Αγαπώ τη Βόρεια Ελλάδα και τα φαγητά της. Η Θεσσαλονίκη ειδικά φημίζεται για την κουζίνα της και φυσικά για το κουλούρι της! Η Μαρίνα Κοντογιώργου, φίλη από τα παλιά μου έστειλε την συνταγή και εσείς δεν έχετε παρά να την φτιάξετε.
Υλικά για κουλούρι Θεσσαλονίκης
Για τη ζύμη:
450γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50ml ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1κ.γ. κοφτό ζάχαρη
1κ.γ. κοφτό αλάτι
Για το πασπάλισμα:
1 μπολ με 400ml νερό
200γρ σουσάμι
Πώς να φτιάξω κουλούρι Θεσσαλονίκης
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το νερό που μπαίνει τελευταίο, ζυμώνουμε και προσθέτουμε και το νερό, ζυμώνουμε καλά μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει (20′-30′).
Έπειτα ζυμώνουμε και χωρίζουμε το ζυμάρι στη μέση και έπειτα σε μικρά κομμάτια.
Πλάθουμε σε λωρίδες, ενώνουμε τις άκρες και βουτάμε το κουλούρι μας στο μπολ με το νερό και έπειτα στο σουσάμι να καλυφθεί καλά.
Ψήνουμε σε ταψί σε χαρτί ψησίματος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 25.