάχαρη, βανίλια, γλυκόζη και ασπράδι αυγού. Βέβαια, για τους λάτρεις του κρέατος θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τα γευστικότατα Συριανά λουκάνικα και την Λούζα (χοιρινός μεζές που μαρινάρεται με κόκκινο κρασί και πιπέρι)
Που θα κάνω μπάνιο Σύρο;
Στην Σύρο υπάρχουν 2 ειδών ακτές. Έχουμε ακτές που προσφέρουν κάθε άνεση στους επισκέπτες, παραλίες με όλο τον εξοπλισμό για να κάνουν το αγαπημένο σας θαλάσσιο σπορ, αλλά και άλλες απομονωμένες, για όσους ψάχνουν ηρεμία στις διακοπές τους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι παραλίες της Βάρης, του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας ενώ στην δεύτερη κατηγορία (στο βόρειο τμήμα του νησιού) είναι ο αετός, η γριά σπηλιά και η Βαρβαρούσα.
Πώς πάω Σύρο;
Πληροφορίες στα παρακάτω site:
https://www.syrostoday.gr/ship
https://www.directferries.gr/ferry_to_syros.htm