Ένα από τα μέρη που είδα για πρώτη φορά από κοντά και ξεναγήθηκα στους χώρους του στην Σαντορίνη ήταν ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου. ‘Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου στα προϊστορικά χρόνια. Μάλιστα οι πρώτες εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (τουλάχιστον από την 4η χιλιετία π.Χ.).
Ταξίδι στην Σαντορίνη: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου
Κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) υπήρχε οικισμός στο Ακρωτήρι ενώ ατά τη Μέση και την Πρώιμη Ύστερη Εποχή του Χαλκού (20ος-17ος αιώνας π.Χ.) ο οικισμός αυτός επεκτάθηκε και αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου.
Η έκτασή του είναι πολύ μεγάλη κι αγγίζει τα 200 στρέμματα. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Η άριστη πολεοδομική του οργάνωση, το αποχετευτικό του δίκτυο, τα περίτεχνα πολυόροφα κτήρια του με τον έξοχο τοιχογραφικό διάκοσμο, την πλούσια επίπλωση και οικοσκευή τα μαρτυρούν.
Μέσα στα κτίρια βρέθηκαν αρκετά εισηγμένα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς αυτό δηλώνει ότι είχε μεταξύ άλλων το Ακρωτήρι κι άψογες εξωτερικές σχέσεις, όπως με την Μινωική Κρήτη αλλά και την Ηπειρωτική Ελλάδα, τη Δωδεκάνησο, την Κύπρο, τη Συρία και την Αίγυπτο.
Όλα τελείωσαν σε μία στιγμή το τελευταίο τέταρτο του 17ου π.Χ. αιώνα, όταν οι κάτοικοί της αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν εξαιτίας ισχυρών σεισμών. Μετά ακολούθησε και η έκρηξη του ηφαιστείου.
Οι συστηματικές όμως ανασκαφές άρχισαν εκεί το 1967 από τον καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Επάνω στα αποκαλυπτόμενα μνημεία δεν γίνονται επεμβάσεις, παρά μόνον όσες απαιτούνται για τη στερέωσή τους και για τη διάσωση των ποικίλων μαρτυριών, της καταστροφής συμπεριλαμβανομένης.