Η Περιφέρεια Αττικής οργάνωσε masterclass για τα κρασιά της Αττικής στην καρδιά του Λονδίνου και συγκεκριμένα στην διεθνή τουριστική έκθεση WTM. Η εκδήλωση διεξήχθη στο εμβληματικό 67 Pall Mall που αποτελεί το πιο prive και ultra-premium wine club σε στην οποία συμμετείχαν πάνω από 35 καλεσμένοι με πολύ υψηλό προφίλ (ανάμεσά τους 4 Masters of Wine, αγοραστές-εισαγωγείς, sommeliers και δημοσιογράφοι από έγκριτα περιοδικά όπως το Decanter, αλλά και σύσσωμη η αποστολή της Περιφέρειας Αττικής, με επικεφαλή της αποστολής τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά.
Στις διεθνείς αγορές “ταξιδεύει” ο Αττικός αμπελώνας
“Λίγοι περίμεναν ότι θα μπορούσε ο Αττικός Αμπελώνας να ταξιδέψει στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου. Και όμως μετά το Παρίσι, η Περιφέρεια Αττικής παρουσία του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, πραγματοποίησε masterclass για τα κρασιά της Αττικής στην καρδιά του Λονδίνου. Στο εμβληματικό 67pall_mall ο Έλληνας MW Γιάννης Καρακάσης παρουσίασε σε 35 επιλεγμένους ειδικούς του κρασιού τις ποικιλίες της Αττικής, με μεγάλη επιτυχία. Παρουσιάζοντας το event τόνισα την σημασία της πρωτοβουλίας για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, των τοπικών προϊόντων και κυρίως την ενίσχυση του τουριστικού προορισμού της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας με εμπειρίες όπως η γαστρονομία και το κρασί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής, Δημήτρης Φραγκάκης.
Ο Γιάννης Καρακάσης MW μετά από τον χαιρετισμό του κυρίου Δημήτρη Φραγκάκη παρουσίασε 13 κρασιά του Αττικού αμπελώνα με επίκεντρο την ποικιλία Σαββατιανό και όλα τα διαφορετικά στυλ που παράγονται. Το masterclass είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα και κατάφερε να αποτυπώσει τις αρετές της ποικιλίας, τη διαφορετικότητα των στυλ, τα ξεχωριστά terroirs της Αττικής από τα οποία προέρχονται τα σταφύλια αλλά και ένα από τα πιο παραδοσιακά στυλ κρασιού, με επίκεντρο τον Αττικό αμπελώνα, τη Ρετσίνα.
Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν σε μια διαδραστική συζήτηση μαζί με τον Έλληνα Master of Wine για τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις δράσεις που αναλαμβάνουν οι παραγωγοί της Αττικής και που κάνουν τον Αττικό αμπελώνα έναν από τους πιο συναρπαστικούς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Το feedback από τους συμμετέχοντες ήταν εξαιρετικό και αποτελεί δείκτη της ποιοτικής δουλειάς που συντελείται τα τελευταία χρόνια από τους τοπικούς παραγωγούς που μετατρέπουν την Αττική Γη σε ένα από τα πιο συναρπαστικά αμπελοτόπια της Ελλάδας.
Τα κρασιά χωρίστηκαν σε 3 διαφορετικά “flights”. Tο πρώτο flight αφορούσε πιο κλασικές οινοποιήσεις που προέρχονταν από διαφορετικά terroirs του Αττικού αμπελώνα με τον κύριο Καρακάση να συζητάει τις διαφορές στα στυλ. Το δεύτερο flight παρουσίασε μια σειρά κρασιών τα οποία έδειξαν τη διάθεση καινοτομίας των οινοποιών, όπως κρασιά late release, skin-contact οινοποιήσεις, κρασιά με ζύμωση και ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια, αλλά και οίνους ήπιας φυσικής οινοποίησης. Το τρίτο flight έβαλε στο επίκεντρο τη ρετσίνα, ενώ στο κλείσιμο της παρουσίασης παρουσιάστηκε και ένα ερυθρό κρασί από τον αμπελώνα της Αττικής. Ο τρόπος παρουσίασης βοήθησε στο να αναδειχτεί όχι μόνο η ιστορική αξία του αττικού αμπελών αλλά και οι δυνατότητες του Σαβατιανού όπως και η ποιοτική «επανάσταση» που συναντάται στο ιστορικό στυλ της Ρετσίνας που ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την Αττική.
Η επιλογή των κρασιών έγινε από τον κύριο Καρακάση και παρουσιάστηκαν ετικέτες από 12 διαφορετικά οινοποιεία.