Σήμερα οι νοικοκυρές από νωρίς το πρωί φτιάχνουν τα υπέροχα εδέσματα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Τι μπορείτε να φτιάξετε για να κάνετε τη διαφορά; Εγώ θα σας πρότεινα κριθαρώτο με καλαμαράκια κι όχι με γαρίδες.
Υλικά για κριθαρώτο με καλαμαράκια
1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 τριμμένα καρότα
2 σκ. σκόρδο
1 συσκευασία τοματάκι κονκασέ
1 φινόκιο ψιλοκομμένο
250γρ κριθαράκι
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
800 ml ζωμό λαχανικών
3-4 κ.τ.σ ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
500 γρμ καλαμαράκια
Εκτέλεση για κριθαρώτο με καλαμαράκια
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίξτε μέσα το κρεμμύδι και τα λαχανικά σας. Σοτάρετε για 5-6 λεπτά και έπειτα ρίξτε τα καλαμαράκια που θα έχετε κόψει και σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Έπειτα προσθέστε το κριθαράκι ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και σβήνετε με το λευκό κρασί.
Μόλις εξατμιστεί ρίξτε τη ντομάτα και σιγά σιγά προσθέτετε το ζωμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς, όπως θα κάνατε και με το ριζότο. Όταν βλέπετε πώς το κριθαράκι απορροφά το ζωμό, εσείς θα συμπληρώνετε και θα ανακατεύετε. Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και μέχρι να είναι έτοιμο το κριθαράκι.
Τέλος αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.