Το Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019 που διοργανώνει το Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια, Αθήνα) θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου του 2019 θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, η κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια 3 ώρες, ενώ η συνολική διάρκεια του θα είναι τετράμηνη.
Την Κυριακή 29.9.2019 στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ανοιχτό μάθημα- παρουσίαση του Σεμιναρίου Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ. Στον τομέα της παρουσίασης θα ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι εγγραφέντες ή ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν μαθητές λεπτομερειακά για το περιεχόμενο και τη δομή του σεμιναρίου, θα ακολουθήσει το πρώτο κανονικό εισαγωγικό μάθημα του Σεμιναρίου. Στο τέλος του μαθήματος θα εγγραφούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί. Η πρώτη μηνιαία δόση ισοδυναμεί με την εγγραφή που πρέπει να έχει τακτοποιηθεί οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του πρώτου μαθήματος.
[ Η προτεινόμενη μέρα διεξαγωγής του σεμιναρίου από το Σχολείο του Σινεμά είναι η Κυριακή στις 11.00 , όμως στο ανοιχτό μάθημα-παρουσίαση μπορούν να προταθούν και άλλες μέρες και ώρες στην περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί την Κυριακή. ]
Το σεμινάριο περιλαμβάνει ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό κομμάτι. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την ιστορία, την αισθητική, τα είδη, τους κώδικες , τις τεχνικές και τις μεθόδους του “δημιουργικού ντοκιμαντέρ” (κινηματογραφικής αισθητικής ντοκιμαντέρ). Και παράλληλα θα προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους διάρκειας έως 10 λεπτά.
Τα στάδια της δουλειάς στο πρακτικό κομμάτι, από το άλφα ως το ωμέγα, αφορούν την εύρεση του θέματος, την σύλληψη της ιδέας, την πραγματοποίηση της έρευνας, τη συγγραφή του σεναρίου, την προετοιμασία της παραγωγής, την υλοποίηση του γυρίσματος, την διεργασία του μοντάζ. Όλα μαζί αφορούν την δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ που παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα ανάγνωσης και κατανόησης της πραγματικότητας σε βάθος αλλά και παρέμβασης σε αυτήν και αλλαγής της.
Δομή και Περιεχόμενο Σεμιναρίου
1.Ιστορία του ντοκιμαντέρ. Τι είναι το ντοκιμαντέρ; Η θέση του στην ιστορία της Έβδομης τέχνης. Οι μεγαλύτεροι ντοκιμαντερίστες, τα είδη ντοκιμαντέρ. Οι σύγχρονες τάσεις.
2. Εύρεση του θέματος. Πως από την ιδέα περνάμε στην έρευνα. Πως γίνεται η έρευνα για το θέμα και πως το αναπτύσσουμε.
3. Βασικές αρχές της σκηνοθεσίας στο ντοκιμαντέρ.
Εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου και η χρήση τους στα ντοκιμαντέρ. Πλάνο – Φακοί – Κινήσεις κάμερας – Γωνίες λήψεις – Σύνθεση κάδρου – Ήχος – Μουσική.
4. Γύρισμα. Πως οργανώνουμε το πρόγραμμα παραγωγής. Η Επιλογή συνεργατών και τεχνολογικού εξοπλισμού. Ρεπεράζ. Η οργάνωση του γυρίσματος– Ντεκουπάζ, Η συμμετοχή και εμπλοκή του δημιουργού στα δρώμενα.
5. Post production – Μοντάζ.
Το σεμινάριο θα καταπιαστεί επίσης με τα παρακάτω θέματα :
Εισαγωγή – Ορισμός των ταινιών ντοκιμαντέρ – Διαφορές από τις ταινίες μυθοπλασίας – Είδη ντοκιμαντέρ και χαρακτηριστικά παραδείγματα.
«Ο Νανούκ Του Βορρά» του Ρόμπερτ Φλάερτι, το πρώτο ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου.
Ο Κινηματογράφος – Αλήθεια του Τζίγκα Βερτόφ. Η ταινία «Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή», η σημασία του μοντάζ και του ρυθμού στο ντοκιμαντέρ.
Σχετικά με τη Νίκαια του Ζαν Βιγκό.
Ο Τζον Γκρίρσον και το Βρετανικό κίνημα.
Ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία. Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ.
Σύνορα και όρια:
Ντοκιμαντέρ, Ντοκου–δράμα, ΝτοκιΜυθοπλασία, και Ψευδο–ντοκιμαντέρ.
Ο παρατηρητής και ο παρατηρούμενος. Το Cinema Verite. Οι τεχνολογικές καινοτομίες που κατέστησαν δυνατό το cinema verite και το direct cinema.
Richard Leacock – Σινεμά ντιρέκτ Ζαν Ρους – Το σινεμά βεριτέ και το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ.
Ο Ρόλος του Ντοκιμαντέρ στην Κοινωνική Έρευνα. Ο ρόλος των συνεντεύξεων ως βασικά εργαλείων συλλογής πληροφορίας/δεδομένων και δομικών στοιχείων της αφήγησης.
Η κάμερα στα χέρια των κινηματογραφούμενων.
Τηλεόραση και ντοκιμαντέρ. Ρεπορτάζ, ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, ιστορικό ντοκιμαντέρ, πορτραίτα, ταξιδιωτικά.
Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στον κινηματογράφο. Στο θεωρητικό κομμάτι μέσα από την προβολή αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών ντοκιμαντέρ οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του Ντοκιμαντέρ αλλά και με τον τρόπο δουλειάς επιλεγμένων σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ, ελλήνων και ξένων. Επίσης θα γνωρίσουν τις πιο σημαντικές Σχολές Ντοκιμαντέρ και τις Μεθόδους που χρησιμοποιούν. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (2 φορές το μήνα), θα προβάλλεται μια ταινία ντοκιμαντέρ και θα ακολουθεί συζήτηση, όχι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά έξτρα. Η συμμετοχή στην παρακολούθηση της ταινίας και την συζήτηση είναι προαιρετική.
Στους συμμετέχοντες παρέχονται ηλεκτρονικές σημειώσεις, δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας αφού το σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.
Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.
Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ και Κριτικός Κινηματογράφου)
Κόστος: 40 € το μήνα (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους με επίδειξη κάρτας ανεργίας ΑμεΑ, ζευγάρια και παλιότερους μαθητές, εκπαιδευτικούς). Ειδική Έκπτωση για όσους προπληρώσουν ολόκληρο το ποσό και όσους εγγραφούν σε 2 ή περισσότερα σεμινάρια.
Πληροφορίες – εγγραφές: Τηλ.: 2130159816, κιν. τηλ: 6944143564 και στο e-mail: [email protected]