Σπήλαιο Ανεμότρυπας: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο πιο λευκό σπήλαιο της Ελλάδας!

Τα σπήλαια με μαγεύουν. Μαθαίνεις τόσα πράγματα για αυτά και την ιστορία που κρύβουν από πίσω τους, που θέλεις να τα ανακαλύψεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Το Σπήλαιο Ανεμότρυπας σε άλλους μπορεί να είναι γνωστό και σε άλλους όχι.  Βαθιά μέσα στη γη, και σε τρία επίπεδα, απλώνεται το εντυπωσιακό σπήλαιο , 3 χιλιόμετρα έξω από τα Πράμαντα, στα Τζουμέρκα Ιωαννίνων. Το διασχίζει ένα ποτάμι 15 εκατ. ετών, το οποίο βοά από τα βάθη του σπηλαίου, προϊδεάζοντας για το συγκλονιστικό «ταξίδι» που επιφυλάσσει στον επισκέπτη. Το σπήλαιο είναι βάραθρο, έχει, δηλαδή, τη μορφή ενός απόκρημνου χάσματος στη γη, καθώς το ποτάμι έχει διαμορφώσει το εσωτερικό σε τρία επίπεδα.

Σπήλαιο Ανεμότρυπας: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο πιο λευκό σπήλαιο της Ελλάδας!

Σπήλαιο Ανεμότρυπας: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο πιο λευκό σπήλαιο της Ελλάδας!
Σπήλαιο Ανεμότρυπας: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο πιο λευκό σπήλαιο της Ελλάδας!

Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας, θεωρείται το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί στους κόλπους του καθαρό ασβεστόλιθο. Η ύπαρξη του ασβεστόλιθου, ενισχύει την άποψη των σπηλαιολόγων που υποστηρίζουν ότι το σπήλαιο δημιουργήθηκε πάνω σε πυθμένα θαλάσσης. Το μυστικό που κρύβει είναι ότι εκεί  φιλοξενείται ένα σπάνιο ίζημα, που ονομάζεται Πολυξένιο.

 

Το ίζημα αυτό, που έχει την ιδιότητα να απλώνεται στον χώρο, κατορθώνει να ενώνει τους σταλακτίτες μεταξύ τους και να τους κάνει να μοιάζουν με κυματοειδείς σχηματισμούς κουρτίνας. Παράλληλα, το Πολυξένιο, σε συνδυασμό με τον Ασβεστίτη, δημιουργούν στο εσωτερικό του σπηλαίου κοιλότητες, οι οποίες έχουν χρώμα πράσινο και, ιδίως τον χειμώνα, γεμίζουν με νερό.

Το Σπήλαιο ξεδιπλώνεται σε τρία επίπεδα

Το πρώτο, είναι και το παλαιότερο, έχει καταρρεύσει και ελάχιστα σημεία του διασώζονται ακέραια σήμερα. Το δεύτερο και μεσαίο επίπεδο είναι εκείνο που μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει, μέσα από μια εντυπωσιακή και προσεκτικά επιμελημένη διαδρομή μήκους 250 μέτρων και φιλοξενεί 10 αίθουσες όπου μπορεί να περιηγηθεί.

Στο τέλος της, υπάρχει οπτική επαφή με το ποτάμι, σε απόσταση 10 μέτρων χαμηλότερα από το μονοπάτι, λίγο πριν από έναν καταρράκτη ύψους 2 μέτρων. Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο φιλοξενεί την κοίτη του ποταμού και συνεχίζει να μεταβάλλεται μέχρι και σήμερα καθώς οι ειδικοί σημειώνουν, πως τα νερά του σχηματίζουν νέες προεκτάσεις του σπηλαίου!

 

Οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο σπήλαιο είναι σταθερές ολόκληρο τον χρόνο ανεξαρτήτου εποχής και εξωτερικών καιρικών συνθηκών. Η θερμοκρασία αέρα, βρίσκεται πάντα στους 19 βαθμούς κελσίου, του νερού είναι σταθερή στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: NTOUMAS ANTONIOS , https://www.travelgo.gr/

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.