Την Ιφιγένεια Σιδηροπούλου την γνώρισα σε μία παρουσίαση βιβλίου, “Τα Άλικα Βήματα” της Μαίρης Γκαζιάνη, που με είχε προσκαλέσει η Αναστασία Κορινθίου να μιλήσω γι’ αυτό. Από εκείνη την στιγμή υπήρξε μία τρομερή χημεία ανάμεσά μας και είναι από τις διαδικτυακές φίλες που μου αρέσει πολύ να επικοινωνώ. Μόλις είδε ότι ξεκίνησα το www.travelgirl.gr, προσφέρθηκε να με βοηθήσει στους προορισμούς ακόμη και στις συνταγές καθώς η μητέρα της είναι από τον Πόντο και είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Εγώ της είπα να μου στείλει μία ποντιακή συνταγή όπως θα της την έλεγε η μαμά της. Κι έτσι κι έγινε. Η Έλλη Σιδηροπούλου μαγείρεψε τα μαυρολάχανα με τα φασούλε όπως τα λένε οι Πόντιοι. Είναι ένα καθαρά ποντιακό φαγητό που το έφτιαχναν στις περισσότερες περιοχές του Πόντου αλλά το φτιάχνουν ακόμη και πολλά μέρη της Β. Ελλάδας. Ο πατέρας της ήταν από την Χερίανα του Πόντου και η μητέρα της από τα Άδανα της Μικράς Ασίας. Η ίδια γεννήθηκε σε ένα χωριό της Ξάνθης , τον Δαφνώνα αλλά ζει πλέον στην Αθήνα.
ΥΛΙΚΑ
-1/2 κιλό κόκκινα φασόλια (μπαρμπούνια)
– 15 φύλλα από μαυρολάχανα
– 1 φλυτζάνι φρέσκια ντομάτα τριμμένη
– 2 κουταλιές σάλτσα ντομάτα
– 1 ξερό κρεμμύδι
– 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
– 4 κουτ. σούπας καλαμποκίσιο αλεύρι
– 1 καυτερή πιπεριά
– λίγο κόλιανδρο ή μαϊντανό (προαιρετικά)
– λίγο πιπέρι
– αλάτι
Τα βράζουμε για 45′ περίπου.
Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα κρεμμύδια. Στο μεταξύ κόβουμε σε ροδέλες τα μαυρολάχανα και τα ρίχνουμε κι αυτά να σοταριστούν μαζί με τα κρεμμύδια. Έπειτα προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα, τη σάλτσα, την πιπεριά, αλάτι και πιπέρι. Επίσης ρίχνουμε βραστό νερό μέχρι να σκεπαστεί και το αφήνουμε να βράζει σε μέτρια φωτιά για 45′ περίπου.
10′ πριν κλείσουμε το μάτι ρίχνουμε το αλεύρι το οποίο έχουμε αραιώσει πριν με λίγο νερό, έτσι ώστε να το βοηθήσει να χυλώσει και να βγάλει τα αρώματα του!
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο ή κόκκινο.
Καλή σας όρεξη!