Συνταγή για χριστόψωμο

Το χριστόψωμο ή αλλιώς το ψωμί του Χριστού το φτιάχνουμε την Παραμονή των Χριστουγέννων για να είναι έτοιμο το τραπέζι. Εγώ σήμερα σας παρουσιάζω μία εύκολη συνταγή για να το φτιάξετε στο σπίτι.

Συνταγή για χριστόψωμο
Συνταγή για χριστόψωμο

Υλικά για χριστόψωμο

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. γλυκάνισο
3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
λίγο σουσάμι
λίγο βούτυρο και αλεύρι για να αλείψουμε το ταψί

Συνταγή για χριστόψωμο
Συνταγή για χριστόψωμο

Εκτέλεση συνταγής για χριστόψωμο

Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο.
Κατόπιν, ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, ενώ προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου.
Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Αν δείτε ότι είναι σφιχτή, προσθέστε λίγο νερό ακόμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Για να γίνει πιο γρήγορα, σκεπάστε την με μία κουβέρτα.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα.
Βάζουμε μέσα τη ζύμη, έχοντας κρατήσει λίγη από αυτήν, για να φτιάξουμε το στολισμό του Χριστόψωμου.
Από το ζυμάρι που έχουμε κρατήσει, φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

*Εννοείται πως μπορείτε με το ζυμάρι, που έχετε κρατήσει να φτιάξετε διάφορες παραστάσεις, όπως έκαναν παλιά.

Τη συνταγή τη βρήκαμε στο agiameteora.net

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.