Γιουβετσάκια! Πόσο ωραίο όνομα για εστιατόριο! Σίγουρα ακούγοντάς το το μυαλό σου πηγαίνει στο γιουβετσάκι της μαμάς σου που το τρως ζεστό ζεστό από το φούρνο και απολαμβάνεις την κάθε μπουκιά του. ” Όταν ξεκίνησε το μαγαζί ,να λειτουργεί, πριν από 25 χρόνια, είχε μόνο μαγειρευτά φαγητά και μόνο delivery. Τα φαγητά όλα πήγαιναν πακέτο σε πήλινο που μαγειρευόταν το γιουβέτσι μοσχάρι”, μου λέει ο ιδιοκτήτης του, Χάρης Τζίτζης.
Τα Γιουβετσάκια λοιπόν είναι ένα από τα κορυφαία μαγαζιά για καλό και ποιοτικό φαγητό. Παρατηρώντας κανείς την διακόσμηση του μαγαζιού, θεωρεί ότι βρίσκεται κάπου στην Πλάκα. Κι όμως. Τα Γιουβετσάκια βρίσκονται στην Άνω Γλυφάδα! Έλληνες και ξένοι από την πρώτη κιόλας φορά που δοκίμασαν τα φαγητά ξετρελάθηκαν και έκαναν την αγαπημένη τους αυλή (τωρα το καλοκαίρι ο χώρος θυμίζει αυλή σπιτιού) στέκι.
Εκτός από τη Δευτέρα κάθε βράδυ νομίζεις ότι είναι Σάββατο. Κόσμος περιμένει για ένα τραπέζι που ξέρει πριν καθήσει ότι θα είναι πλουσιοπάροχο!
Ο Χάρης Τζίτζης, ιδιοκτήτης και αγαπημένος φίλος, αντισυμβατικός, τετραπέρατος και με απίστευτο χιούμορ, γυρίζει κάθε πρωί 2-3 λαϊκές αγορές στο κέντρο και στα νότια προάστια. Ψάχνει να βρει τα καλύτερα προϊόντα. Από σαλατικά μέχρι κρεατικά και ψαρικά τα Γιουβετσάκια παίρνουν δέκα με τόνο! Η πρώτη ύλη για εκείνον είναι το Α και το Ω.
“Αν δεν έχεις καλή πρώτη ύλη, δεν κάνεις τίποτα. Εγώ κάθε μέρα πηγαίνω σε 2-3 λαικές αγορές. Έχω δικούς μου ψαράδες που μου δίνουν φρέσκο ψάρι και κρεοπώλες.”, μου λέει την ώρα που γεύομαι ένα καταπληκτικό ψητό καλαμάρι με βραστά κολοκυθάκια. Η γεύση του διαφέρει από ό,τι είχα φάει μέχρι σήμερα.
Κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής Ηπείρου, πατάτες από Λιβανάτες, άγρια βλήτα Παρνασσού , τσιπούρα Κεφαλονιάς, τσακώνικες μελιτζάνες, φέτα βαρελίσια Ηπείρου, είναι μερικά πιάτα που θα απολαύσετε στα Γιουβετσάκια!
Σπουδαίοι Έλληνες έχουν φάει στα Γιουβετσάκια
Μεγάλες οικογένειες πολιτικών και επιχειρηματιών, ανάμεσά τους η Ντόρα Μπακογιάννη, καλλιτεχνών και ανθρώπων της εκκλησίας έχουν περάσει το κατώφλι του μαγαζιού για να γευτούν τα πλούσια εδέσματα του Χάρη. Κατά την είσοδό σου στο μαγαζί νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην αυλή ενός φιλικού σπιτιού σου σε ένα νησί ή χωριό.
Η ζεστασιά του χώρου σε κερδίζει από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Μπαίνεις στον εσωτερικό χώρο που είναι μόνο για χειμώνα και βλέπεις στους τοίχους φωτογραφίες και εξώφυλλα περιοδικών σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, πολιτικών κ.α Μεταξύ αυτών εντοπίζω και φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Το menu περιλαμβάνει: Από συκώτι και μπριζόλα μέχρι σπάνια χόρτα και τσιπούρα!
Τα πιάτα όση ώρα πίνουμε το κρασάκι μας έρχονται το ένα μετά το άλλο. “Έχεις κάποιον σεφ”; ρωτάω τον Χάρη. Μου χαμογελάει και μου κάνει νόημα να πάω προς την κουζίνα. Εκείνη την ώρα η Εύα Πασανικολάκη έβγαινε από το μέρος εκείνο που δημιουργεί αυτά τα εδέσματα που πραγματικά ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Μία γλυκύτατη γυναίκα, που λατρεύει την μαγειρική, μου χαμογελάει και με ρωτάει αν όλα είναι εντάξει. Εγώ δεν ήξερα για ποιο πιάτο να της απαντήσω. “Τέτοια σαρμαδάκια δεν έχω ξαναφάει, το γιουβετσάκι είναι όνομα και πράγμα και τα σαλατικά από τη γεύση τους αν κρίνω, είναι πεντανόστιμα”. Υπερβολές μου απαντάει γελώντας, επισημαίνοντας πως ό,τι δεν μας αρέσει να της το πούμε κατευθείαν! Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν συνέβη αφού δεν έμεινε τίποτα στο τραπέζι!
Μένω στη Γλυφάδα από το 2003. Την Άνοιξη του 2019 ανακάλυψα τα Γιουβετσάκια για τα οποία όλοι οι λάτρεις του φαγητού τα γνώριζαν από την αρχή! Το σίγουρο είναι ότι απέκτησα νέο στέκι και νέους φίλους. Τον Χάρη και την Εύα. Όταν τα επισκεφθείτε θα τους γνωρίσετε και θα τους αγαπήσετε κι εσείς!