Σουφλέ λαχανικών με παρμεζάνα! Μπορεί να σου φαίνεται βαρύ για το καλοκαίρι, όμως πιστέψτε με θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι με τη γεύση του.
Υλικά:
3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες γάλα (χλιαρό)
4 κρόκους αυγών
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
5 ασπράδια αυγών
αλάτι
πιπέρι
2 κούπες ψητά λαχανικά της επιλογής σας (σπανάκι, μανιτάρια, πολύχρωμες πιπεριές, κολοκυθάκια)
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγανάκι βάλτε 2 1/2 κουταλιές βούτρο σε μέτρια φωτιά. Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε για 2 λεπτά συνεχώς. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ρίξτε το χλιαρό γάλα. Ανακατέψτε καλά και επιστρέψτε το τηγανάκι σας στην εστία της κουζίνας. Ανακατεύετε συνεχώς για 2-3 λεπτά. Σε ένα μπολ με ένα σύρμα μαγειρικής, χτυπήστε τους κρόκους. Έπειτα ρίξτε τους στο τηγάνι που έχετε στην κουζίνα. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα ρίξτε το μείγμα σας σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς Κελσίου. Αλείψτε ένα μεγάλο πυρέξ (πυρέξ για σουφλέ) με το 1/2 κουταλάκι βούτυρο και πασπαλίστε το με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα ασπάδια σε μαρέγκα μαζί με λίγο αλατάκι. Ρίξτε αυτό το μείγμα στο άλλο κρύο μείγμα που είχατε ετοιμάσει πιο πριν. Απαλά ώστε να διατηρηθεί ο όγκος του.
Βάλτε τα λαχανικά στο πυρέξ και σκεπάστε τα με την κρέμα που ετοιμάσατε. Βάλτε στο φούρνο για 30 λεπτά και μην ανοίξετε το φούρνο σας καθόλου κατά τη διάρκεια του ψησιματους.
Σερβίρεται αμέσως! Καλή επιτυχία!