Η Πάτμος είναι ένα νησί που δε φημίζεται τόσο για τον γαστρονομικό τουρισμό όσο για τον θρησκευτικό. Κι όμως μέσα από το travelgirl.gr είδατε με άλλη πλευρά του πανέμορφου νησιού. Το ξενοδοχείο Aktis Suites &Spa έχει δύο εστιατόρια που συνδυάζουν την παραδοσιακή κουζίνα με την gourmet.
Παραδοσιακή ταβέρνα Plefsis δίπλα στο κύμα
Τα τετράγωνα τραπεζάκια του, με τα καρό τραπεζομάντιλα, είναι τοποθετημένα πάνω στην άμμο, δίπλα ακριβώς από τη θάλασσα. Τα συνοδεύουν μωβ, άσπρες, ροζ και κόκκινες καρέκλες με ψάθινη βάση, ενώ ομπρέλες με καλαμένια σκέπαστρα και βαμμένους λευκούς στύλους, σαν ασβεστωμένοι κορμοί δέντρων, τα προστατεύουν από τον ήλιο. Παλιοί ντενεκέδες φέτας, διάσπαρτοι σε όλο το μέρος, χρησιμεύουν ως γλάστρες για μαϊντανό και βασιλικό. Γεράνια, ελιές και χρυσάνθεμα, φυτεμένα σε διάφορες γωνιές, σου δίνουν την αίσθηση ότι γευματίζεις σε σπιτική αυλή. Στο κέντρο, υψώνεται ένα μπαλκόνι με ελάχιστα τραπεζάκια, με καφέ μωσαϊκό πάτωμα και πολύχρωμα λουλουδάκια στα περβάζια της εισόδου, από το βάθος του οποίου έρχονται οι λαχταριστές μυρωδιές της κουζίνας.
Όλο το σκηνικό θυμίζει ταινία παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Μπροστά σου, στη μικρή τσιμεντένια προβλήτα, οι τοπικοί ψαράδες, φορώντας τραγιάσκες και ανοιχτόχρωμα πουκάμισα, έχουν δέσει τις βάρκες τους και ξεμπλέκουν τα δίχτυα για την επόμενη ψαριά. Τη στιγμή που θα πιείς την πρώτη γουλιά του παγωμένου ούζου, ξεπλένοντας ασυναίσθητα τα χείλη σου από την αλμύρα του μπάνιου, συνειδητοποιείς πάλι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό από το ελληνικό καλοκαίρι.
Ο chef Χρήστος Ξεραξούδης, αφού μου πρότεινε τι να φάω μου μίλησε για τα πιάτα της παραδοσιακής ταβέρνας που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς.
Apocalypsis: To εστιατόριο που συνδυάζει την παραδοσιακή με την gourmet κουζίνα
Το βράδυ της ίδιας μέρας επισκέφθηκα και το εστιατόριο Apocalypsis που ήταν μία αποκάλυψη από μόνο του! Κοιτώντας το φεγγάρι, που λούζει με φως τον κόλπο του Γροίκου, ακούς τον παφλασμό των κυμάτων και πίνεις το παγωμένο κρασί σου. Αν νομίζεις ότι είναι ένα συνηθισμένο gourmet εστιατόριο κάνεις λάθος κι αυτό θα στο εξηγήσει και ο chef στο παρακάτω βίντεο.
To μενού του μοιάζει με καλοκαιρινή βόλτα στην Ελλάδα. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του νοικοκυρεμένου καταλόγου, με τις μετρημένες επιλογές και τα ευρηματικά γευστικά παντρέματα, παίζουν η εποχικότητα των ζαρζαβατικών και η φρεσκάδα της πρώτης ύλης. Τα ψάρια και τα θαλασσινά, εκτός από τα ντόπια, προέρχονται κυρίως από τη Λέρο και την Κάλυμνο, ενώ τα διαλεχτά κρέατα από πρότυπες Μακεδονικές φάρμες. Μυστικό της γνήσιας νοστιμάδας των πιάτων είναι η επιμονή του σεφ να αποφεύγει τα μπαχαρικά.
Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media
Facebook travelgirl.gr
Instagram @markellasharaiha και