Το χοιρινό έχει την τιμητική του στα εορταστικά τραπέζια. Κάποιοι το προτιμούν αντί γαλοπούλας ή άλλου κρέατος. Η πρόταση μου για όσους θέλουν να κάνουν ένα γρήγορο και παράλληλα πεντανόστιμο φαγητό για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι το χοιρινό με δαμάσκηνα, βερίκοκα και μήλα.
Υλικά για χοιρινό με δαμάσκηνα και μήλα
μπούτι χοιρινό ή στήθος χωρίς κόκαλα
αλάτι, πιπέρι
δενδρολίβανο τριμμένο
Για τη γέμιση
2 κουταλιές λάδι
3 κόκκινα μήλα καθαρισμενα και κομμένμα σε φέτες
1 μεγάλο γλυκό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο’1 και 3/4 φλυτζανιού χυμό μήλου
1 φλιτζάνι βερύκοκα ξερά και κομμμένα στη μέση
1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι ή1/2 κουταλάκι ξηρό
λίγο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής για δαμάσκηνα και μήλα
Ανοίγουμε το μπούτι σε με μια μεγάλα φέτα. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και δενδρολίβανο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε τα μήλα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό μήλου, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι ο χυμός να γίνει σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει. Γεμίζουμε το μπούτι αφήνοντας δύο δάχτυλα κενό στις άκρες και το τυλίγουμε ρολό. Δένουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 2- 2,5 ώρες περίπου. Σερβίρουμε με τη σάλτσα από τους χυμούς του χοιρινού και λίγο αλεύρι.
Καλή Πρωτοχρονιά!