Η Βεατρίκη Φουντούκη είναι φίλη του travelgirl.gr και μοιράζεται μαζί μας σήμερα μία συνταγή για μία διαφορετική τυρόπιτα! Ακολουθήστε βήμα βήμα την διαδικασία και είμαι σίγουρη ότι όλοι θα γλύφουν τα δάχτυλά τους.
Υλικά για τυρόπιτα
- 450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες, συνήθως ένα πακέτο
- 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο για το βουτύρωμα των φυλλων
- 500 γρ. φέτα, σπασμένη
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη ή ότι άλλο κιτρινο τυρί της αρεσκείας σας
- 330 ml σόδα, ένα κουτάκι .
- 1 λίτρο γάλα, πλήρες
- 100 γρ. βούτυρο για την κρέμα
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- αλάτι
- πιπέρι
- Δυο αυγά
Εκτέλεση συνταγής για τυρόπιτα
-Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά.
-Ρχνουμε σιγά σιγά μια δόση από το γάλα στο μείγμα αλεύρι-βούτυρο και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες δόσεις από το γάλα. Μόλις πάρει βράση η κρέμα μας αφαιρούμε από τη φωτιά.
-Ρίχνουμε μέσα γραβιέρα ή ότι άλλο κιτρινο τυρί αγαπάμε και ανακατεύουμε..Μόλις λιωσουν τα κίτρινα τυριά προσθέτουμε και τη φέτα.
-Δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι το μείγμα μας και βάζουμε κατά βούληση.
-Προσθέτουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε και αυτά. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
-Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι
-απλώνουμε το πρώτο φύλλο στον πάτο του ταψιού και με ένα πινέλο το βουτυρώνουμε ελαφρά.
-Από πάνω βάζουμε τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα που έχει το πακέτο μας με την ίδια διαδικασία , βουτυρώνοντας τα ένα ένα . Δε μας πειράζει εάν τσαλακώσουν κατά το στρώσιμο.
-Ρίχνουμε τη γέμιση μας χωρίς να πιέζουμε τα φύλλα..
-Τοποθετουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα..
-Χαράζουμε την πίτα και ρίχνουμε όλο το κουτάκι με τη σόδα ..
-Αφήνουμε λιγα λεπτά να σταθεί και ψήνουμε για περίπου μια ώρα , μέχρι να πάρουν ωραίο χρωμα τα φύλλα μας.
-Όταν τη βγάλετε από το φούρνο για καλύτερο σερβίρισμα περιμένετε λιγάκι να κρυώσει .