Δυναμική ήταν η παρθενική παρουσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Νέας Υόρκης «New York & Travel Show 2025», η οποία έλαβε χώρα στον εκθεσιακό χώρο Javits Center στην «καρδιά» του Μανχάταν το διήμερο 25 και 26 Ιανουαρίου.
Τα Ιόνια Νησιά και η υψηλή γαστρονομία τους «έκλεψαν τις εντυπώσεις» στην παρθενική τους παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Νέας Υόρκης
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κέρδισε τις εντυπώσεις με το αυτόνομο περίπτερό της, το οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης και τις δύο ημέρες για πολλούς εκ των επισκεπτών της Έκθεσης.
Η «New York & Travel Show» θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού και όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής της ΠΙΝ στη Νέα Υόρκη, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προσέγγιση της αμερικανικής αγοράς.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης: «Νιώθουμε κατά κάποιον τρόπο ότι εκπροσωπούμε και την Ελλάδα, καθώς είμαστε η μόνη παρουσία και μάλιστα, με δικό μας περίπτερο, στη φετινή Έκθεση της Νέας Υόρκης από την πατρίδα μας. Με μεγάλη χαρά μπορώ να πω ότι τα μηνύματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς υπήρξε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στο περίπτερό μας, όπου τόσοι οι πολίτες, όσο και οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, εκτός από την λεπτομερή ενημέρωση που λάμβαναν για τους τουριστικούς προορισμούς του Ιονίου, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και με την υπέροχη επτανησιακή γαστρονομία, χάρη στα εδέσματα, τα οποία επιμελήθηκε ο κερκυραίος σεφ και πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, Τάσος Ανδριώτης».
Στο περίπτερο της ΠΙΝ και στο πλαίσιο της Έκθεσης προσφέρθηκαν εκλεκτά προϊόντα από τα Ιόνια Νησιά, όπως διάφορα είδη γραβιέρας από την Κεφαλονιά, ελαιόλαδο και κουμ κουάτ από την Κέρκυρα, μάντολες και μαντολάτα από τη Ζάκυνθο, αλλά και κρασιά από όλα τα νησιά.
Ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε επίσης στην ισχυρή παρουσία που είχε στη Νέα Υόρκη ο επιχειρηματικός κόσμος από τα Ιόνια Νησιά (ξενοδόχοι, tour operators, επιχειρηματίες εστίασης κλπ), αλλά και στη μεγάλη στήριξη, της οποίας έτυχε αυτή η πρώτη προσπάθεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για διείσδυση στη μεγάλη αμερικανική αγορά, από την ομογένεια και τους απόδημους Επτανήσιους.
«Η στρατηγική μας όσον αφορά στην τουριστική προβολή της Περιφέρειάς μας διακατέχεται από εξωστρέφεια και στόχος μας είναι πέρα από τη διατήρηση της ισχυρής μας θέσης στις παραδοσιακές για τα Ιόνια Νησιά αγορές, όπως για παράδειγμα η βρετανική ή η ιταλική, να κάνουμε ένα άνοιγμα και σε νέες δυναμικές αγορές, όπως είναι αυτή της Αμερικής, από την οποία μπορούμε να προσελκύσουμε επισκέπτες με αξιόλογη αγοραστική δύναμη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
Παρόντες στη «New York & Travel Show 2025», στο πλευρό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA), Δημήτρης Διαβάτης, ο Σπύρος Κατέχης εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Κέρκυρας, αλλά και εκπρόσωπος της Αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χριστίνας Τετράδη, η οποία εκπροσώπησε τους συλλόγους των ξενοδόχων της Ζακύνθου.
Ο κ. Τρεπεκλής επισήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ιονίων Νήσων λέγοντας μεταξύ άλλων: «Προβάλουμε τον φυσικό μας πλούτο, το πράσινο, τα γαλαζοπράσινα νερά μας, τον πολιτισμό μας – ο οποίος είναι κορυφαίος, όχι μόνο για τα Ιόνια Νησιά, αλλά και την πατρίδα μας – όπως βέβαια και την παραδοσιακή κουζίνα μας, η οποία θεωρείται υψηλού γαστρονομικού επιπέδου».
Στο πλαίσιο, εξάλλου και της γαστρονομικής προβολής των Ιονίων Νήσων στις ΗΠΑ, η Περιφέρεια διοργάνωσε – παράλληλες με τη Διεθνή Έκθεση – εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, όπως η βραδιά στο εστιατόριο «Molos NJ» και το γεύμα στο ελληνικό Προξενείο, όπου κυριάρχησαν τα εδέσματα της επτανησιακής κουζίνας.