Η σπανακόπιτα είναι από τις αγαπημένες μου πίτες. Τι θα λέγατε να την φτιάχνατε στο σπίτι με μία εύκολη συνταγή που μου είχε στείλει η φίλη μου Έλλη Μαρδαλιά από τη Δράμα; Το σίγουρο είναι ότι θα ξετρελαθείτε!
Υλικά για σπανακόπιτα
• 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
• 800γρ φέτα σκληρή πικάντικη κομμένη σε μικρά καβάκια
• 2-3 ρίζες από πράσο ψιλοκομμένες
• 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 κουτί φύλο κρούστας έτοιμο για αλμυρές πίτες
• 1 αυγό
• αλάτι μια κουταλιά της σούπας
• λίγο πιπέρι
• 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
• 2-3 κ της σούπας αλεύρι
Εκτέλεση συνταγής για σπανακόπιτα:
• Σε ένα μπολ βάζουμε το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμύδια, τη φέτα, το αυγό, το αλάτι το πιπέρι, το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά.
• Ύστερα βάζουμε και το αλεύρι για να απορροφήσει τα υγρά
• Εφόσον έχουμε έτοιμη τη γέμιση σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί και μετά βάζουμε 4-5 φύλα στον πάτο του ταψιού και ανάμεσα από το κάθε ένα αλείφουμε με λίγο λαδάκι.
• Στο κέντρο βάζουμε όλη τη γέμιση μας και ξαναβάζουμε άλλα 4-5 φύλλα κρούστας πάνω από την ζύμη πάλι με τον ίδιο τρόπο. Αλείφοντας ένα ένα τα φύλλα με λαδάκι. Όταν τελειώσουμε κάνουμε με το μαχαίρι 3 χαρακιές πάνω στα τελευταία φύλλα για να μην φουσκώσει η πίτα μας.
• Την βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτακια.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.thespruceeats.com/spinach-pie-with-feta-spanakopita-1706022