Η ιταλική κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μου. Όταν ταξίδευα στη Ρώμη και στη Νάπολη, επισκεπτόμουν συγκεκριμένα bistro και εστιατόρια για να απολαύσω παραδοσιακές συνταγές τους. Στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω βρει ένα ιταλικό εστιατόριο που να μου θυμίζει…Ιταλία, μέχρι πριν λίγο καιρό. Κάνοντας μία βόλτα στη γειτονιά μου, στην πολυσύχναστη Γούναρη, το μάτι μου έπεσε σε μία γωνιά με λίγα τραπεζάκια, εκπληκτική διακόσμηση και καταπράσινο εξωτερικό χώρο. Το Spizzi Bistro Napoletano, μου θύμισε τα bistro που έτρωγα στην γειτονική μας χώρα και κάτι μέσα μου, με έκανε να σταθώ και να παραγγείλω μερικά πιάτα από το menu του. Εκεί συνάντησα τον ιδιοκτήτη του, τον Βασίλη Παπακώστα τον οποίο και γνώριζα αρκετά χρόνια από το χώρο της εστίασης και των ξενοδοχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο ίδιος διαθέτει άλλο ένα εστιατόριο , το Blue Cuisine στη Φολέγανδρο, με νέα ελληνική κουζίνα και γεύσεις που “μυρίζουν” θάλασσα. Πριν καν μπω στην διαδικασία να ρωτήσω περισσότερες πληροφορίες, ήξερα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος που έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα brands και τους πιο φημισμένους σεφ παγκοσμίως, για να αποφασίσει να κάνει κάτι δικό του, θα τα είχε μελετήσει όλα προηγουμένως. Μάλιστα γνωρίζοντας ότι λατρεύει και την ιταλική κουζίνα, ήμουν σίγουρη ότι το Spizzi Bistro Napoletano σε λίγο καιρό θα γίνει talk of the town.
Μπαίνοντας στο χώρο το μάτι σου πέφτει κατευθείαν στον μεγάλο τοίχο στα δεξιά σου, σε μια καλλιτεχνική δημιουργία της Melina Koan, με το logo του μαγαζιού, γεωμετρικά σχήματα και μοντέρνα χρώματα. Στα αριστερά είναι η βιτρίνα με τα αλλαντικά και η μηχανή που τα κόβουν και φυσικά η εσπρεσομηχανή με τον φημισμένο ναπολιτάνικο καφέ.
Spizzi Bistro Napoletano: Η ιστορία γύρω από το όνομά του και η φιλοσοφία του
Αν ξέρετε ιταλικά, τότε θα έχετε ήδη καταλάβει από πού πήρε το όνομά του το Spizzi Bistro Napoletano. “To όνομα προέρχεται από την ιταλική λέξη spizzicare. Πρόκειται για χαρακτηριστικό μαγαζί στην Ιταλία όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν και τσιμπολογάνε. Δηλαδή το spizzicare σημαίνει τσιμπολόγημα. Κι εμείς επειδή η φιλοσοφία μας είναι η ιταλική κουζίνα, κόψαμε το care και αφήσαμε το spizzi που είναι εύκολο στο να το θυμάται κάποιος”, μου λέει ο Βασίλης.
Ο Βασίλης Παπακώστας, ανέκαθεν αγαπούσε το ιταλικό φαγητό, παρότι ο κλάδος του ήταν πάνω στην ιαπωνική κουζίνα. “Έλεγα πάντα πως αν είχα κάποια στιγμή την ευκαιρία, θα ήθελα να δημιουργήσω κάτι σαν το spizzi. Ένα αυθεντικό ιταλικό μικρό εστιατόριο ή bistro στην Ελλάδα. Επομένως η ιδέα προέκυψε από τα ταξίδια μου και τις εμπειρίες μου αλλά και την προσωπική μου αγάπη για το φαγητό και τις ιταλικές γεύσεις”.
Στις 26 Μάϊου, λίγο μετά το locdown, το Spizzi Bistro Napoletano άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό. Θα θεωρούσε κανείς ότι πρόκειται για ένα βήμα πολύ τολμηρό για την εποχή. Όμως η αγάπη, το μεράκι, η υψηλή ποιότητα σε γεύση σε συνδυασμό με λογικές τιμές, έκανε το ιταλικό στέκι να διαφημίζεται ολοένα και περισσότερο από στόμα σε στόμα και οι καθημερινοί σταθεροί πελάτες να αφήνουν τις καλύτερες κριτικές. “Κάτι πολύ χαρακτηριστικό που έχω ακούσει από τους πελάτες είναι ότι έχουμε πολύ λίγα τραπεζάκια και σε λίγο καιρό δεν θα φτάνουν και έτσι θα αναγκαστούν να κάνουν κράτηση για να μπορέσουν να απολαύσουν το φαγητό μας. Έχουμε κάνει ένα στενό κύκλο σταθερών πελατών, παρόλο που είμαστε 3 μήνες ανοιχτά, και σε συγκυρίες που ο κόσμος δυσκολεύεται να βγει σε σχέση με άλλες εποχές.”
Στο Spizzi Bistro Napoletano θα φας την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα!
Ναπολιτάνικη πίτσα! Ακόμη κι αν δεν έχεις δοκιμάσει, σίγουρα έχεις ακούσει ότι είναι φημισμένη. Είναι μία κατηγορία μόνη της και αποτελεί προστατευόμενο κομμάτι της Unesco όσον αφορά στην παρασκευή της και στην ιστορία της. “Εδώ ο κόσμος θα γευτεί την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα. Είναι μία πίτσα που φτιάχνουν εδώ κι εκατοντάδες χρόνια στην Νάπολη, έχει κάποια χαρακτηριστικά όπως το ζυμάρι, η ντομάτα που χρησιμοποιείται αλλά και οι φούρνοι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες”.
Στην ομάδα του Spizzi είναι και ο έμπειρος ναπολιτάνος pizzaiolo, Walter Speranza, αντιπρόσωπος του Associazone Verace Pizza Napoletana για την Ελλάδα, που επιμελείται τις λαχταριστές πίτσες με την λεπτή ζύμη και τα αυθεντικά ιταλικά υλικά. “Οποιοδήποτε εστιατόριο στην Ελλάδα θέλει να λέει ότι έχει ναπολιτάνικη πίτσα μπορεί να φωνάξει τον Walter για να τσεκάρει αν είναι πραγματικά. Θεωρώ τιμή που τον έχω και μας βοηθάει να εξελισσόμαστε και να γίνουμε κι εμείς ακόμη καλύτεροι.”
To travelgirl.gr δοκίμασε τα πιάτα από το φθινοπωρινό menu
Εκτός από την ναπολιτάνικη πίτσα, ο σεφ, Giovanni Scarazzi, από την Πούλια της Ιταλίας, μαγειρεύει συνταγές της γιαγιάς του και της μαμάς του. “Παρότι το βιογραφικό του είναι πολύ δυνατό με αστέρια Michelin και με χρυσούς σκούφους στην Αθήνα εμείς αυτό που συζητήσαμε και του ζητήσαμε είναι να κάνει ένα comfort food. Αυτό ζητάει ο κόσμος, το απολαμβάνει και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές“.
Ανοίγοντας τον κατάλογο μην περιμένεις να βρεις δεκάδες ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως. “Οι επιλογές που έχουμε είναι συγκριτικά λίγες με άλλα ιταλικά εστιατόρια, αλλά όλες είναι πολύ προσεγμένες. Είμαστε δηλαδή της φιλοσοφίας ότι έχουμε 10 πράγματα στον κατάλογό μας και δέκα πίτσες αλλά είναι όλα τους διαλεκτά και πολύ προσεγμένα”.
Κάθε γεύμα ξεκινάει με το ανάλογο ορεκτικό ή αλλιώς antipasti plate, όπως το λένε στην Ιταλία. “Πολύ χαρακτηριστικό στον φθινοπωρινό μας κατάλογο, είναι ένα σουφλέ παντζάρι το οποίο συνοδεύεται από μία κρέμα παρμεζάνας και λαχανίδα. Είναι ένα vegetarian πιάτο, που κάλλιστα μπορεί να το λατρέψει ένας meat lover”.
Ό,τι και να δοκιμάσεις στο Spizzi Bistro Napoletano θα σε εντυπωσιάσει καθώς δίνεται μεγάλη προσοχή στην πρώτη ύλη, είτε αφορά σε πίτσα, είτε σε ορεκτικό είτε σε pasta. Ένα από τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, είναι το carpaccio μοσχάρι, με παρμεζάνα και ρόκα. Αν σου αρέσει η πίτσα, θα σου πρότεινα την μαργαρίτα. “Πρόκειται για μία πίτσα με ιδιαίτερο ναπολιτάνικο ζυμάρι. Εξάλλου είναι το σήμα κατατεθέν των Ναπολιτάνων η μαργαρίτα, με ντομάτα San Marzano, από τις πλαγιές του Βεζούβιου, ψημένη στις πλάκες Βεζούβιου στους 500 βαθμούς με fiordilate και τρία φύλλα βασιλικού Όλα αυτά οι Ιταλοί λένε ότι συμβολίζουν την ιταλική σημαία”.
Αν σου αρέσει η pasta, παρήγγειλε οπωσδήποτε την χειροποίητη pomodoro. Όση απλότητα έχει, τόσο γευστική είναι. “Περιέχει ντομάτα, ιταλικά χειροποίητα ζυμαρικά βρασμένα στα 16 λεπτά κι όχι στα 4 και 5 προβρασμένα όπως βρίσκουμε συνήθως σε άλλα εστιατόρια”. Φυσικά εδώ πρέπει να φας και την αυθεντική carbonara, όπως ακριβώς σερβίρεται στα εστιατόρια και bistro της Ρώμης. Αν αντί για pasta προτιμάς να φας ριζότο, στο νέο menu θα βρεις το ιδανικό πιάτο με μία κρέμα σαφράν και οσομπούκο. “Έχει σαν κύρια βάση το ριζότο μιλανέζε, αλλά εμείς κάνουμε μία μικρή παραλλαγή. Είναι από τα πιάτα που θα γίνουν signature. Ήδη στον καλοκαιρινό κατάλογο που αγαπήθηκε από τον κόσμο, ξεχώρισαν κάποια και τα έχουμε ως signature”.
40 ετικέτες κρασιών και σπάνιες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών για “ψαγμένους” πελάτες!
Ένα καλό εστιατόριο πάντα φροντίζει να έχει και την ανάλογη λίστα κρασιών. Κοιτάζοντας προσεχτικά την ταμπέλα του bistro, θα δεις δεις ότι περιλαμβάνει και την λέξη “vino”. “Εκτός από την πίτσα, ένα άλλο πολύ δυνατό χαρακτηριστικό μας είναι το κρασί. Έχουμε γύρω στις 40 ετικέτες, αριθμός μεγάλος για ένα τέτοιο μαγαζί. Θέλουμε να ταξιδέψουμε στον κόσμο σε όλη την Ιταλία, δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στην Νότια Ιταλία. Λευκά, κόκκινα, ροζέ, προσέκο τα οποία όλα ταιριάζουν είτε με το φαγητό μας είτε με το κομμάτι των αλλαντικών και τυριών. Έχουμε φέρει από την Ιταλία αλλαντικά και τυριά που δεν θα τα βρεις εύκολα ούτε σε ντελικατεσεν”.
Φυσικά ένα γεύμα ή δείπνο δεν τελειώνει ποτέ αν δεν έρθει το γλυκό! “Δεν θέλουμε να φορτώνουμε το στομάχι, παρότι η πίτσα και η μακαρονάδα είναι κάτι που εδώ στην Ελλάδα υπερβάλλουμε με τις ποσότητες. Οι ιταλικές πίτσες μας είναι πολύ ελαφριές, δεν είναι “φορτωμένες”, κι έτσι είναι και το φαγητό και τα γλυκά. Έχουμε δύο, την κλασική αεράτη αυθεντική τιραμισού και το τσιζκέικ που το φτιάχνουμε με φουντούκι, σοκολάτα και καραμέλα”.
Delivery υψηλών προδιαγραφών!
Ο Βασίλης Παπακώστας φροντίζει και την τελευταία λεπτομέρεια. Υπάρχει κόσμος, δεδομένων των συνθηκών, που προτιμάει να απολαύσει το φαγητό στο σπίτι του με την παρέα του κι όχι στο εστιατόριο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι μεταφερθούν τα συγκεκριμένα πιάτα όπως ακριβώς σερβίρονται στο Spizzi; “Αυτήν την στιγμή έχουμε δώσει βάση στην πολύ καλή εξυπηρέτηση και στο delivery και σε λίγες ημέρες θα έχουμε και το δικό μας γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Στις μέρες μας ο κόσμος ζητάει το φαγητό αλλά στο σπίτι του κι εμείς πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτό και να το δώσουμε με τον καλύτερο τρόπο σαν να το τρώει στο χώρο μας”.
Πρωτοποριακά events: Leftover nights και… chef στο σπίτι σας!
Ένας άνθρωπος που έχει κάνει μεγάλες συνεργασίες στο εξωτερικό, σίγουρα έχει πολλές ιδέες που ακόμη και σε καιρό κρίσης μπορούν να υλοποιηθούν και να έχουν και να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία. “Αυτό που θέλω να δημιουργήσω είναι leftover night, στο οποίο ήδη πολλά εστιατόρια στο εξωτερικό μία ημέρα την εβδομάδα σε εξευτελιστικές τιμές σερβίρουν πολύ ποιοτικό φαγητό το οποίο δεν κατάφεραν να δώσουν τις προηγούμενες μέρες που ήταν γεμάτα. Θέλουμε εγώ και η ομάδα μου, να δημιουργήσουμε μία βραδιά την εβδομάδα ώστε να δίνουμε στους πελάτες μας εκπληκτικές και ιδιαίτερες συνταγές σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης, ένα από τα άμεσα σχέδιά μου είναι ο σεφ στο σπίτι. Να φεύγει δηλαδή ο σεφ μας και να έρχεται στο σπίτι σας να μαγειρέψει τις ιταλικές αυθεντικές συνταγές“
Το Spizzi Bistro Napoletano είναι ένα μέρος που σίγουρα θα μας απασχολήσει γευστικά το προσεχές διάστημα! Όλα τα φαγητά είναι φτιαγμένα με ιταλικό μεράκι και με μπόλικες δόσεις αγάπης. Στην Ιταλία το λένε aperitivo ή spizzicare. Στην Ελλάδα αυτή η λογική μπορεί να μην υφίσταται όμως το new entry bistro ήρθε για να μας δώσει μία γεύση από την Ιταλία και να μας “ταξιδέψει” στα πιο κρυφά της μέρη.