Την μαραθόπιτα πρώτη φορά την άκουσα από το στόμα μιας φίλης μου από τα Χανιά όταν με ρώτησε αν θα ήθελα να μου φέρει στη δουλειά δύο κομμάτια. Πραγματικά δεν ήξερα καν την ύπαρξή της καθώς δεν είμαι λάτρης της πίτας γενικότερα. Όμως όταν τη δοκίμασα πραγματικά ξετρελάθηκα. Πέρασαν τα χρόνια και ζήτησα από τη φίλη μου να μου στείλει την συνταγή της γιαγιάς της, της κυρίας Ελένης, που την κρατούσε καλά κρυμμένη. Πάμε να δούμε μαζί τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής.
Τι χρειαζόμαστε:
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ κούπας ελαιόλαδο
- ¼ κούπας τσικουδιά
- 1 κούπα νερό ζεστό
- ½ κ.γ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 100 γραμμάρια μάραθο ψιλοκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το νερό. Παίρνουμε λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω και ζυμώνουμε ώστε να γίνει η ζύμη μαλακιά κι εύπλαστη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα.Πλάθουμε μία μπάλα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά’.
Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε το μάραθο με τα κρεμμυδάκια αφού τα ψιλοκόψουμε, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 μπαλάκια, στο μέγεθος μανταρινιού. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο, με διάμετρο 20 εκ. Ετοιμάζουμε όλα τα φύλλα. Απλώνουμε πάνω στα μισά 4 – 5 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα. Βρέχουμε τις άκρες και τις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν.Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, αφού το ζεστάνουμε βάζουμε ελάχιστο λάδι με μιά χαρτοπετσέτα και ψήνουμε τις μαραθόπιτες μία – μία μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, βάζοντας καινούργιο λάδι σε κάθε πίτα.Σερβίρουμε τις πίτες ζεστές κόβοντας τες στα 4.