Η Σαντορίνη είναι ίσως το μόνο νησί στην Ελλάδα που έχει τουρισμό 8 μήνες το χρόνο. Το μοναδικό σημείο που βρίσκεται, το ξακουστό ηλιοβασίλεμά της, τα υπέροχα ξενοδοχεία της με τις πισίνες και θέα το απέραντο γαλάζιο αλλά και τα εστιατόριά της, την κάνουν να βρίσκεται κάθε χρόνο στην πρώτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών. Φυσικά όπως κάθε ελληνικό νησί έτσι κι αυτό, φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα του.
Το ξεχωριστό έδαφος του νησιού και το υπέροχο κλίμα του, παράγει μία σειρά από μοναδικά προιόντα που είχα γευτεί όταν το είχα επισκεφθεί πριν από χρόνια.
Πάμε να τα γνωρίσουμε ένα ένα μαζί.
Φάβα Σαντορίνης
Αν πας στην Σαντορίνη το πρώτο πράγμα που πρέπει να αγοράσεις αλλά και να παραγγείλεις είναι η φάβα. Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχεις φάει μέχρι τώρα. Η γλυκιά γεύση, η βελούδινη υφή και το άρωμά της την κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλη και σε αυτό βοηθάει το έδαφος του νησιού. Μάλιστα θεωρείται από τα πιο παλιά προϊόντα κι έχουν βρεθεί αρχαία απομεινάρια σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η φάβα καλλιεργείται στο νησί τα τελευταία 3.500 χρόνια! Σε οποιοδήποτε εστιατόριο της Σαντορίνης και να πας, θα δεις πολλούς τρόπους μαγειρέματος της φάβας, όπως κρέμας, κρέπας, τάρτας ακόμη και παγωτού!
Must to eat: Η κλασσική συνταγή της φάβας με το κρεμμύδι
Ντοματάκι Σαντορίνης
Το τοπικό αυτό προϊόν κρύβει μία ιστορία πίσω του και πολλοί θρύλοι το συνοδεύουν. Ένας από αυτούς θέλει έναν καθολικό καλόγερο να το έχει φέρει στο νησί ενώ άλλος θέλει κάποιους καπεταναίους του νησιού να το έχουν μεταφέρει με τα πλοία τους για τις ανάγκες της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ. Το ντοματάκι Σαντορίνης όταν το έφαγα πρώτη φορά στον νησί έχει μία υπέροχη γλυκιά γεύση που σου μένει για αρκετή ώρα ό,τι και να φας μετά. Μπορεί να γίνει πελτές, να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτα αλλά και στους περίφημους ντοματοκεφτέδες! Το 2013 εντάχθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας.
Κάππαρη Σαντορίνης
Κάτω από το φως του ήλιου (του συγκεκριμένου νησιού), η κάππαρη αποξηραίνεται, σκληραίνει και το χρώμα της είναι λίγο πιο ανοιχτό. Κατέχει σημαντική θέση στην τοπική κουζίνα της Σαντορίνης και οι σεφ το βάζουν μέσα στις σαλάτες ενώ όταν μαγειρεύεται συνοδεύει φαγητά όπως τα ψάρια, τα όσπρια ή τα θαλασσινά. Αν θέλεις να προμηθευτείς κάππαρη και επιθυμείς να την κάνεις τουρσί, να ξέρεις ότι επρόκειτο για εύκολη διαδικασία. Θα τη βάλεις σε νερό για μία εβδομάδα και θα το αλλάζεις για να φύγει η πικρίλα και μετά θα την τοποθετήσεις σε μικρά βαζάκια με αλάτι ή σε ξύδι.
Χλωροτύρι Σαντορίνης
Είναι το τοπικό τυρί της Σαντορίνης και δεν πρέπει να φύγεις από το νησί αν δεν δοκιμάσεις έστω μία μπουκιά. Γίνεται από κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο γάλα και η γεύση του είναι λίγο ξινή και η υφή του κρεμώδης. Δεν υπάρχει σε μεγάλη παραγωγή επομένως πρέπει να ψάξεις αρκετά για να το βρεις. Αλλά πίστεψέ με αξίζει τον κόπο!
Κρασιά Σαντορίνης
Εδώ και περίπου 3.500 χρόνια η Σαντορίνη έχει παράδοση στην αμπελουργία. Το νησί διαθέτει έναν από τους πιο παλιούς αμπελώνες του κόσμου που προέρχεται από τα προϊστορικά χρόνια. Η πιο φημισμένη ποικιλία κρασιών είναι το Ασύρτικο, ακολουθεί το Αθήρι και το Αηδάνι απ΄τα λευκά, ενώ από τα κόκκινα το Βουδόματο, η Μαντηλαριά και το Μαυροτράγανο. Το άρωμα των κρασιών είναι πολύ έντονο όπως και η γεύση τους και έχουν τα περισσότερα υψηλούς βαθμούς αλκοόλ. Αν είσαι λάτρης του κρασιού, στην Σαντορίνη δε θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις!