Όσοι έχουμε καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μέρος στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης που με την απαράμιλλη ομορφιά του προσελκύει πλήθος κόσμου. Πρόκειται για το Πόρτο Λάγος με την εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας και αυτή του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνεται η Λίμνη Βιστωνίδα με το Θρακικό Πέλαγος.
Πόρτο Λάγος: Ταξίδι στο πλωτό μοναστήρι της Ελλάδας
Είναι ένα γραφικό λιμανάκι πνιγμένο στο πράσινο του δάσους και το μπλε του νερού και συνυπάρχει με έναν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της χώρας μας, αυτόν της Βιστωνίδας. Εκεί θα συναντήσει κανείς πολλά είδη σπάνιων πουλιών, τους ερωδιούς, τις νανόχηνες, τους νυχτοκόρακες, τους κύκνους, τους πελεκάνους και τους κορμοράνους, αλλά και τις βίδρες, τις αγριόγατες, τους ασβούς και τα τσακάλια.
Το τοπίο είναι μαγικό και έχει μία ενέργεια που σε κάνει να θέλεις να μείνεις εκεί για αρκετή ώρα. Από τη μία το πανέμορφο παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας και από την άλλη το μοναστήρι (και η εκκλησία) του Αγίου Νικολάου στη μέση της λιμνοθάλασσας, που τα κατακλύζουν τα πουλιά και η παρθένα φύση, είναι από τα αξιοθέατα που δεν αφήνουν κανέναν επισκέπτη, ασυγκίνητο.
Χτισμένα πάνω σε δυο μικροσκοπικά νησάκια, μοναστήρι και εκκλησάκι ενώνονται μεταξύ τους με μια ξύλινη πεζογέφυρα, ενώ μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά.
Το μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Στο παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας, όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που φυλάσσεται στη Μονή Βατοπαιδίου, συρρέει πλήθος κόσμου για να προσκυνήσει από τις γύρω περιοχές.
Όπως σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, έτσι και στο Πόρτο Λάγος υπάρχουν παραδόσεις. Σύμφωνα με αυτήν, η συγκεκριμένη περιοχή ανήκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σε έναν μπέη, η άρρωστη κόρη του οποίου θεραπεύτηκε από έναν ασκητή της περιοχής. Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Το σίγουρο είναι ότι αν βρεθείτε σε εκείνα τα μέρη σίγουρα θα μαγευτείτε.