Πρώτη Μεσσηνίας: Ταξίδι στο ελληνικό νησί που μοιάζει με…κροκόδειλο! (video)

Η Πελοπόννησος είναι από τους νούμερο ένα, αγαπημένους μου προορισμούς. Αγαπώ γενικά τα μέρη, στα οποία μπορώ να πηγαίνω με το αυτοκίνητό μου και να τα γυρίζω ένα ένα. Στην Μεσσηνία λοιπόν υπάρχει ένα άγνωστο ελληνικό νησί το οποίο μοιάζει με κροκόδειλο! Η Πρώτη Μεσσηνίας βρίσκεται μία ανάσα από την Μαραθόπολη και η ομάδα drone haanity με την πτήση της, μας ξεναγεί πραγματικά σε έναν επίγειο παράδεισο!

Ταξίδι στην Πρώτη Μεσσηνίας

Το άγνωστο-για πολλούς-ελληνικό νησί διαθέτει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά. Τα τιρκουάζ νερά της παραπέμπουν σε εξωτικό νησί ενώ  λίγα μέτρα παραπέρα, μπορεί κανείς να δει, το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.

https://www.instagram.com/p/B1G5LOVoLZo/

Πρώτη Μεσσηνίας: Η ιστορία της και η προέλευση του ονόματός της 

Το όνομα της νήσου Πρώτης ή Πρωτής, πιθανολογείται μεχρι σήμερα, ότι οφείλεται, στο θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα. Κατά άλλους, σύμφωνα και με τον Ηλείο ιστορικό Γεώργιο Παπανδρέου, το όνομα λέγεται ότι προέρχεται «διότι πρώτη οράται υπό των μακρόθεν προς την Πελοπόννησον πλεόντων, κατά άλλους δε διότι είναι πλωτή πέριξ, ως έχουσα πανταχόθεν βαθέα ύδατα, κατά διαλεκτικήν εναλλαγήν των συμφώνων λ και ρ».

 

Όσο για το αν υπάρχουν κάτοικοι; Είναι μόνο ένας και πρόκειται για τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί. Κάνοντας μία βόλτα εκεί, το μάτι σου θα πέσει σίγουρα στα  μισογκρεμισμένα ασκητάρια, επιγραφές ναυτικών σε βράχια και ερείπια αρχαίας ακρόπολης. Οι επιγραφές αυτές εκφράζουν ευχές των κατά διάφορες εποχές ναυτιλλομένων, που κατέφευγαν με τα καράβια τους στον ορμίσκο του νησιού για να σωθούν από την τρικυμία και εύχονταν στους θεούς να τους χαρίσουν εύπλοια κατά το υπόλοιπο ταξίδι τους.

Η ιστορία όμως της Πρώτης Μεσσηνίας ξεκινάει την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου όπου εκεί είχαν αναζητήσει καταφύγιο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και είχαν πέσει σε μεγάλη τρικυμία. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το νησί αποτέλεσε το λημέρι του Μανιάτη Πειρατή Κατούλια, ο οποίος έκανε επιθέσεις σε ιστιοφόρα που διέρχονταν από το σημείο.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.