Ταξίδι με ή χωρίς το κατοικίδιό μου: Πολύτιμες συμβουλές από τον γνωστό κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και αρκετοί από σας έχετε προγραμματίσει ένα ταξίδι. Αν είστε από εκείνους που αποφασίσατε να κάνετε εξόρμηση και σκέφτεστε πώς θα ταξιδέψετε για πρώτη φορά με το κατοικίδιό σας ή τι άλλες εναλλακτικές έχετε, ο αγαπημένος κτηνίατρος, Λάζαρος Καρανάσιος μας δίνει τις πολύτιμες συμβουλές του.

Ταξίδι με ή χωρίς το κατοικίδιό μου: Πολύτιμες συμβουλές από τον γνωστό κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο

Ταξίδι με ή χωρίς το κατοικίδιό μου: Πολύτιμες συμβουλές από τον γνωστό κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο
Ταξίδι με ή χωρίς το κατοικίδιό μου: Πολύτιμες συμβουλές από τον γνωστό κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο

Θα ξεκινήσουμε με όσους από σας έχετε πάρει απόφαση να ταξιδέψετε για πρώτη φορά με το σκυλάκι ή το γατάκι σας. Καταρχήν οπλιστείτε με υπομονή και ψυχραιμία και θα πάνε όλα καλά!

Πρώτο ταξίδι με σκύλο

“Σαν πρώτο ταξίδι του σκύλου μας,  καλό είναι, εμείς οι ίδιοι να έχουμε οπλιστεί με θάρρος και υπομονή όπου καλό είναι σε αυτές τις διαδρομές να έχουμε υπολογίσει μία καθυστέρηση μίας ώρας για τον προορισμό μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λάζαρος Καρανάσιος.

Ποια είναι τα tips που πρέπει να ακολουθήσουμε σύμφωνα με τον Λάζαρο Καρανάσιο;

  • Πρέπει να κάνουμε κάποιες παύσεις, στάσεις έτσι ώστε το ζώο μας να ηρεμήσει να ξαποστάσει, μιας και από το ταξίδι μπορεί να του έρθει ακόμη και ναυτία, αν ο δρόμος έχει στροφές.
  • Δεν ταΐζουμε το σκυλάκι μας  με βαριά γεύματα πριν το ταξίδι και δεν του δίνουμε παρά πολύ νερό. Ωστόσο μπορούμε κατά τη διάρκεια να του δώσουμε κάποιες λιχουδιές και να έχουμε στη διάθεσή μας φρέσκο νερό, όπου στις λεγόμενες στάσεις που θα κάνουμε να το ξεγελάμε με ένα μπισκοτάκι και να του δίνουμε παράλληλα λίγο νεράκι. Γιατί το ζώο από το άγχος μπορεί να κάνει μία ταχύπνοια να πίνει λίγο πιο γρήγορα, οπότε στεγνώνει το στόμα του πιο εύκολα και αναζητάει λίγο νερό.
  • Όλα τα ζώα από την στιγμή που μετακινούνται πρέπει να έχουν το δικό τους κλουβάκι. Είτε μιλάμε για ένα σκυλάκι τριών κιλών είτε για μεγαλύτερο. Αν δεν αντέχουν το κλουβί πρέπει να έχουν σαμαράκι στο στέρνο τους που υπάρχει προέκταση και κουμπώνει στη ζώνη του επιβάτη.
Ταξίδι με ή χωρίς το κατοικίδιό μου: Πολύτιμες συμβουλές από τον γνωστό κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο
Ταξίδι με ή χωρίς το κατοικίδιό μου: Πολύτιμες συμβουλές από τον γνωστό κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο

Πρώτο ταξίδι με γάτα

Η γάτα είναι λίγο πιο δύσκολη στη μεταφορά της μιας και δεν της αρέσει να αλλάζει εύκολα περιβάλλον. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές του αγαπημένου μας κτηνιάτρου, το ταξίδι μας θα είναι πολύ ομαλό.

  • Δεν κάνουμε μεγάλο γεύμα πριν το ταξίδι μας.
  • Παίρνουμε την αμμολεκάνη. Η γάτα σε σχέση με τον σκύλο, μπορεί να κρατηθεί ως 5 ώρες. Αν το ταξίδι όμως είναι πιο μεγάλο παίρνουμε την αμμολεκάνη και κάνουμε μία στάση και κατά πάσα πιθανότητα να κάνει την ανάγκη της.
  • Λόγω του άγχους και του στρες που έχει η γάτα καλό είναι να αγοράσουμε ειδικά σπρέι που κυκλοφορούν  με φερορμόνες. Ψεκάζουμε την γατοφόρο, ή ένα ρουχάκι που θα βάλουμε μέσα από το προηγούμενο βράδυ και έτσι όταν η γάτα το μυρίσει, ηρεμεί.
  • Ποτέ δεν αφήνουμε τη γάτα ελεύθερη στο αυτοκίνητο. Μπορεί να τρομάξει με τον οποιοδήποτε θόρυβο. να πεταχτεί στον οδηγό και να προκληθεί ακόμη και ατύχημα.

Η αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί να στρεσάρει τα ζωάκια μας κι αυτό να έχει ως αντίκτυπο στις συνήθειες της τουαλέτας τους ή ακόμη και της διατροφής τους. “Την ίδια μέρα του ταξιδιού είναι λογικό το ζώο να στρεσαριστεί και να μη θέλει να φάει ή να έχει θέμα με την τουαλέτα. Πρέπει να του δώσουμε  λίγο χρόνο για να εγκλιματιστεί. Κουβαλάμε ένα παιχνίδι κάποιο ρούχο που μπορεί να κοιμάται μαζί του έτσι ώστε να του κάνουμε πιο οικείο το περιβάλλον. Δεν αγχωνόμαστε. Σε κάθε περίπτωση αν παραταθεί μιλάμε με τον γιατρό μας. Σαφώς θα έχουμε πάρει μαζί μας λιχουδιές ή κάτι που του δελεάζει λίγο την όρεξη και με αυτόν τον τρόπο το κάνουμε να νιώσει πιο άνετα. Αν εμείς δεν είμαστε αγχωμένοι, τότε ούτε το ζώο θα είναι”, επισημαίνει ο Λάζαρος.

Μερικοί από σας που θα ταξιδέψετε και δεν θέλετε να πάρετε μαζί σας το κατοικίδιό σας, υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Αν έχετε σκυλί να το αφήσετε σε dog keeper κι αν έχετε γατάκι στο σπίτι έχοντας φυσικά ανθρώπους της εμπιστοσύνης σας να το ελέγχουν κάθε μέρα.

Ταξίδι με ή χωρίς το κατοικίδιό μου: Πολύτιμες συμβουλές από τον γνωστό κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο
Ταξίδι με ή χωρίς το κατοικίδιό μου: Πολύτιμες συμβουλές από τον γνωστό κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θα αφήσει το σκυλάκι του σε dog keeper

  • Καλό είναι αυτοί που θα αφήσουν το σκυλί τους σε dog keeper να επιλέξουν ένα άτομο που το γνωρίζουν και έχουν πάρει και συστάσεις από γνωστούς και φίλους. Να είναι δηλαδή ένα έμπιστο άτομο. Όσο μπορεί βέβαια από την στιγμή που θα τον ελέγχουμε εξ’ αποστάσεως.
  • Καλό είναι πριν φύγουμε και κάνουμε αυτό το ταξίδι να έχουμε γνωριστεί με τον συγκεκριμένο dog keeper , να πάμε μαζί του μία βόλτα, και με το ζωάκι μας. Να γνωριστεί μαζί του και να του δείξουμε και μερικές ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει στη βόλτα, πώς θα του βάζουμε το λουρί, πόσες φορές θέλει να βγαίνει βόλτα. Οπότε το σκυλάκι μας να αρχίζει να εξοικειώνεται με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Έτσι ώστε την  ημέρα που θα το αφήσουμε να έχουν ήδη γνωριστεί.
  • Να πάμε και 1-2 φορές αναγνωριστικά στο χώρο που τα κρατάει έτσι ώστε να μην του φανεί ένα περιβάλλον ξένο.
  • Πολύ βασικό είναι ότι θα πρέπει να του δώσουμε το βιβλιάριο υγεία του ζώου μας, το τηλέφωνο του γιατρού και να τον ενημερώσουμε για τυχούσες θεραπείες που μπορεί το ζώο να κάνει εκείνη την περίοδο, ή αλλεργίες που μπορεί να έχει ή προβλήματα που μπορεί να είχε στο παρελθόν και φοβόμαστε μη τυχόν προκύψουν τις ημέρες που θα λείψουμε.
  • Βασικό κομμάτι είναι και η διατροφή του η οποία πρέπει να παραμείνει ακριβώς η ίδια. Ό,τι δίναμε εμείς πρέπει να δίνει κι εκείνος. Του πάμε την συγκεκριμένη τροφή γιατί ήδη η αλλαγή του περιβάλλοντος είναι ένα στρες για το ζώο μας, πόσο μάλλον αν αλλάξουμε και το φαγητό. Οπότε μην έχουμε προβλήματα γαστρεντερικά.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θα αφήσει τη γάτα στο σπίτι μόνη της

“Από μικρή ηλικία και αναλόγως με το δικό μας πρόγραμμα και με το τι έχουμε σκοπό να κάνουμε. δηλαδή αν ταξιδεύουμε συχνά, ανάλογα πρέπει να εκπαιδεύσουμε και το ζώο μας”, επισημαίνει ο Λάζαρος. Καλό είναι μάλιστα αν το ταξίδι μας περιοριστεί στις 4 μέρες η γάτα να παραμείνει στο σπίτι, εφόσον έχουμε άτομο εμπιστοσύνης μας που μπορεί να επιβλέψει. “Η γάτα είναι ένα ζώο που στρεσάρεται. Δεν της αρέσουν πολύ οι μετακινήσεις και οι αλλαγές περιβάλλοντος και χώρου”.

  • Επομένως με μία ταΐστρα η οποία μπορεί να είναι ρυθμιζόμενη με app στα κινητά, μπορούμε να βάζουμε γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μην βάζουμε ένα γεύμα μεγάλο το πρωί και η γάτα με λαιμαργία το φάει όλο. Άρα βάζουμε μετριασμένα τα γεύματά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το ζώο είναι και πιο χαρούμενο , τρώει και πιο σωστά.
  • Ιδανικό θα ήταν να έχουμε και κάποιον φίλο ή γνωστό μας ο οποίος θα μπορούσε έστω και μία φορά την ημέρα να επιβλέπει το ζώο ότι όλα πάνε καλά, να καθαρίσει την άμμο, να γεμίσει το μπολάκι του νερού και ό,τι άλλο δει ό,τι μπορεί να χρειαστεί η γατούλα.

Ωστόσο υπάρχουν  και αυτές οι γάτες που είναι εξοικειωμένες με το ταξίδι και δεν έχουν πρόβλημα μετακίνησης. Οπότε μπαίνουν εύκολα στη γατοφόρο τους , μετακινούνται και μπορούν να πάνε σε νέο περιβάλλον.

Τι πρέπει να προσέξουμε αν αφήσουμε το ζώο μας σε πανσιόν

Υπάρχει κι άλλη λύση αυτής της πανσιόν. “Εμείς οι κτηνίατροι γνωρίζουμε κάποιες πανσιόν, ό,τι έχουμε ακούσει από πολλούς ιδιοκτήτες που έχουν μείνει ευχαριστημένοι”.

  • Πάλι κι εδώ πρέπει να έχει γίνει μία επίσκεψη από εμάς τους ίδιους για να δούμε το μέρος, αν μας αρέσει, αν οι άνθρωποι που είναι εκεί έχουν την ίδια χημεία μαζί μας, μας τα εξηγούν καλά κτλ.
  • Καλό είναι και το ζώο να έχει πάει κάποιες φορές να μυρίσει τους χώρους, να τους ελέγξει σε εισαγωγικά, όπως ένα ζώο μπορεί να ελέγξει, και να είμαστε ήρεμοι εφόσον θα καταλήξουμε σε μία τέτοια επιλογή ότι όλα θα πάνε καλά.
  • Αυτό που θέλω να τονίσω σε αυτό το κομμάτι είναι τα ζώα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένα, και αποπαρασιτωμένα όταν πηγαίνουν σε τέτοιους χώρους , έτσι ώστε να μην μεταδώσουν τίποτα στα υπόλοιπα ζώα και να μην πάρουν τίποτα κι εκείνα και κολλήσουν.
  • Επιπροσθέτως στον σκύλο αυτό που είναι σημαντικό είναι το εμβόλιο της βρογχοπνευμονίας. Το ζώο πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον 4-5 μέρες πριν πάει στην πανσιόν για να έχει αποκτήσει ανοσία. Οι σωστές πανσιόν ζητούν στο βιβλιάριο να υπάρχει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κι αυτές είναι μία από τις πιο σωστές προδιαγραφές που απαιτούνται για να είναι ήσυχος και ο ιδιοκτήτης.

Σε γενικές γραμμές πιο εύκολο είναι να μείνει ένας σκύλος σε μία πανσιόν παρά μία γάτα, καθώς η γάτα  είναι λίγο περίεργο ον, όσον αφορά στις μετακινήσεις αλλά και στην συμβίωση με άλλους. Ο σκύλος είναι περισσότερο εύκολος και δεκτικός.

Λάζαρος Καρανάσιος

Vetherapy

Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα 166 75

Tηλ 21 0894 0590

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.