Η εξάπλωση του κορωνοϊού που στοιχίζει χιλιάδες ζωές ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην παγκόσμια οικονομία. Αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο προχωρούσαν από το πρωί της Δευτέρας σε πρωτοφανείς περικοπές δρομολογίων, κόστους και θέσεων εργασίας, εντείνοντας τις εκκλήσεις για βοήθεια έκτακτης ανάγκης καθώς το καθεστώς καραντίνας και οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πλήττουν ολοένα και περισσότερα βασικά δρομολόγια.
SOS από τις αεροπορικές εταιρείες: Ο κορωνοϊός είναι μακράν η μεγαλύτερη κρίση στην Ιστορία της αεροπορίας
Οι μετοχές της IAG –αεροπορική εταιρεία, μητρική της British Airways—της easyJet και της Air France-KLM κατέγραψαν σήμερα βουτιά καθώς οι εταιρίες προχώρησαν σε ακυρώσεις των περισσοτέρων πτήσεών τους που θα γίνονταν τις ερχόμενες εβδομάδες.
«Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι ο κορωνοϊός είναι μακράν η μεγαλύτερη κρίση στην Ιστορία της αεροπορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Finnair Τόπι Μάνερ, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε μείωση 90% της δυναμικότητάς της και προχώρησε στη δεύτερη προειδοποίηση για την κερδοφορία μέσα σε τρεις εβδομάδες, όπως μετέδωσε το Reuters.
Οι τρεις βασικές αεροπορικές συμμαχίες του κόσμου -oneworld, SkyTeam και Star Alliance- σε κοινή ανακοίνωση, ζήτησαν τη βοήθεια του κράτους προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την ασύμμετρη αυτή απειλή που “βυθίζει” την οικονομία.
Η IAG, στην οποία ανήκουν οι ισπανικές Iberia και Vueling, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη δυναμικότητα για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου κατά τουλάχιστον 75% και θα αναβάλει τη συνταξιοδότηση του διευθύνοντος συμβούλου Γουίλι Γουάλς. «Θα χρειαστεί συντονισμένη στήριξη από τις κυβερνήσεις για να διασφαλιστεί η επιβίωση του κλάδου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν.
Για να μιλήσουν οι αριθμοί, οι μετοχές της IAG σημείωσαν πτώση 23,7% στις 13:57 ώρα Ελλάδας, με τη Wizz Air να υποχωρεί 21,2%, την easyJet 19,5%, τη Ryanair 18,8% και την Air France-KLM 16,5%.
Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν τρόπους να βοηθήσουν τη βιομηχανία. Θα υπάρξει συνέχεια…