Οι κροκέτες μπακαλιάρου είναι από τα φαγητά που την 25η Μαρτίου έχουν την τιμητική τους!
Υλικά:
1.200-1.500 γρ. μπακαλιάρο, παστό
1 ποτήρι του νερού μπίρα
1 ποτήρι του νερού + 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αβγό, χτυπημένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1-2 κ.σ. ρακή
1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε την πέτσα του μπακαλιάρου και τον κόβουμε σε κομμάτια. Τον μεταφέρουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό και τον αφήνουμε για περίπου 20 ώρες, αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα δύο-τρεις φορές το νερό.
Τον στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα κόκαλα και τον «μαδάμε». Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπίρα, το αλεύρι, το πιπέρι, το αβγό, τον άνηθο, τη ρακή, την πάπρικα και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές κουρκούτι χωρίς σβώλους.
Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθεί με το κουρκούτι. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με μπόλικο λάδι (υπολογίζουμε να φτάνει μέχρι τη μέση της κροκέτας) και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά.
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε προσεκτικά στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τις κροκέτες για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι.