H Αντιγόνη Λεμπέσση είναι μία από τις πιστές αναγνώστριες του travelgirl.gr και της αρέσει πολύ η ενότητα “foodgram” με τις συνταγές. Μάλιστα σε ένα post μου είχε σχολιάσει ότι ο σύζυγός της, Πολύκαρπος, είναι καταπληκτικός ζαχαροπλάστης και μάγειρας! Φυσικά ζήτησα μία συνταγή και μετά από λίγη ώρα την είχα στο mail μου!
Υλικά :
6 μεσαία κόκκινα μήλα
250 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο
150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
150 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμμάρια γάλα φρέσκο
4 αυγά μεσαία
Ένα φακελάκι μπεϊκιν παουντερ
2 βανιλιες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
10 αμύγδαλα (προαιρετικα)
Εκτέλεση :
Παιρνουμε τα μήλα, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε το λεμόνι πάνω στα μήλα για να μην μαυρίσουν. Βάζουμε σε μικρά κυβακια τα 150 γραμμάρια από το βούτυρο, τα 100 γραμμάρια από την ζάχαρη άχνη, το μέλι και την κανέλα μαζί με τα κομμένα μήλα σε ένα ταψάκι 30 εκατοστών και ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν, φτιάχνουμε το μείγμα της ζύμης βάζοντας το υπόλοιπο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε με έναν αυγοδαρτη το μείγμα σπάζοντας ένα ένα τα αυγά μαζί με το γάλα καθώς ανακατεύουμε. Ύστερα, βάζουμε το σιμιγδάλι, τις βανιλιες, το μπεϊκιν παουντερ και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Ρίχνουμε όλο το μείγμα σε ένα ταψί απλώνοντας το καλά και τοποθετώντας από πάνω τα μήλα 《διακοσμωντας》το γλυκό. Ύστερα, το βάζουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθμούς για μια ώρα. Αφού ετοιμαστεί, αφηνουμε να κρυώσει και μετά παίρνουμε μια πιατέλα, καπακωνουμε το ταψί και το γυρνάμε ανάποδα. Αφού γυρίσουμε την μηλόπιτα ανάποδα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και αμυγδαλοψιχα. Σερβίρουμε σε τρίγωνα κομμάτια. Μπορεί να συνοδευτει με παγωτό βανίλια ή γιαούρτι.