Ο τζιγεροσαρμάς είναι από τα αγαπημένα μου πασχαλινά φαγητά. Μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα της παρακάτω συνταγής για ένα πεντανόστιμο φαγητό που θα ξετρελάνει την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας.
Υλικά για τζιγεροσαρμά Θράκης
1 συκωταριά αρνίσια
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 σκέπες αρνίσιες
1 ματσάκι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση συνταγής για τζιγεροσαρμά Θράκης
Πλένουμε τη συκωταριά με κρύο νερό.
Τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να τη σκεπάζει, τη βράζουμε δέκα λεπτά, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη στραγγίζουμε και την κόβουμε σε πολύ ψιλά κομματάκια.
Έπειτα σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι να μαραθεί και μετά ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά, τη σοτάρουμε ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι, το σοτάρουμε κι αυτό ελαφρά και στη συνέχεια προσθέτουμε μισό φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό για να φουσκώσει λίγο το ρυζάκι και τέλος προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά.
Το αφήνουμε να κρυώσει και σπάμε μέσα ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο για να μη σκορπίσει το ρύζι.
Πλένουμε καλά τη σκέπη με χλιαρό νερό και ξύδι και μετά την ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Γεμίζουμε τα κομμάτια της σκέπης με το μείγμα των συκωτιών, σχηματίζοντας στρογγυλούς τζιγεροσαρμάδες.
Τοποθετούμε τη σκέπη σε ένα μπολάκι, γεμίζουμε με το μείγμα και κλείνουμε σταυρωτά.
Από πάνω αλείφουμε τους τζιγεροσαρμαδες με ένα χτυπημένο αυγό και λίγη πάπρικα (προαιρετικά).
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.